Criză cipuri – Acţiunile Intel şi AMD, în scădere pe fondul informaţiilor că China blochează microprocesoarele americane în computerele entităţilor publice

Acţiunile producătorilor americani de microprocesoare Intel şi AMD au înregistrat luni scăderi de peste 2%, după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora China va limita utilizarea cipurilor şi serverelor lor în computerele entităţilor guvernamentale, ceea ce ar periclita vânzări de miliarde de dolari pentru cele două companii americane, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 25 mart. 2024, 15:09
Criză cipuri - Acţiunile Intel şi AMD, în scădere pe fondul informaţiilor că China blochează microprocesoarele americane în computerele entităţilor publice

Financial Times a dezvăluit anterior că autorităţile chineze au introdus o serie de linii directoare care vizează eliminarea procesoarelor produse de companiile americane Intel şi AMD din PC-urile şi serverele utilizate de agenţiile guvernamentale chineze. De asemenea, liniile directoare au în vedere marginalizarea sistemului de operare Windows, realizat de Microsoft, precum şi a programelor software străine pentru gestionarea bazelor de date, în favoarea opţiunilor locale, scrie Agerpres.

Beijingul încearcă de mai multe luni să îşi reducă dependenţa de companiile străine prin crearea unei industrii locale de semiconductori, într-un context în care se confruntă cu restricţiile americane impuse la exporturile de tehnologie, inclusiv cipuri de ultimă generaţie.

Ultima măsură a autorităţilor chineze ar putea afecta serios veniturile realizate de cele două firme americane, în condiţiile în care, anul trecut, China a fost cea mai mare piaţă pentru Intel, fiind responsabilă pentru 27% din venituri, în timp ce AMD a realizat aproximativ 15% din totalul vânzărilor sale în China.

Microsoft, companie ale cărei acţiuni au înregistrat o scădere de jumătate de procent în tranzacţiile care preced deschiderea burselor americane, nu oferă cifre detaliate cu privire la veniturile realizate în China.

Cu toate acestea, pe baza evoluţiilor înregistrate pe bursă înainte de debutul oficial al tranzacţiilor, valoarea de piaţă combinată a Intel, AMD şi Microsoft ar urma să se diminueze cu aproximativ 11 miliarde de dolari.

„O încetare totală a achiziţiilor sectorului guvernamental chinez de cipuri Intel şi AMD ar putea avea un impact de ordinul unei singure cifre asupra veniturilor celor două firme”, susţine analista Bernstein, Stacy Rasgon, prognozând o lovitură de până la 1,5 miliarde de dolari pentru Intel şi una de câteva sute de milioane de dolari pentru AMD. Însă, Stacy Rasgon avertizează că profitul Intel ar putea să sufere o lovitură mai mare, „având în vedere expunerea sa mai mare şi caracteristicile diferite ale structurii sale de costuri”.

Documentele consultate de Reuters arată că, la finele anului trecut, Ministerul chinez al Industriei a transmis un comunicat cu trei liste separate de procesoare, sisteme de operare şi baze de date centralizate, considerate „sigure şi de încredere”, care sunt valabile timp de trei ani de la data publicării, şi toate sunt cu produse realizate de firme chineze.

Separat, agenţia de presă Bloomberg News a dezvăluit că şi producătorul american de telefoane Apple a fost atras în tensiunile dintre SUA şi China, în condiţiile în care autorităţile chineze au transmis companiilor de stat să le ceară angajaţilor să nu îşi mai aducă telefoanele iPhone la muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...