1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 15 º

Companii

Cristian Erbaşu: În 2-3 ani, salariile în construcţii se vor dubla

Salariile specialiştilor din construcţii se vor dubla în urmatorii doi-trei ani, pe fondul crizei acute a forţei de munca, este de părere Cristian Erbasu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

10 mai, 2017 | ECONOMICA.net

"În doi-trei ani, salariile vor fi duble. Salariul mediu este acum de 500 de euro şi vor ajunge la 800-900 de euro. Cei mai buni, muncitorii calificaţi, aveau în 2007 şi 2008 salarii spre 900 de euro, atunci când salariul minim era de 100 de euro. Acum salariul minim este de 250 de euro, spre 300. Deja în construcţii salariile s-au dublat, şi asta nu din cauza creşterii salariilor la stat, ci datorită cresterii salariului minim pe economie", a declarat Cristian Erbaşu la o conferinţă pe teme imobiliare organizata de revista Capital.

Această creştere a salariilor din sectorul construcţiilor ar putea să-i determine pe românii plecaţi în străinătate să se întoarcă în ţară.

Circa 450.000 de muncitori lucrau în construcţii în Romania anului 2008, iar în prezent numarul lor s-a redus la 300.000-320.000.

"Eu cred că nu avem mai mult de 300.000 de muncitori acum, iar o bună parte dintre ei sunt şi culegatori de vie, de capşuni, de fructe. Sunt necalificaţi. Cei calificaţi au plecat şi încă mai pleacă", completează Erbaşu.

Dacă se vor demara programele cu fonduri europene, aferente perioadei 2014-2020, piaţa construcţiilor va avea neoie de circa 500.000 de muncitori, mai spune Erbaşu.

De unde putem aduce muncitori în construcţii? O solutie ar fi aducerea de muncitori din alte domenii şi specializarea acestora în construcţii."Stăm foarte prost, nimeni nu are preocuparea de a crea pârghii de formare specializată", spune însă preşedintele FPSC.

Aducerea muncitorilor din afara Uniunii Europene ar fi a doua soluţie, însă suntem total nepregătiţi din punct de vedere legislativ. Erbaşu dă exemplul Poloniei, care are acorduri cu Ucraina sau Belarus, în timp ce Romania nu are un acord similar cu Republica Moldova.

Iar a treia varianta ar fi întoarcerea celor deja plecaţi din ţară. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO