Creţu, Termoenergetica: Se lucrează la proiectare pentru cei 200 de kilometri de reţea cu fonduri europene

Termoenergetica lucrează la proiectare pentru cei 200 de kilometri cu fonduri europene, contractele fiind deja semnate, iar în primăvară se va lucra efectiv la şantier, a declarat joi Claudiu Creţu, directorul general al Termoenergetica.
AGERPRES - joi, 24 nov. 2022, 14:12
Creţu, Termoenergetica: Se lucrează la proiectare pentru cei 200 de kilometri de reţea cu fonduri europene

Totodată, el a subliniat că Termoenergetica pregăteşte un studiu de fezabilitatea pentru alţi 200 de kilometri, în condiţiile în care „o reţea normală înseamnă 1.000 de kilometri”.

„În final, după mulţi ani de speranţe, se lucrează la proiectare pentru cei 200 de kilometri cu fonduri europene: contractele au fost semnate – şi avem şedinţe săptămânale de progres. Ne interesează modalitatea în care sincronizăm aceste lucrări. Se lucrează la proiectare, iar în primăvara se va lucra efectiv la şantier. În paralel, noi, Termoenergetica, pregătim un studiu de fezabilitatea pentru alţi 200 de kilometri. O reţea normală înseamnă 1.000 de kilometri. Dorim să continuăm această modernizare, astfel încât să nu mai avem pierderi atât de mari, pentru că din ţevi curg banii noştri, ai tuturor”, a menţionat Claudiu Creţu, la conferinţa „Noi tehnologii, noi finanţări şi noi investiţii în sectorul energetic”, organizată de HIM Public Affairs şi Club Antreprenor.

Directorul general al Termoenergetica a subliniat că, în urmă cu aproximativ 15 ani, a fost modernizată circa 10% din reţea, iar în ultimii doi ani „s-au mai făcut câţiva zeci de kilometri”.

„De anul viitor se intră în forţă pe cei 200 de km – şi pregătim încă un studiu de fezabilitate care să fie finanţat din Fondul de Modernizare. Iată că avem banii, lucrăm la proiect, doar că durează. (…) Situaţia aceasta nu se poate rezolva într-o lună, ca prin magie. Este nevoie de coerenţă, este nevoie de 4, 5, 6, 7, 8 ani de zile în care să se lucreze efectiv, ca această reţea să fie utilă Bucureştiului pentru următoarele decade. Sistemul astăzi are pierderi, dar sunt perspective de investiţii şi de finanţări. Ne interesează să integrăm şi noi tehnologii. Ne interesează pe anumite zone integrarea energiei geotermale, cât poate avea sens – şi în ce măsura Bucureşti poate utiliza energia geotermală. Ne interesează pe anumite zone integrarea unor pompe de căldură, în primă fază proiecte pilot, care să arate fezabilitatea lor”, a mai spus Claudiu Creţu.

În ceea ce priveşte perspectiva pentru această iarnă, directorul general al Termoenergetica a subliniat că s-au făcut reparaţii în multe zone critice. „Sperăm într-o iarnă normală, mai bună decât iarna trecută”, a punctat acesta.

El a precizat că în prezent mai sunt de rezolvat unele probleme punctuale, respectiv sectorul 5, unde CET Progresul a fost nevoit să pornească încă un cazan.

„Au fost două avarii majore, una pe Magistrala 3 Sud, la care s-a lucrat în cursul zilei de ieri (miercuri, n.r.), până seara s-a rezolvat şi, astăzi, mare parte din Bucureşti a revenit în parametri. Suntem iar la un procent de 80-90%. Mai avem nişte probleme punctuale şi mai avem de rezolvat sectorul 5, unde CET Progresul e nevoit să pornească încă un cazan. (…) Sunt probleme inerente la începutul sezonului pentru că, aşa cum am spus, capacităţile sunt foarte vechi. Este nevoie de investiţii, este nevoie de capacităţi noi, flexibile, care să poată da energia termică rapid”, a adăugat şeful Termoenergetica.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia Tibet
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia ...
Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este......
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Există câţiva investitori italieni şi internaţionali interesaţi de rafinăria din Sicilia a Lukoil, a anunţat vineri ...
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Guvernul ungar intenţionează să extindă şi în 2023 plafonarea preţurilor la mai multe alimente de bază, a anunţat ...
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct de sprijin pentru economica românească. Nu comentăm decizii politice
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct ...
Compania energetică Petrom, deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV, a reacționat astăzi la decizia de ...