Criza ar putea erupe din nou anul acesta în zona euro. Cine spune asta

S-a terminat criza din zona euro? Un renumit economist american citat de Associated Press a răspuns la Davos cu un 'nu' categoric. Criza datoriilor care a zdruncinat Europa ar putea erupe din nou cu uşurinţă anul acesta dacă liderii europeni nu se vor mişca mai repede pentru a rezolva problemele, avertizează Barry Eichengreen .
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 12:58
Criza ar putea erupe din nou anul acesta în zona euro. Cine spune asta

În timp ce guvernele europene şi pieţele au respirat mai uşor în ultimele luni după ani de turbulenţe, Eichengreen, cel care a studiat posibilele implicaţii ale unei eventuale dispariţii a monedei euro, afirmă că nu este timp pentru a sărbători.’Nimic nu s-a rezolvat în zona euro, unde pieţele au trecut brusc de la la un pesimism exagerat la un optimism prematur’, afirmă acesta într-un interviu acordat Associated Press la Forumul economic mondial. El atrage atenţia că acea criză a datoriilor care au împovărat guvernele şi băncile din statele zonei euro ar putea ‘izbucni din nou în anul 2013’.

În acest sens, Eichengreen consideră că este necesar ca liderii zonei euro să urmeze sfaturile sale în privinţa asanării sistemului bancar şi să nu permită ca băncile falite să mărească datoriile publice ca urmare a unor ajutoare acordate de stat pentru salvarea lor.

Liderii europeni prezenţi la Davos încearcă să convingă investitorii şi directorii de corporaţii că ţările lor sunt pe calea cea bună după distrugătoarea criză a datoriilor.

Statele foarte îndatorate, precum Spania şi Italia, s-au confruntat anul trecut cu nişte costuri foarte ridicate la împrumuturile de pe pieţele financiare secundare. Ratele dobânzilor la aceste împrumuturi au scăzut după măsurile luate de zona euro. Una dintre acestea a fost oferta Băncii Centrale Europene de a cumpăra titluri emise de statele îndatorate, dacă acestea promit în schimb că vor reduce deficitele bugetare. O altă iniţiativă, dar care este încă în stadiul de proiect, a fost propunerea creării unei aşa-numite uniuni bancare ce va conduce la transferul supravegherii băncilor către o entitate unică legată de Banca Centrală Europeană.

Dar Europa este încă în recesiune, ceea ce creşte presiunea pe finanţele publice. ‘Europenii vor fi scoşi repede din starea lor de automulţunire’, crede economistul citat, care prevede că ‘volatilitatea din prima jumătate a anului trecut va recidiva’. ‘Nici una dintre problemele remanente nu a fost rezolvată. Nu avem creştere economică în Europa. Germania însăşi este în pragul recesiunii. Uniunea bancară nu există şi consensul asupra realizării acesteia nu mai există, aşa că pieţele îşi vor pierde răbdarea la un moment dat şi criza va reveni’, mai avertizează Eichengreen.

Activând ca profesor la Universitatea Berkeley din California, el a studiat cu mult timp înaintea izbucnirii crizei ce s-ar putea întâmpla în eventualitatea destrămării zonei euro, obligându-i pe alţii să ia în considerare ceea ce înainte considerau de neimaginat. El a concluzionat în evaluarea sa că părăsirea zonei euro ar fi extrem de costisitoare şi ar conduce la haos în orice ţară ce ar recurge la această măsură. Liderii politici sunt conştienţi de aceste costuri, ceea ce înseamnă că scenariul ieşirii unei ţări foarte îndatorate din zona euro, cum ar fi Grecia, este exclus în acest moment, conchide Eichengreen.

Te-ar mai putea interesa și
România, în topul ţărilor cu cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul doi din 2022 – Eurostat
România, în topul ţărilor cu cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul doi din 2022 – Eurostat
Produsul Intern Brut al Uniunii Europene şi al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,6% în trimestrul II din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, iar Ţările de Jos şi România au......
BNR: Rata creditelor neperformante a coborât, la finele primului trimestru din 2022, la 3,31%
BNR: Rata creditelor neperformante a coborât, la finele primului trimestru din 2022, la 3,31%
Rata creditelor neperformante era, la finele primului trimestru din 2022, de 3,31%, faţă de 3,35% la sfârşitul anului ...
OPEC nu este de vină pentru majorările de preţuri din sectorul petrolului şi gazelor – secretarul general
OPEC nu este de vină pentru majorările de preţuri din sectorul petrolului şi gazelor – secretarul general
Investiţiile inadecvate în sectorul petrolului şi gazelor sunt principalul motiv al recentelor majorări de preţuri, ...
Câţi bugetari sunt angajaţi în instituţiile şi autorităţile publice – date MFP iunie 2022
Câţi bugetari sunt angajaţi în instituţiile şi autorităţile publice – date MFP iunie 2022
Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în iunie 2022, de 1.269.712, ...