Cristi Movilă, VTEX: Și în acest an piața locală de comerț online va crește cu 30%

Anul trecut a fost un an în care comerțul electronic a crescut accelerat în toată lumea pe fondul pandemiei și a restricțiilor care au venit o dată cu aceasta. România nu face excepție și după un 2020 în care comerțul online local a crescut cu 20-30%, și în acest an piața va crește cu procente similare, este de părere Cristi Movilă, Growth Leader Eastern Europe în cadrul platformei enterprise de comerț digital VTEX, cu operațiuni și în România.
Lidia Neagu - joi, 16 sept. 2021, 22:03
Cristi Movilă, VTEX: Și în acest an piața locală de comerț online va crește cu 30%

„Noi avem o creștere de 30% a valorii tranzacționate de clienții noștri, trimestru pe trimestru. Și piața creşte la fel, în România noi spuneam că va crește cu 20-30% la finalul anului trecut, deși era foarte multă lume care nu credea că va crește piața. Și anul acesta va crește la fel. Nu cunosc un business online sănătos care să fi scăzut față de anul trecut”, spune Cristi Movilă.

În opinia sa, fashion-ul şi electro-IT sunt sectoarele de piaţă mature, lucru dovedit și de marii jucătorii internaționali mari din aceste zone care au ales să intre pe piața românească în ultimii ani.

La polul opus se află piaţa de mâncare, care în momentul de faţă este „foarte jos”, fiind compusă doar din trei jucători mari.

„Verticalele de fashion și electro au crescut și sunt cumva mature. Piața fiind matură, atrage comercianți din exterior. E foarte greu ca piața de food să atragă un comerciant nou deși există unul din Cehia care tocmai ce a declarat că vine pe piața din România și a primit o investiție destul de mare. Acolo e potențial mare pentru că piața nu e matură și, din punctul meu de vedere, e un risc.

Am discutat cu majoritatea hipermarketurilor de pe piață și toți investesc, toți se dezvoltă și au creștere foarte mare. Pentru că piața de mâncare era foarte jos, 2% din total retail și atunci dacă toți investesc și se dezvoltă și pe de altă parte se dezvoltă și piața de curierat, centrele de logistică, e clar că vor crește în continuare”, explică Movilă.

Potrivit acestuia, sunt foarte mulți oameni care au cumpărat online pentru prima oară mâncare şi au depășit astfel bariera de a cumpăra produse proaspete pe internet.

„E dificil de stimat cu cât a crescut această piață, pentru ca e foarte jos și dependentă de 1-2 jucători. Dar dacă avem niște jucători mari care investesc se poate dubla. Piața de food din România o fac trei jucători”.

În total, piaţa de comerţ electronic din România se situează la circa 8% din total retail, cu mult sub media europeană.

„Anul trecut, vânzările în online au fost de 18% din total retail în Europa, iar România este pe la 8%. Acest lucru vine din mai multe direcții. Pe de o parte, vin destul de mulți clienți noi în online și au venit anul trecut destul de mulți pe fond de pandemie. Pe de altă parte, unii comercianți reușesc să păstreze acești clienți și alții care nu reușesc. În cazul în care comercianții își fac treaba foarte bine vor reuși. Trebuie să fii nebun să nu continui să cumperi online dacă ai un avantaj clar. Dacă ai avut o experiență nefericită cu un comerciant, atunci vei fi reticient și pentru următoarele achiziții”, continuă reprezentantul VTEX.

VTEX s-a listat recent pe Bursa de la New York și are la București peste 25 de angajați și colaboratori. Alte 50 de persoane lucrează pentru proiectele VTEX în cadrul rețelei de parteneri. Pentru 2021 si 2022, compania și-a bugetat investiții de peste 10 milioane de dolari pe plan local, în condițiile în care industria de comerț electronic a accelerat puternic în contextul pandemiei. Compania oferă soluții de comerț end-to-end global, complet integrate, cu marketplace nativ și capacități Order Management System (OMS).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de 17 mil. de euro
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de ...
Compania de tehnologie 2Performant, liderul pieței de marketing afiliat din România, listată pe piața AeRO a BVB, a intermediat, ...
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
Peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană au fost exportate în mai mult de 150 de ...
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pacvhete dPrincipalele caracteristici ale noilor pachete de cont curent pentru IMM-uri sunt ...