Creţu: Elcen va ieşi din insolvenţă în acest an şi va putea fuziona cu Termoenergetica

Electrocentrale Bucureşti (Elcen) va ieşi din insolvenţă cu certitudine în acest an şi, dacă există voinţă din partea Primăriei Capitalei, va putea fuziona cu Termoenergetica, a declarat, marţi, Claudiu Creţu, administrator special al Elcen.
AGERPRES - mar, 18 mai 2021, 15:55
Creţu: Elcen va ieşi din insolvenţă în acest an şi va putea fuziona cu Termoenergetica

„Termoenergetica are în acest moment în jur de 350 de milioane de lei datorie curentă ieşită din scadenţă faţă de Elcen. Obiectivul Elcen este de a încasa cât mai rapid aceste datorii scadente. Estimăm că, în perioada următoare, cu sprijinul Primăriei Capitalei, acest lucru se va întâmpla. Cunoaştem faptul că bugetul Capitalei a fost aprobat recent, mai târziu, ceea ce a contribuit la această situaţie”, a spus Creţu după ce a fost întrebat de jurnalişti care este situaţia privind banii pe care trebuie să-i primească de la Termoenergetica şi cum se va putea rezolva problema termoficării în Capitală, în cadrul conferinţei de lansare a studiului „Hidrogenul – un nou capitol al tranziţiei energetice”, realizat de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI).

Întrebat dacă va cere insolvenţa Termoenergetica, el a arătat că analizează toate opţiunile legale, însă insolvenţa este ultima soluţie, pentru că Elcen nu ar avea nimic de câştigat în urma acestei mişcări.

„Obiectivul nostru este să încasăm în termen toate facturile, pentru a avea capitalul necesar pentru reparaţii şi investiţii. Dacă nu se plătesc aceşti bani, situaţia este mai complexă, pentru că nu vorbim doar de o relaţie financiară între cele două companii. Dorim o reorganizare prin integrare a celor două companii, aşa cum se doreşte de foarte mulţi ani şi cum ar fi normal. Din păcate, sistemul de termoficare, atât producţie – Elcen, cât şi transport şi distribuţie – Termoenergetica, neavând parte de finanţare, nu se poate moderniza şi rămânem în acea spirală a problemelor, a avariilor, a ineficienţei şi finalul va fi un faliment total sau un colaps. Este nevoie acum, în ceasul al doisprezecelea, de finanţare adecvată pentru acest sistem, pentru a deveni eficient şi pentru a absorbi fonduri europene”, a precizat reprezentantul producătorului de energie termică.

Procesul de integrare ar putea dura şase luni, a adăugat Creţu.

„Atâta timp cât există coerenţă administrativă şi termene clare, dacă există voinţă şi finanţare din partea Primăriei Municipiului Bucureşti, până la sfârşitul anului am putea avea un sistem integrat în afara insolvenţei, care să poată absorbi fonduri europene pentru producţie, transport şi distribuţie”, a susţinut administratorul special.

El a mai spus că primarul Nicuşor Dan a promis că Elcen va primi sumele restante.

„Înţelegem că vom intra în normalitate, odată cu aprobarea bugetului, odată cu redresarea Primăriei, care ştim bine cu toţii că a plecat de la minus, putem ieşi din insolvenţă. În cursul acestui an vom ieşi cu certitudine din insolvenţă, pentru că trebuie să ne pregătim pentru a absorbi fondurile europene şi pentru a moderniza centralele”, a completat Creţu.

Elcen se află în insolvenţă din anul 2016.

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank a înregistrat, anul trecut, o creştere cu 35% a activelor nete, până la 83,5 miliarde de lei, şi un profit net estimat, neauditat, de 515,8 milioane de lei, informează banca printr-un......
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei ...
Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria ...
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" ...
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa ...