Creţu, VISA: Plata online a taxelor trebuie susţinută de campanii sau prin implicarea băncilor

Tot mai mulţi români achită taxele şi impozitele locale prin card, dar plata online ar trebui susţinută fie prin campanii de promovare ale primăriilor, fie prin implicarea băncilor în procesul de autentificare pe ghiseul.ro, afirmă Cătălin Creţu, directorul general al Visa pentru România şi Croaţia.
Economica.net - joi, 10 oct. 2013, 12:55
Creţu, VISA: Plata online a taxelor trebuie susţinută de campanii sau prin implicarea băncilor

În primele nouă luni din acest an, s-au realizat pentru achitarea taxelor folosind cardurile 321.849 de tranzacţii, cu 90.000 mai multe decât în perioada ianuarie – septembrie 2012, ceea ce înseamnă o creştere cu 37%, o evoluţie similară fiind înregistrată şi la nivelul valorii plăţilor, a arătat Creţu.

Plăţile online prin www.ghiseul.ro au crescut ca număr cu 84%, la 25.169 tranzacţii, însumând 5,35 milioane lei, ceea ce reprezintă încă foarte puţin chiar din totalul plăţilor prin card pentru taxe şi arată că deşi a fost lansat pentru a permite o utilizare largă, portalul încă nu are reprezentativitate.

„Consider că plăţile de taxe online se confruntă cu unele obstacole în principal din cauza a două aspecte: posibilitatea ca primăriile să suprataxeze pe cei care vor să plătească taxele cu cardul online şi lipsa unei strategii eficiente pentru distribuţia credenţialelor, care permit accesul milioanelor de contribuabili pe portalul www.ghiseul.ro, pentru a afla cât au de plată şi a face plata către primăria sau primăriile în juridicţia cărora îşi au proprietăţile”, a spus Creţu.

Pentru susţinerea plăţilor cu cardul a taxelor şi impozitelor locale, Visa Europe propune pe termen scurt clarificarea regimului comisionului de tranzacţionare şi al celui de distribuţie a credenţialelor pentru plăţile online şi asigurarea resurselor pentru rezolvarea solicitărilor de informaţii sau întrebărilor din partea cetăţenilor care doresc să facă sau au făcut plăţi.

„Trebuie găsită o modalitatea ieftină şi eficientă de a distribui credenţialele şi propun să facem acest lucru cu sprijinul băncilor. Băncile ştiu câţi dintre clienţii lor au făcut deja plăţi online sau tranzacţii prin internet banking. Prin urmare pot să distribuie rapid şi automat credenţialele către acei clienţi care sunt obişnuiţi să facă plăţi online. Cine nu a facut niciodată o plată online, este puţin probabil că va face prima plată online ca să-şi achite taxele şi impozitele. Astfel, costurile distribuţiei rapide vor scădea pentru că ţintim doar o anumită parte a populaţiei şi, prin urmare, reducem semnificativ numărul persoanelor care vor primi credenţialele”, a adăugat directorul Visa Europe pe România şi Croaţia.

Potrivit lui Creţu, implicarea băncilor în generarea parolelor de autentificare a contribuabililor se va putea face în condiţii de maximă securitate, care să respecte toate prevederile legale privind protecţia datelor cu caracter personal, şi ar duce la o înregistrare mult mai rapidă.

„S-ar genera un milion de credenţiale imediat. Se introduce în online banking generarea de credenţiale, iar aplicaţia este pe site, oricine intră şi face o plată de factură o va putea accesa. Şi ar fi un milion de clienţi care cu siguranţă ar face plăţi. Primarii nu-şi dau seama cât pierd făcând greoaie plata taaxelor, dacă ar facilita distribuţia credenţialelor şi ar promova ghiseul.ro şi-ar scădea costurile de colectare şi ar creşte veniturile colectate”, a continuat Creţu.

El crede că primăriile care se vor înscrie în ghiseul.ro trebuie să se gândească nu numai prin perspectiva eforturilor pe care le presupune acest lucru, ci şi al beneficiilor semnificative, cum ar fi încasarea mai rapidă şi la costuri mai reduse, creşterea gradului de colectare, reducerea riscului de erori umane.

„Am calculat ca parte din strategia noastră pentru sector public, că dacă 30% din total taxe şi impozite ar fi plătite cu cardul s-ar economisi 23 de milioane lei, iar veniturile colectate ar creşte cu 750 de milioane lei”, a mai spus oficialul Visa.

El a arătat că cele două primării care au avut campanii publice de promovare, Târgu Mureş şi Primăria Sector 3, au înregistrat şi cele mai bune rezultate. Valoarea plăţilor prin ghiseul.ro a crescut în cazul Sectorului 3 de 5,6 ori în primele nouă luni, la 756.987 lei, în condiţiile în care campania începută în lunile august şi septembrie a adus în sistem 1.000 de noi plătitori online.

„Întorcându-mă la măsura în care este promovat ghiseul.ro, rezultatul este reflectat şi de faptul că două treimi din total plăţi pentru taxe locale sunt făcute de cetăţenii din cinci primării. Asta înseamnă foarte clar că din 67 de municipalităţi, doar 5 folosesc serios acest instrument”, a completat Creţu.

Directorul Visa apreciază că toate cele 188 de primării care permit plata prin terminale electronice la ghişeu ar acoperi circa 70% din totalul veniturilor locale din zona urbană.

Creţu a amintit şi avantajele date de plăţile online cu cardul pentru contribuabili, care nu mai trebuie să se ducă la sediile direcţiilor de taxe sau să aştepte la cozi după ce şi-au activat contul pe ghiseul.ro.

Un studiu realizat pe plan local a arătat că unul din trei români consideră plata taxelor un proces dificil, în principal din cauza birocraţiei, a programului greu de respectat al administraţiilor locale şi timpului îndelungat necesar efectuării plăţilor.

În opinia directorului Visa, cei mai mari beneficiari ai simplificării accesului la plata online a taxelor ar urma să fie cei 2-3 milioane de lucrători români care activează în străinătate şi deţin încă proprietăţi în România, fiind de multe ori cei care întreţin familiile rămase în ţară.

„Am făcut studii care arată foarte clar că românii care lucrează în străinătate şi-ar dori să plătească taxele prin internet. Şi e vorba de 2-3 milioane de oameni activi, care au încă proprietăţi în România (…) Primăriile nu-şi dau seama nu doar că le-ar scădea costurile, dar ar primi banii mai repede, în primul trimestru. Trebuie să se gândească de beneficiile pe termen lung”, a mai spus Creţu.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...