Critici dure împotriva administrației Biden din partea republicanilor, după ce Huawei a prezentat noul său laptop echipat cu un cip Intel AI

Mai mulți membri republicani ai Congresului SUA au criticat vineri administrația Biden după ce gigantul chinez de echipamente de telecomunicații Huawei a prezentat săptămâna aceasta un laptop alimentat de un cip Intel AI, relatează Agerpres.
Cristian Negrei - sâm, 13 apr. 2024, 15:40
Critici dure împotriva administrației Biden din partea republicanilor, după ce Huawei a prezentat noul său laptop echipat cu un cip Intel AI

Statele Unite au plasat Huawei pe o listă de restricții comerciale încă din 2019 pentru încălcarea sancțiunilor impuse Iranului, ca parte a unui efort mai amplu de a împiedica progresele tehnologice ale Beijingului. Plasarea pe listă înseamnă că furnizorii companiei trebuie să caute o licență specială, care e greu de obținut, înainte de a face livrările.

O astfel de licență, eliberată de administrația Trump, a permis Intel să livreze procesoare centrale către Huawei pentru a fi utilizate în laptopuri începând cu 2020. Partizanii unei linii dure față de China au îndemnat administrația Biden să revoce această licență, însă mare parte din administrația americană a acceptat cu reticență menținerea ei până la momentul expirării din acest an, urmând ca să nu mai fie prelungită.

Prezentarea de către Huawei, joi, a primului său laptop compatibil AI, MateBook X Pro alimentat de noul procesor Intel Core Ultra 9, i-a șocat și i-a înfuriat pe aleșii republicani, deoarece le-a sugerat că Departamentul de Comerț a aprobat livrările noului cip către Huawei.

„Unul dintre cele mai mari mistere din Washington este motivul pentru care Departamentul de Comerț continuă să permită ca tehnologia americană să fie livrată către Huawei”, a declarat congresmanul republican Michael Gallagher, care este conduce Comisia restrânsă a Camerei Reprezentanților pentru China, într-o declarație pentru Reuters.

O sursă apropiată de această problema a spus că cipurile au fost livrate sub o licență preexistentă. Acestea nu sunt acoperite de restricțiile recente cu caracter general privind livrările de cipuri AI către China, a explicat sursa.

Departamentul de Comerț și Intel au refuzat să comenteze. Huawei nu a răspuns solicitării de a face comentarii formulate de Reuters. Reacția este un semn al presiunii crescânde asupra administrației Biden pentru a face mai mult pentru a contracara ascensiunea Huawei, la aproape cinci ani după ce aceasta a fost adăugată pe o listă de restricții comerciale.

În august, compania chineză a șocat lumea cu un nou telefon alimentat de un cip sofisticat fabricat de producătorul chinez de cipuri SMIC, devenind un simbol al renașterii tehnologice a Chinei, în ciuda eforturilor continue ale Washingtonului de a-și paraliza capacitatea de a produce semiconductori avansați.

La o audiere a subcomisiei a Senatului, săptămâna aceasta, Kevin Kurland, un oficial de control al exporturilor, a declarat că restricțiile Washingtonului asupra Huawei au avut un „impact semnificativ” asupra accesului acestuia la tehnologia din SUA. El a subliniat, de asemenea, că obiectivul nu a fost neapărat să împiedice creșterea Huawei, ci să împiedice utilizarea greșită a tehnologiei americane pentru „activități maligne”.

Dar remarcile nu au făcut nimic pentru a opri frustrarea în rândul aripii dure a Partidului Republican în urma știrilor despre noul laptop al Huawei.

„Aceste aprobări trebuie să înceteze”, a spus congresmanul republican Michael McCaul într-o declarație pentru Reuters. „Acum doi ani, mi s-a spus că licențele pentru Huawei se vor opri. Astăzi, se pare că această politica nu s-a schimbat”.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...