Cristian Sima, dat în judecată de SIBEX

Acţionarii bursei de la Sibiu au decis, luni, să îl acţioneze în instanţă pe Cristian Sima, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general, deşi în AGA preşedintele de şedinţă a afirmat că nu există nici un prejudiciu material în conturile Sibex.
Economica.net - mar, 20 nov. 2012, 11:13
Cristian Sima, dat în judecată de SIBEX

În AGA a fost prezentat un raport privind situaţia financiară a Sibex din care reiese că nu au fost constatate prejudicii materiale, ci doar că Sima a depăşit unle cheltuielile, cu slariul, de protocol şi pentru deplasările cu avionul.

„Din sumele ridicate de fostul conducător al societăţii Cristian Sima de pe cardul aflat la dispoziţia sa, şi pentru care nu a mai adus documente justificative în cuantum total de 37.645 lei, au mai rămas de recuperat 19.748,17 lei. În prezent, diferenţa până la suma totală este recuperată”, se arată în raport.

Diferenţa a fost recuperată din salariul pe care Sibex trebuia să îl plătească lui Sima, potrivit unor surse prezente la AGA.

Sima a fost revocat pe 10 octombrie din funcţiile de conducere de la Sibex, deoarece nu a fost prezent la bursă în timpul controlului efectuat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Sima declara în 12 octombrie, într-o emisiune TV, că se află în Reykjavik (Islanda) şi că a plecat din România de frică, întrucât i s-ar fi cerut să îşi cedeze toate activele pe care le are după ce a pierdut banii clienţilor prin firma WBS Holding, prin care tranzacţiona pe pieţele externe.

La o zi după revocarea lui Sima şi apariţia în presă a informaţiilor că ar fi dispărut cu banii unor clienţi ai WBS Holding, CNVM a început un control la casa de brokeraj WBS România. Sima a condus WBS România până în aprilie 2011, când a renunţat la funcţie pentru a prelua conducerea Sibex.

CNVM a sesizat Parchetul după ce a constatat existenţa unor falsuri în acte la WBS România, a retras autorizaţia de funcţionare, a aplicat amenzi de 201.000 lei şi a interzis mai multor angajaţi WBS România să mai activeze pe piaţa de capital, inclusiv lui Sima.

„«Fuga» domnului Sima Cristian şi asocierea Sibex cu acest scandal – de către o parte din mass media – au avut implicaţii majore la nivelul investitorilor şi participanţilor de pe piaţa Sibex. Retragerea autorizaţiei de funcţionare de către CNVM pentru WBS România şi interdicţia impusă domnului Sima Cristian de a mai activa pe piaţa de capital – WBS fiind cel mai important participant din punct de vedere al numărului de contracte tranzacţionate, iar domnul Sima director general şi preşedinte CA – au accentuat neîncrederea faţă de Sibex în rândul brokerilor”, se arată în raportul prezentat luni acţionarilor Sibex.

Acţionarii Sibex au ales luni patru noi administratori, printre care şi fostul director general al BVB Valentin Ionescu (propus de SIF Moldova), iar din vechiul consiliu a fost reconfirmat Dan Simionescu (reprezentantul SIF Transilvania). Ceilalţi trei membri votaţi de acţionari sunt Iancu Stavrositu (şeful casei de brokeraj Interfinbrok), Cristina Manuela Duţu (propusă de unul dintre cei mai mari acţionari ai Sibex, Bogdan Baloşan) şi Daniel Grigoropol.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, Baloşan l-a susţinut şi pe Grigoropol.

Te-ar mai putea interesa și
Deficitul Fondului din care e finanţată sănătatea creşte cu 58% la 2,56 de miliarde de lei în ianuarie, ca urmare a dublării cheltuielilor pentru unele medicamente şi materiale sanitare acordate pacienţilor
Deficitul Fondului din care e finanţată sănătatea creşte cu 58% la 2,56 de miliarde de lei în ianuarie, ca urmare a ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de 2,56 de miliarde de lei în prima......
Cum justifică americanii de la BSOG că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. Propunere de schimbare a legii
Cum justifică americanii de la BSOG că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. Propunere de schimbare a legii
Black Sea Oil and Gas (BSOG), prima companie care a extras, în 2022, gaze “noi” din Marea Neagră a insistat în trecutul ...
Faliment Euroins. Prima săptămână fără fostul lider RCA: Cât mai costă asigurarea obligatorie și ce firme vând cel mai mult. Surpriză la vârf – date în premieră
Faliment Euroins. Prima săptămână fără fostul lider RCA: Cât mai costă asigurarea obligatorie și ce firme vând ...
Vineri, pe 17 martie 2023, Monitorul Oficial a publicat decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), prin care ...
Autostrada Buzău – Focșani: Nouă oferte pentru supervizarea UMB pe tronsonul 4
Autostrada Buzău – Focșani: Nouă oferte pentru supervizarea UMB pe tronsonul 4
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit nouă oferte la licitația pentru servicii ...