Criză cacao – Coasta de Fildeş va majora cu 50% preţul plătit fermierilor

Preşedintele Coastei de Fildeş, Alassane Ouattara, va majora, marţi, preţul oficial plătit la porţile fermelor pentru boabele de cacao până la 1.500 de franci CFA (2,47 dolari) per kilogram, de la preţul actual de 1.000 de CFA per kilogram, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
AGERPRES - lun, 01 apr. 2024, 10:35
Criză cacao - Coasta de Fildeş va majora cu 50% preţul plătit fermierilor

Potrivit surselor, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, decizia a fost luată la o reuniune a Guvernului de la Abidjan care a avut loc la finele săptămânii trecute, scrie Agerpres.

La finele lunii martie, cotaţiile futures la cacao au atins un nivel fără precedent de peste 10.000 de dolari tona, prelungind un avans istoric, care a constat în dublarea preţurilor de la începutul anului şi a scumpit ciocolata. Piaţa este agitată de recoltele slabe obţinute de principalii cultivatori de boabe de cacao din Vestul Africii, ceea ce pune lumea pe o direcţie în care se va confrunta cu al treilea deficit anual de aprovizionare.

Coasta de Fildeş este cel mai mare producător mondial de boabe de cacao. În pofida faptului că în ultimele 12 luni preţurile la cacao aproape s-au triplat, preţul oficial plătit la porţile fermelor din Coasta de Fildeş nu a fost modificat.

„Au fost mai multe propuneri pe masă şi, la final, preşedintele a dorit cel mai mare preţ posibil pentru producători, aşa ca a decis pentru o majorare până la 1.500 de franci CFA per kilogram, în loc de 1.200 de franci CFA cum a fost validat anterior”, a declarat un director de la o companie europeană de export. „La sfârşitul zilei, în contextul actual, acesta este cel mai bun preţ posibil pe care organismul de reglementare (CCC) îl poate plăti pentru că sistemul de vânzare din Coasta de Fildeş este conceput astfel încât este dificil să modifici preţurile în plin sezon”, a adăugat sursa.

„Preşedintele a decis că situaţia de pe piaţa mondială este una excepţională şi a dorit ca şi reacţia să fie una excepţională”, a declarat un director de la o altă companie internaţională de export.

Atenţia pieţelor este îndreptată acum spre Africa de Vest, unde în perioada următoare urmează să fie culeasă cea mai mică din cele două recolte anuale de boabe de cacao. Organismul de reglementare din Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial, se aşteaptă la o recoltă mai mică de boabe de cacao în acest sezon.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...