Cristian Popa spune că o reducere de dobândă din partea BNR în luna mai nu este o certitudine

Banca Naţională a României ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a decide prima reducere a costului creditului din ultimii trei ani, deoarece inflaţia nu încetineşte atât de rapid pe cât se prognoza iar riscurile rămân ridicate, a declarat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, pentru Bloomberg.
AGERPRES - mie, 17 apr. 2024, 08:52
Cristian Popa spune că o reducere de dobândă din partea BNR în luna mai nu este o certitudine

În luna februarie, oficialii BNR au semnalat că ar putea să se alăture altor bănci centrale din regiune în procesul de relaxare a politicii monetare, începând chiar din luna mai. Cu toate acestea, ultimul comunicat de la BNR subliniază că, cel mai probabil, ritmul de creştere a preţurilor va încetini în acest an mai lent decât se preconiza anterior.

„Trebuie să vedem cel puţin două luni consecutive de progrese substanţiale în ceea ce priveşte dezinflaţia, înainte de a putea să începem relaxarea. În martie au fost înregistrate progrese bune, însă în februarie nu. La acest moment, nu este deloc clar dacă condiţiile vor permite începutul procesului de normalizare în luna mai”, a spus Cristian Popa.

Rata anuală a inflaţiei în România a încetinit la 6,6% în martie, de la 7,2% în februarie. Este vorba de o cifră uşor peste estimarea de 6,5% a BNR pentru primul trimestru şi rămâne în continuare una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Potrivit celor mai recente prognoze ale BNR, ritmul de creştere a preţurilor ar urma să se reducă până la 4,7% la finalul anului însă oficialii BNR au avertizat în repetate rânduri că riscurile politice şi cele fiscale combinate cu incertitudinile geopolitice afectează în continuare prognoza.

Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu are dificultăţi în a reduce deficitul bugetar, care este aşteptat să ajungă la 5% din PIB în 2024, şi ar putea avea nevoie de mai mulţi ani pentru a reveni în limitele cerute de UE. În plus, în România vor avea loc patru runde de alegeri în acest an şi există solicitări pentru majorarea pensiilor şi salariilor.

„Politica fiscală, politica veniturilor şi evoluţiile de pe piaţa muncii ridică provocări importante în perioada următoare”, a spus Cristian Popa.

Te-ar mai putea interesa și
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Prețul gazelor naturale tranzacționat pe piața pentru a doua zi de la București a crescut semnificativ, în linie cu creșterile de pe piețele europene, ca urmare a posibilității ca Austria......
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de etichete. Povestea de business a unei familii de români
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de ...
Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta în urmă ...
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Un tribunal al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) a interzis grupului Gazprom să continue în Rusia procedurile judiciare ...
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) este unul dintre vecepreședinții nou numiți
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) ...
Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință de 24 mai 2024, a votat noua componență ...