Crin Antonescu: Salut măsurile cu caracter fiscal şi economic adoptate de Guvern

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat că salută măsurile cu caracter economic şi fiscal anunţate luni de Executiv.
Economica.net - lun, 16 iul. 2012, 18:18
Crin Antonescu: Salut măsurile cu caracter fiscal şi economic adoptate de Guvern

„Aş vrea să încep această declaraţie prin a saluta măsurile cu caracter fiscal şi economic pe care Guvernul României le-a adoptat astăzi. Îl felicit pe primul-ministru ca şi pe ministrul Finanţelor în special, pentru măsurile care erau aşteptate de foarte multă vreme, care erau solicitate de ani de zile de mediul de afaceri, în primul rând. Şi îi felicit pentru faptul că într-o perioadă foarte agitată politic au găsit timpul, resursele şi curajul de a adopta măsuri absolut necesare mediului de afaceri din România”, a afirmat Antonescu, într-o declaraţie susţinută luni la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că respectivele măsuri reprezintă dovada faptului că actualul Guvern ştie să facă o „ierarhie de priorităţi”.

Antonescu a precizat că fără măsuri de creştere economică şi a numărului de locuri de muncă, România ar fi condamnată „să discute în gol” despre măsuri de austeritate, macroeconomie sau deficit.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că a informat instituţiile financiare internaţionale asupra intenţiilor Guvernului de a propune plata TVA la încasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro, cu condiţia ca derularea decontărilor să se facă numai prin sistemul bancar.

Potrivit premierului, Guvernul pe care îl conduce a propus şi informat Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială(BM) şi Comisia Europeană(CE) în legătură cu această măsură, precum şi cu alte patru care se regăsesc pe lista priorităţilor.
‘A doua măsură pe care dorim să o adoptăm în cel mai scurt timp este creşterea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare de la 20% la 50% pentru stimularea investiţiilor inovative şi crearea de locuri de muncă în industrii cu valoare adăugată mare. A treia măsură pe care am considerat-o absolut necesară şi în concordanţă cu ceea ce s-a adoptat la nivel european, în cadrul Consiliului European prin pactul de creştere economică şi creare de locuri de muncă este eliminarea contribuţiilor de asigurări sociale la fondul de sănătate, pensii, şomaj, pentru toţi întreprinzătorii care angajează persoane aflate în şomaj şi care au vârsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani. Această eliminare a contribuţiilor va funcţiona pe termen de un an cu condiţia menţinerii ca angajat încă un an suplimentar de către firmă’, a spus primul ministru.

Şeful Guvernului a amintit, totodată, de sprijinirea firmelor cu dificultăţi financiare temporare, precum şi de asigurarea cadrului legislativ necesar pentru ca ONG-urile să beneficieze de decontarea TVA pe proiecte finanţate din fonduri europene.
‘A patra măsură pentru sprijinirea firmelor cu dificultăţi financiare temporare se referă la scutirea de la plata penalităţilor pentru debitorii statului pentru obligaţii de plată achitate în perioada 1 septembrie 2012 – 31 decembrie 2012. Şi a cincea măsură, de asemenea extrem de mult solicitată de către organizaţiile neguvernamentale, fundaţii, instituţii care nu sunt înregistrate ca plătitori de TVA şi care accesează fonduri europene: am luat decizia de a asigura cadrul legislativ necesar pentru ca TVA-ul să fie eligibil la decontare pentru proiectele finanţate din fonduri europene’, a precizat Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, la aproape 40 de ani după prăbuşirea URSS – prognoză FMI
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, ...
La aproape patru decenii de la colapsul Uniunii Sovietice, standardele de viaţă din ţările care au ieşit de pe orbita URSS pentru a se alătura Uniunii Europene urmează să le devanseze pe cele......
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Grupul informatic Apple Inc. a raportat joi seară rezultate trimestriale peste aşteptări şi totodată un program record ...
Ungaria – Viktor Orban anunţă ca va majora cheltuielile de apărare dacă războiul din Ucraina se prelungeşte în 2025
Ungaria – Viktor Orban anunţă ca va majora cheltuielile de apărare dacă războiul din Ucraina se prelungeşte în ...
Ungaria va fi nevoită să-şi sporească cheltuielile militare şi în anul următor dacă războiul din Ucraina se prelungeşte ...
Datoria guvernamentală a crescut la 52,4% din PIB, în februarie 2024 – date MF
Datoria guvernamentală a crescut la 52,4% din PIB, în februarie 2024 – date MF
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în februarie 2024, până la 841,292 miliarde lei, de ...