Cristi Movilă, VTEX: Vedem o schimbare a nevoilor din piața online de retail alimentar. Acum, supermarketurile mizează pe păstrarea consumatorilor care au venit de la începutul pandemiei – INTERVIU

Piața de retail alimentar din România, este abia la 1-2% din vânzările totale din comerțul online, în timp ce la nivel european atinge aproximativ 5%. Există însă și o schimbarea a nevoilor din piață, în sensul în care, acum, retailerii mizează pe îmbunătățirea funcționalităților magazinelor online și pe păstrarea categoriei de consumatori care au venit de la începutul pandemiei, este de părere Cristi Movilă, Growth Leader Eastern Europe la VTEX, cu care ECONOMICA a stat de vorbă într-un interviu.
Lidia Neagu - mar, 07 iun. 2022, 21:53
Cristi Movilă, VTEX: Vedem o schimbare a nevoilor din piața online de retail alimentar. Acum, supermarketurile mizează pe păstrarea consumatorilor care au venit de la începutul pandemiei - INTERVIU

VTEX este o platformă enterprise de comerț digital, cu venituri totale de 125,8 milioane de dolari în 2021, de la 98,7 milioane dolari în 2020, o creștere anuală de 27,5%. De asemenea, numărul de clienți a crescut cu 20% anul trecut, la 2.400 clienți, cu peste 3.200 de magazine online active, în 38 de țări, în 6 dintre acestea începându-și activitatea anul trecut.

  • Am putea să ne așteptăm la o scădere a comerțului online în România sau a unor zone din această piață (dacă da, care și de ce)?

După cum se poate observa, tot ceea ce ține de e-commerce a avut o creștere exponențială încă de la începutul pandemiei, fiind unul dintre puținele sectoare care și-a găsit spațiul și momentul potrivit pentru a se dezvolta.

Comparativ cu 2020, anul 2021 a înregistrat creșteri mai puțin spectaculoase, iar în 2022 observăm că retailerii se concentrează pe îmbunătățirea funcționalităților magazinelor online și pe păstrarea categoriei de consumatori care au venit de la începutul pandemiei. Deci ne așteptăm la o maturizare a pieței de e-commerce în următorii ani și estimez că în 2022 se va menține o creștere între 10-15% în comerțul digital, evoluție similară cu cea din 2021. 

Vor exista evident și scăderi în categoriile afectate de criza pieței de componente și de recentul conflict din Estul Europei. Acestea nu vor fi însă scăderi datorate neapărat reducerii cererii, ci mai degrabă lipsei și scumpirii unor produse. Adițional, este de așteptat ca și taxele de transport să sufere o nouă majorare, odată cu creșterea prețului combustibililor și cu schimbarea unor rute de transport aerian și naval dinspre Asia, rute care acum trebuie să ocolească spațiul rusesc.

  • Cum credeți că va influența situația actuală piața de comerț electronic din România, dar și din regiune? Va mai crește la fel precum se estima până acum?

Tensiunile din Europa de Est, cumulate cu pandemia care încă nu s-a încheiat, vor avea în mod clar efecte asupra comerțului. Pe de o parte, vorbim de lipsa și inevitabila scumpire a anumitor produse. Pe de alta, e de presupus că oamenii vor amâna achiziționarea bunurilor care nu sunt de necesitate imediată. De exemplu, nu vor dori înlocuirea telefonului sau televizorului vechi cu cel mai nou model, pentru a avea fonduri puse deoparte în cazul unor evenimente neplăcute.

Chiar și așa, consider că e-commerce-ul va continua să crească pe aproape toate verticalele, având în vedere potențialul ridicat al pieței locale, dar și a faptului că din ce în ce mai mulți români, din toate zonele țării, au înțeles avantajele achizițiilor online. 

De cealaltă parte, privind din perspectiva comercianților, este extrem de important ca magazinele să creeze o legătură directă cu publicul lor, tocmai pentru a putea păstra clienții, chiar și în condițiile în care valoarea medie a coșului de cumpărături ar scădea. Practic, toți retailerii ar trebui să fie la curent cu cele mai noi tehnologii digitale precum Live Shopping, o tehnologie testată recent cu F64 și care funcționează foarte bine pe partea de relaționare cu clienții și de loializare a acestora.

Totodată, vor fi afectate negativ inclusiv companiile de comerț care foloseau resurse umane din Ucraina sau/și Rusia – programatori, de exemplu. Aceștia vor fi din ce în ce mai dificil de contractat. Atât Ucraina, cât și Rusia au foarte mulți specialiști în comerț, pe multiple verticale.

  • În septembrie anul trecut ne spuneați că în total, piaţa de comerţ electronic din România se situează la circa 8% din total retail, cu mult sub media europeană. S-a mai schimbat ceva, cum vom sta anul acesta?

Comerțul digital va crește fără doar și poate, inclusiv ca pondere din totalul comerțului. Nu mă aștept, însă, ca ponderea să crească spectaculos, ci doar cu 1-2%. Ridicarea (cel puțin deocamdată) a restricțiilor va motiva oamenii să reînceapă să iasă la shopping în centrele comerciale, contrabalansând creșterea din ultimii ani a ponderii vânzărilor online din totalul pieței de comerț.

Deși încă foarte mic, ar trebui să începem să vorbim și despre segmentul B2B (business to business) atunci când ne referim la comerțul digital. În România, majoritatea furnizorilor de produse către business-uri/retaileri încă fac afaceri în mod tradițional (telefonic sau prin completarea de formulare online), însă observăm că și acești jucători au început să fie interesați de automatizarea proceselor, respectiv de digitalizare. Acest lucru are beneficii enorme, dupa cum am putut observa în cazul clientul nostru Macromex, cel mai mare jucător din piața de produse congelate din România, care și-a eficientizat puternic toate procesele.

  • Ați observat vreo modificare în piață sau în comportamentul de consum după ce a început războiul?

Așa cum menționam și mai sus, vorbim despre o precauție generală cu privire la achizițiile importante. În mod nefast, ea s-a sincronizat cu o reticență venită pe fondul crizei de componente. Astfel, dacă voiai să cumperi o mașină (offline sau online, din moment ce multe dealership-uri oferă acum această opțiune), acum te vei lovi de două bariere. Prima ar fi că timpii de livrare sunt extrem de mari, a doua ar fi că prețul și viteza mică de procesare a comenzii fac ca mașina să devină o investiție pe termen lung. 

Practic, problemele din lanțul de aprovizionare te fac reticent la a comanda acum obiecte pe care le vei folosi anul viitor. E valabil chiar și pentru produse electronice, precum telefoanele, unde precomenzile la modelele de top se fac acum cu mult înainte de livrare și numeroși consumatori se întreabă dacă-și pot permite să blocheze niște sume de bani și dacă nu ar fi mai bine să apeleze la variante mai rapide – un telefon mai vechi în acest caz sau o mașină second hand, în cazul exemplului anterior.

  • Ați sprijinit de curând magazinul online F64 în prima sa sesiune de Live Shopping. Când am putea vedea în România acest nou trend din piață implementat la scară largă și pe ce verticale (dacă nu în toate verticalele)? Ce semnale aveți de la retaileri?

Suntem foarte mândri că VTEX este o companie cu un portofoliu amplu de inovații în industria de comerț digital, iar majoritatea soluțiilor noastre sunt disponibile și în România, care la nivel internațional este încă în liga țărilor unde încă mai există mult loc de dezvoltare din punct de vedere e-commerce.

Așa cum ați observat, împreună cu F64, cel mai mare retailer de echipamente foto-video și unul dintre primii clienți VTEX din țară, am organizat în februarie primul nostru eveniment Live Shopping. Sunt sigur că vom vedea anul acesta mult mai multe evenimente de live shopping, de la diverse branduri și din diferite categorii de produse, pentru că trend-ul este într-o continuă creștere. 

Vedem în piață o apetență a cumpărătorilor de a vedea produsul, dar și tot ce se află în spatele acestuia – de la povestea din spatele brandului spusă direct de producător și până la ingredientele folosite. Acesta este și motivul pentru care Live Shopping a luat avânt. În plus, creșterea acestui trend nu este o surpriză ținând cont că reprezintă practic o metodă de comunicare nativă mediului online, familiară atât generațiilor tinere de cumpărători, cât și celor mai vechi, mai apropiate de vânzările televizate, precum teleshopping.

  • Ce alte tendințe se vor dezvolta în acest an în România?

Industria de e-commerce locală este emergentă și încă este loc pentru lansarea unui business online sau pentru migrarea unei afaceri din offline în online. În topul preferințelor consumatorilor se situează accesibilitatea la produse. 

Retailul alimentar online și-a făcut simțită prezența în România relativ recent, odată cu pandemia, ajungând în prezent la doar 1-2% din retailul total. La nivel european, procentul este de 5%, deci există potențial de dezvoltare, ceea ce este o veste bună pentru retaileri.

Omnichannel – consumatorii își doresc să se bucure de aceeași experiență în online și offline, acesta fiind raționamentul pentru care a crescut numărul magazinelor care le permit acestora să comande online și să ridice din magazin.

Vedem diferite strategii de discount și promoții, foarte atractive pentru consumatori: Promoții de tip BOGO (Buy One Get One), multibuys sau multibuy offers, livrare gratuită, discount progresiv, promoții pentru anumite categorii de produse sau chiar pentru anumite zone din țară. 

Abonamentele (subscription services) vor reprezenta pentru retailerii mari ”the new big thing”, mai ales după succesul eMag Genius.

80% din traficul magazinelor online vine de pe mobil, deci magazinele online care nu sunt optimizate pentru versiunea Mobile sau nu au aplicații pentru Mobile, riscă să piardă clienți.

Live Shopping  trend care a luat avânt în ultimul an, în contextul în care cumpărătorii vor să fie conectați cu brandurile, să afle poveștile lor, să vadă produsele, să verifice calitatea ingredientelor.

Marketplace – deja vedem companii mature, cu un portofoliu consolidat de produse și clienți, care se orientează acum spre următorul nivel și se pregătesc să lanseze propriul marketplace. De asemenea, vedem multe branduri populare care încep să colaboreze cu marketplace-uri, precum și companii renumite care creează branduri doar pentru aceste platforme.

  • Potrivit datelor din piață, cele mai multe solicitări înregistrate anul trecut pentru dezvoltarea de proiecte e-commerce au provenit din industria de fashion, urmată de cea de electro-IT și bricolaj. Unde vedeți potențial de creștere (dacă va fi) în 2022?

Dacă ne uităm în piața locală, vedem că cele mai mari creșteri din retail au fost înregistrate de segmentele de Fashion, IT&C și Home&Deco și nu mă îndoiesc că aceste domenii vor continua să se dezvolte în continuare.

Vedem astfel legătura strânsă dintre creșterea online a unui domeniu și dezvoltarea platformelor și tehnologiilor de e-commerce din pe acel sector.

Totodată, retailul alimentar începe să își facă simțită prezența în online. Dacă până de curând nu era un sector atât de cunoscut, odată cu pandemia lucrurile au început să se schimbe. În prezent, retailul alimentar este abia la 1-2% din vânzările totale, în timp ce la nivel european atinge aproximativ 5%. Mai este deci suficient loc de creștere. Vedem însă și o schimbarea a nevoilor din piață. Acum, retailerii mizează pe îmbunătățirea funcționalităților magazinelor online și pe păstrarea categoriei de consumatori care au venit de la începutul pandemiei. Există o deschidere și un interes față de soluțiile pe care VTEX le propune jucătorilor din piață și este și principalul motiv pentru care venim mereu cu soluții inovatoare. 

  • Marketplace-urile sunt pe val și încep să vândă din ce în ce mai mult. De ce credeți că se întâmplă asta? În aceste condiții, ce șanse au micii retaileri online să devină mari?

În ultimii ani, conceptul de marketplace a devenit tot mai popular, iar marketplace-urile au ajuns treptat preferatele consumatorilor: e confortabil, simplu și ușor să achiziționezi totul (sau aprope totul) dintr-un singur loc.  Datele arată că jumătate din valoarea vânzărilor online la nivel global este tranzacționată prin intermediul marketplace-urilor.

Dincolo de asta, pentru retailerii maturi, cu portofolii consolidate de produse și clienți, marketplace-urile reprezintă nivelul următor de dezvoltare. Vedem tot mai multe branduri care aleg să se listeze pe marketplace-uri, atât în România, cât și în alte țări, pentru a fi sigure că sunt prezente acolo unde sunt prezenți și clienții lor. De asemenea, există companii care lansează produse destinate în exclusivitate marketplace-urilor.

Mai mult decât atât există multiple avantaje incontestabile. Marketplace-ul nu este altceva decât un canal suplimentar pentru comercializarea și vânzarea de produse. Pentru retailerii mici poate fi un avantaj faptul că o astfel de platformă oferă costuri de marketing reduse în comparație cu alte canale de vânzare. În plus, pentru micii retaileri online, apartenența la o piață online consacrată oferă un nivel de încredere între retailer și cumpărător. 

  • Și legat de întrebarea de mai sus, mai există loc pe piață pentru încă un retailer mare de nivelul lui eMAG?

Concurența este naturală și mereu va fi nevoie de mai mulți jucători în piață. Pe măsură ce marketplace-urile se vor înmulți, retailerii prezenți în marketplace-uri vor avea de câștigat. Vom vedea o mișcare în care marketplace-urile vor începe să se lupte practic pentru a atrage retailerii importanți. Desigur, toată această ofertă tot mai largă și variată va fi în cele din urmă în avantajul clienților. Marile marketplace-uri vor trebui să fie creative și să vină cu oferte competitive pentru a câștiga clienții din piață. 

  • În ce măsură reușesc specialiștii din domeniu să se alinieze necesarului de forță de muncă din piață?  

Pe măsură ce comerțul digital s-a dezvoltat a crescut și nevoia de forță de muncă și specialiști în domeniu. Din păcate, nu există suficienți candidați pentru posturile disponibile în zona de e-commerce. În aceste condiții am lansat propriul curs de e-commerce la Universitatea Politehnica din București – Digital Commerce Application Development. 

Cursul, care a început recent, este în prezent opțional pentru studenții din anul 3 al Facultății de Electronică, din cadrul Universității Politehnice din București.

Vrem să îmbogățim întreg ecosistemul comerțului digital în ansamblu, nu doar VTEX ca și companie. Ne adresăm în principal tinerilor developeri, dar primele ore vor fi dedicate elementelor cheie din e-commerce. Ne propunem să stabilim mai întâi o bază pentru înțelegerea comerțului digital și apoi să lucrăm la dezvoltarea efectivă. Cei care vor prezenta cursul sunt experți VTEX, atât din interiorul companiei, cât și din alte programe de studiu precum Digital Commerce Specialist. În funcție de cum vor decurge lucrurile, putem extinde procesul către partenerii și colaboratorii noștri, toți cu know-how în comerțul digital. 

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Toyota s-a aliat cu Mazda și Subaru pentru a dezvolta o gamă revoluționară de motoare termice
Toyota s-a aliat cu Mazda și Subaru pentru a dezvolta o gamă revoluționară de motoare termice
Corporațiile Toyota Motor, Mazda Motor și Subaru au anunțat dezvoltarea în comun a unei noi linii de motoare „curate, puternice și cu dimensiuni reduse”, care pot funcționa cu o varietate......
Macron consideră că occidentalii ar trebui să permită Ucrainei să le folosească armamentul furnizat pentru a lovi ținte de pe teritoriul rusesc
Macron consideră că occidentalii ar trebui să permită Ucrainei să le folosească armamentul furnizat pentru a lovi ținte ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat marţi că ar trebui să i se permită Kievului să "neutralizeze" bazele ...
Parlamentul georgian a adoptat în mod definitiv legea privind agenții străni, care a stârnit puternice proteste în țară
Parlamentul georgian a adoptat în mod definitiv legea privind agenții străni, care a stârnit puternice proteste în țară
Parlamentul georgian a respins marţi veto-ul prezidenţial asupra legii agenţilor străini, în pofida ameninţărilor ...
Românii au plătit taxe și impozite în valoarea de peste 250 de milioane de lei în primele patru luni din acest an, prin intermediul automatelor SelfPay
Românii au plătit taxe și impozite în valoarea de peste 250 de milioane de lei în primele patru luni din acest an, prin ...
Românii au plătit taxe şi impozite în valoare de peste 250 de milioane de lei în primele patru luni ale acestui an prin ...