Vești proaste pentru angajații din România. Creșteri de salarii mult sub inflație, în 2022. Una din trei companii anunță că își va lăsa angajații să aleagă dacă stau acasă sau vin la muncă

05 04. 2022
Salarium

Companiile din România intenționează să crească salariile cu circa 7% pe parcurul anului 2022, arată HR Topics 2022 – Spot Survey realizat de Mercer Marsh Benefits în România, în luna martie. Procentul este cu mult sub inflația estimată, care în luna aprilie este de așteptat să atingă chiar 15%, urmând să se mențină la un nivel cu două cifre pe tot parcrsul acestui an.

Studiul sintetizează răspunsurile transmise de 166 companii din 17 domenii. Raportul acoperă principalele tendințe anticipate pentru acest an în zona de compensații și beneficii precum și abordarea companiilor în ceea ce privește reluarea activității de la birou, pe parcursul acestui an. Iată principalele concluzii.

 

  • Creșterea salarială medie luată în calcul de companii este de 7% pentru anul 2022
  • Aprilie este luna în care aproape o treime dintre companii implementează majorările salariale pentru anul în curs
  • 36% dintre companii anunță că oferă flexibilitate totală angajaților care vor putea alege să lucreze de acasă sau de la birou.
  • Doar 15% dintre companiile care au răspuns studiului intenționează majorarea valorii tichetului de masă în acest an.
  • Companiile oferă tichete de masă a căror valoare medie este de 18 lei/tichet.

Politicile de beneficii și practicile salariale ale companiilor au rolul de a contribui la atragerea, retenția și motivarea angajaților în condiții de eficiență economică. După creșteri salariale medii constante de 4-5% în ultimii ani, majorarea de 7% estimată pentru acest an este rezultatul eforturilor pe care companiile le depun pentru a atenua efectele inflației păstrând si sustenabilitatea economică a măsurii. La elaborarea strategiilor de HR angajatorii trebuie să țină cont de contextul economic și de oportunitățile și provocările specifice activității lor. Rolul unui consultant cu expertiză și informații relevante pentru companii este determinant în optimizarea implementării politicilor de beneficii. Tocmai de aceea, realizăm constant studii și analize, și desfășurăm proiecte ample de consultanță, pentru a veni în sprijinul companiilor locale care conștientizează că informațiile și expertiza furnizate de un consultant de specialitate pot face diferența între eșecul și succesul politicilor de beneficii.”, a declarat Narcis Popescu, director consultanță HR, Mercer Marsh Benefits Romania.