Creşteri spectaculoase pe piaţa tabletelor. Ce companie e lider

Piaţa tabletelor a crescut cu 75,3% în trimestrul al patrulea al anului trecut faţă de aceeaşi perioadă din 2011, la 52,5 milioane de unităţi vândute la nivel mondial, iPad continuând să domine deşi a piedut din cota de piaţă în favoarea Samsung şi Asus, potrivit datelor IDC.
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 10:19
Creşteri spectaculoase pe piaţa tabletelor. Ce companie e lider

Creşterea puternică a pieţei, la vânzări record, a fost determinată de scăderea preţului mediu al tabletelor, apariţia unei game largi de produse şi de întărirea consumului în perioada sărbătorilor de iarnă, notează compania de cercetare International Data Corporation (IDC).

Vânzările de tablete la nivel mondial au urcat cu 75,3% de la nivelul de 29,9 milioane unităţi din ultimele trei luni ale lui 2011, respectiv cu 74,3% comparativ cu volumul de 30,1 milioane din trimestrul al treilea al anului trecut.

„Ne aşteptam la un trimestru solid, iar piaţa nu a dezamăgit. Lansările de produse de la cele mai importante companii şi apariţia Microsoft pe piaţă au generat creşterea interesului consumatorilor pentru tablete şi livrări foarte solide în timpul sezonului de sărbători. Cifrele record contrastează cu piaţa PC-urilor, care a înregistrat o scădere în acest trimestru pentru prima dată în ultimii 5 ani”, comentează Tom Mainelli, director de cercetare în cadrul IDC.

Apple s-a menţinut lider de piaţă în perioada analizată, cu vânzări de 22,9 milioane de tablete iPad, în urcare cu 48% de la nivelul de 15,1 milioane unităţi din aceeaşi perioadă a anului anterior. Pe de altă parte, cota de piaţă a Apple a scăzut de la 51,7% la 43,6%.

Locul al doilea revine Samsung Electronics, cu vânzări de peste 3 ori mai mari, de la 2,2 milioane la 7,9 milioane de unităţi, cu o cotă de piaţă de 15,1%, dublă faţă de nivelul de 7,3% din ultimele 3 luni ale lui 2011.

Pe poziţia a treia se regăseşte Amazon.com, care a reuşit să vândă 6 milioane de tablete Kindle în ultimul trimestru din 2012, cu o cotă de piaţă de 11,5%, faţă de 4,7 milioane tablete şi o cotă de 15,9% cu un an înainte.

Asus a reuşit să urce pe locul al patrulea, cu 3,1 milioane de unităţi, datorită lansării tabletei Google Nexus 7 produsă de compania taiwaneză. Cota de piaţă a Asus a fost de 5,8% în perioada analizată, faţă de 2% cu 12 luni în urmă, când a vândut numai 600.000 de tablete.

Microsoft a apărut pe piaţă la sfârşitul lunii octombrie cu tableta Surface cu Windows RT, însă nu a reuşit să intre în top 5, livrând doar 900.000 de unităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Varianta indiană a coronavirusului va deveni dominantă în Germania. Jumătate din populație a fost vaccinată cu cel puțin o doză
Varianta indiană a coronavirusului va deveni dominantă în Germania. Jumătate din populație a fost vaccinată cu cel ...
Jumătate din populaţia Germaniei a primit cel puţin prima doză de vaccin anti-COVID-19, a anunţat vineri ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, care a transmis totodată un avertisment......
Drulă promite că în acest an se va putea circula pe toată Autostrada A10
Drulă promite că în acest an se va putea circula pe toată Autostrada A10
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunţat vineri că în acest an întreaga Autostrada A10 (Sebeş-Turda) va ...
Pandemia a dus la o explozie a cererii de avioane private
Pandemia a dus la o explozie a cererii de avioane private
Pandemia de coronavirus a creat o cerere mare pentru călătorii şi o creștere a sumelor de bani nefolosiţi în buzunarele ...
Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, adoptată în cadrul ECOFIN
Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, adoptată în cadrul ECOFIN
Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României a fost adoptată vineri, în cadrul Reuniunii Consiliului ...