Creşterea preţurilor produselor agricole a încetinit semnificativ în trimestrul doi din 2023 – date Eurostat

Recenta creştere a preţurilor produselor agricole în UE a încetinit semnificativ în trimestrul doi din 2023 (comparativ cu perioada similară din 2022), arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
AGERPRES - mar, 26 sept. 2023, 13:05
Creşterea preţurilor produselor agricole a încetinit semnificativ în trimestrul doi din 2023 - date Eurostat

În plus, preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile) a scăzut între trimestrul doi din 2022 şi trimestrul doi din 2023, primul declin din trimestrul patru din 2020, scrie Agerpres.

Cele mai recente date sugerează o stabilizare a pieţelor agricole globale, după o perioadă de perturbări, caracterizată de o producţie agricolă semnificativă şi preţuri de producţie ridicate.

Între trimestrul doi din 2022 şi trimestrul doi din 2023, preţul mediu în UE al produselor agricole în ansamblu a crescut cu 2%, un ritm mult mai redus faţă expansiunea de 17% în primul trimestru din 2023 comparativ cu primul trimestru din 2022.

Cele mai mari creşteri ale preţurilor în trimestrul doi din 2023 în rândul principalelor categorii de produse s-au înregistrat la citrice (o medie de 89%), ulei de măsline (48%) şi cartofi (38%). În mare parte aceste creşteri de preţuri reflectă reducerea producţiei în urma secetei. S-au înregistrat creşteri de preţuri şi la ouă 31%) şi porci (28%). În schimb, a scăzut preţul la cereale, cu 31%, iar preţurile la păsări de curte şi la lapte au fost în mare parte stabile.

De asemenea, în trimestrul doi din 2023 preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile) au scăzut cu 5%. Cele mai mari scăderi au fost la îngrăşăminte şi amelioratori de sol (minus 23%), energie şi lubrifianţi (minus 13%) şi furaje (minus 5%).

La nivel naţional, majoritatea statelor membre UE (17 din 27) au continuat să se confrunte cu creşteri de preţuri ale produselor agricole în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022. Cel mai rapid ritm de creştere a fost în Portugalia (22%), Grecia (21%) şi Spania (16%), ţări care au fost afectate de secetă.

În contrast, Lituania (minus 26%) şi Estonia (minus 15%) au raportat cel mai semnificativ declin al preţurilor.

În privinţa preţului mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile), cea mai mare creştere a preţurilor medii comparativ cu trimestrul doi din 2022 a fost în Ungaria şi România (ambele cu 6%), în timp ce Lituania Ţările de Jos au avut cel mai sever declin (ambele cu minus 16%).

Te-ar mai putea interesa și
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru a se concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică, a......
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...