Cristian Erbaşu: În 2-3 ani, salariile în construcţii se vor dubla

Salariile specialiştilor din construcţii se vor dubla în urmatorii doi-trei ani, pe fondul crizei acute a forţei de munca, este de părere Cristian Erbasu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.
Economica.net - mie, 10 mai 2017, 08:21
Cristian Erbaşu: În 2-3 ani, salariile în construcţii se vor dubla

„În doi-trei ani, salariile vor fi duble. Salariul mediu este acum de 500 de euro şi vor ajunge la 800-900 de euro. Cei mai buni, muncitorii calificaţi, aveau în 2007 şi 2008 salarii spre 900 de euro, atunci când salariul minim era de 100 de euro. Acum salariul minim este de 250 de euro, spre 300. Deja în construcţii salariile s-au dublat, şi asta nu din cauza creşterii salariilor la stat, ci datorită cresterii salariului minim pe economie”, a declarat Cristian Erbaşu la o conferinţă pe teme imobiliare organizata de revista Capital.

Această creştere a salariilor din sectorul construcţiilor ar putea să-i determine pe românii plecaţi în străinătate să se întoarcă în ţară.

Circa 450.000 de muncitori lucrau în construcţii în Romania anului 2008, iar în prezent numarul lor s-a redus la 300.000-320.000.

„Eu cred că nu avem mai mult de 300.000 de muncitori acum, iar o bună parte dintre ei sunt şi culegatori de vie, de capşuni, de fructe. Sunt necalificaţi. Cei calificaţi au plecat şi încă mai pleacă”, completează Erbaşu.

Dacă se vor demara programele cu fonduri europene, aferente perioadei 2014-2020, piaţa construcţiilor va avea neoie de circa 500.000 de muncitori, mai spune Erbaşu.

De unde putem aduce muncitori în construcţii? O solutie ar fi aducerea de muncitori din alte domenii şi specializarea acestora în construcţii.”Stăm foarte prost, nimeni nu are preocuparea de a crea pârghii de formare specializată”, spune însă preşedintele FPSC.

Aducerea muncitorilor din afara Uniunii Europene ar fi a doua soluţie, însă suntem total nepregătiţi din punct de vedere legislativ. Erbaşu dă exemplul Poloniei, care are acorduri cu Ucraina sau Belarus, în timp ce Romania nu are un acord similar cu Republica Moldova.

Iar a treia varianta ar fi întoarcerea celor deja plecaţi din ţară. 

Te-ar mai putea interesa și
Compania britanică Cmr Surgical, care a creat robotul chirurgical Versius, intră în România
Compania britanică Cmr Surgical, care a creat robotul chirurgical Versius, intră în România
Cmr Surgical Limited, cu sediul la Cambridge, producător de sisteme chirugicale robotice, a deschis o sucursală în România. Firma recent înfiinţată în ţara noastră se numeşte Cmr Surgical......
Câți români folosesc Facebook, Instagram, YouTube, TikTok și LinkedIn. Numai în ultimii doi ani au fost create 1,3 milioane de conturi
Câți români folosesc Facebook, Instagram, YouTube, TikTok și LinkedIn. Numai în ultimii doi ani au fost create 1,3 milioane ...
În ianuarie 2022, în România existau 13,3 milioane de utilizatori de rețele sociale. Numărul de utilizatori de social ...
Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni
Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni
CFR Infrastructură a prelungit cu 10 luni durata studiului de fezabilitate pentru modernizarea secțiunii Predeal - Brașov ...
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
Capitala va avea parte de averse torenţiale în zilele de duminică şi luni, iar temperatura maximă nu va depăşi 29 ...