Criza ciocolatei – Preţurile ar putea să crească şi mai mult dacă recolta de cacao din Africa va fi slabă

Ciocolata riscă să se scumpească şi mai mult dacă noua recolta de boabe de cacao a ţărilor din Africa de Vest va fi una dezamăgitoare, transmite Bloomberg.
AGERPRES - lun, 02 oct. 2023, 09:15
Criza ciocolatei - Preţurile ar putea să crească şi mai mult dacă recolta de cacao din Africa va fi slabă

Cotaţiile la cacao au crescut cu 47% în ultimul an pe fondul temerilor că evoluţiile meteo nefavorabile ar putea afecta recoltele din Coasta de Fildeş şi Ghana, care sunt responsabile pentru două treimi din livrările mondiale de boabe de cacao. Iar fenomenul meteo El Nino ar putea agrava şi mai mult lucrurile, astfel că analiştii se aşteaptă la un al treilea an de deficit global de aprovizionare pentru noul sezon care tocmai a început, scrie Agerpres.

Asta înseamnă că inflaţia de la rafturile cu dulciuri ar putea să persiste chiar dacă, la nivel general, presiunile la adresa costurilor produselor alimentare se reduc. Marii producători de ciocolată, precum Hershey Co. şi Lindt & Spruengli AG, au avertizat deja că există posibilitatea unor noi majorări de preţuri şi există semnale că preţurile mai mari afectează cererea din Europa şi până în Asia.

„Situaţia actuală arată relativ sumbru dacă nu va exista o îmbunătăţire dramatică a perspectivei. Noi majorări de preţuri ar putea să afecteze consumul”, estimează Darren Stetzel, vicepreşedinte la firma de brokeraj StoneX.

Pentru moment principala întrebare este cât de mare va fi cea mai importantă din cele două recolte anuale de boabe de cacao, în condiţiile în care recoltarea a început recent în Ghana şi urmează să demareze în Coasta de Fildeş.

Nevoia de a respecta regulile de trasabilitate impuse de Uniunea Europeană, care importă 68% din boabele de cacao produse de Coasta de Fildeş, a dat naştere la contrabandă iar la aceasta se adaugă şi schimbările climatice care vor reprezenta principalele provocări la adresa sectorului, susţine Yves Kone, directorul organismului de reglementare Le Conseil Cafe-Cacao.

„Schimbările climatice ameninţă producţia noastră de boabe de cacoo. Sarcina nu va fi una uşoară pentru că avem responsabilitatea de a menţine arborii de cacao în bune condiţii de producţie”, a spus Yves Kone, fără a oferi o estimare de producţie.

În luna iulie, estimările avansate de autorităţile din Coasta de Fildeş pentru recolta strânsă în sezonul care va începe la 1 octombrie 2023 arătau o diminuare a producţiei cu aproape o cincime comparativ cu cea de anul trecut, au declarat la acea dată surse din apropierea situaţiei. Cifrele finale ar putea să sufere modificări dacă fermierii vor reţine boabele strânse cu prilejul recoltei mai mici în aşteptarea unor preţuri mai mari în noul sezon.

Autorităţile din Coasta de Fildeş au majorat cu 11% preţurile pe care le vor primi cultivatorii de boabe de cacao începând de duminică, până la 1.000 de franci CFA (1,61 dolari) per kilogram, cu mult sub estimările cultivatorilor care se aşteptau la o majorare de 44%.

Analiştii de la Rabobank şi Marex se aşteaptă ca producţia de boabe de cacao din Africa de Vest să scadă în sezonul 2023-24. Marex prognozează chiar că deficitul global va fi unul de 279.000 de tone, mai mare decât deficitul global combinat al precedentelor două sezoane.

Recoltele africane de boabe de cacao sunt afectate şi de faptul că fermierii se confruntă cu costuri mai mari la inputuri precum îngrăşăminte şi pesticide. Mulţi trăiesc sub pragul sărăciei şi banii pe care îi primesc pentru recoltele lor sunt fixate de autorităţi, ceea ce înseamnă că nu beneficiază automat de cotaţiile futures mai mari. Asta face mai dificilă majorarea producţiei sau tratarea arborilor de cacao afectaţi de dăunători. De exemplu, aproximativ 10% din recolta din sezonul trecut a fost pierdută în regiunea Kwarbeng din nordul Ghanei, din cauza unui dăunător şi a lipsei de pesticide, spune Michael Acheampong, care reprezintă mai mult de 1.500 de cultivatori de cacao.

Cultivatorii din Ghana au primit recent o veste bună după ce autorităţile au majorat preţul de achiziţie cu 60% pentru a descuraja contrabanda în Coasta de Fildeş şi a stimula investiţiile. Asta ar putea însemna o producţie mai mare, spune Acheampong. Însă va fi nevoie de timp pentru ca o producţie mai mare să se traducă în preţuri mai mici şi persistă îngrijorările că fenomenul meteo El Nino ar putea însemna secetă în ultima parte a sezonului, ceea ce ar ameninţa culturile.

Pentru moment, producţiile din Africa de Vest vor fi factorul principal care va influenţa preţurile. „Ciocolata este un produs de lux şi nu urmează întotdeauna corelaţia elastică dintre cerere şi preţuri. Însă, în cele din urmă, preţurile mai mari vor însemna mai puţini consumatori”, spune Darren Stetzel.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Grindeanu: Sunt întârzieri la magistrala CFR Braşov – Sighişoara
Sorin Grindeanu: Sunt întârzieri la magistrala CFR Braşov – Sighişoara
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat joi, la Tulcea, că lucrările la magistrala CFR Braşov - Sighişoara înregistrează întârzieri şi a dat asigurări că......
Consiliul Concurenței analizează preluarea activității de intermediere în asigurări a Globasig Broker de către Safety Broker
Consiliul Concurenței analizează preluarea activității de intermediere în asigurări a Globasig Broker de către Safety ...
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Safety Broker de Asigurare S.A. intenționează să preia activitatea ...
OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și vrea să-și continue seria de achiziții
OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și vrea să-și continue seria de achiziții
OTP BanK Nyrt., cel mai mare grup bancar din Ungaria, are bani de cheltuit după creşterea profitului şi intenţionează ...
Renault va investi 400 de milioane de euro în fabrica sa din Turcia, unde va produce patru modele noi, inclusiv un SUV Duster
Renault va investi 400 de milioane de euro în fabrica sa din Turcia, unde va produce patru modele noi, inclusiv un SUV Duster
Grupul auto Renault a anunţat joi că va investi 400 de milioane de euro în uzina sa de la Bursa (Turcia), pe care vrea ...