Criză de carburanți în Rusia, unul dintre marii producători de petrol ai lumii

Rusia, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, se confruntat cu penurie de combustibil, foarte necesar acum pentru strângerea recoltei în unele părți din sudul țării, iar situația s-ar putea înrăutăți în lunile următoare, au declarat pentru Reuters surse de pe piață.
Mihai Nicuţ - joi, 31 aug. 2023, 15:34
Criză de carburanți în Rusia, unul dintre marii producători de petrol ai lumii

Traderii au declarat că piața carburanților a fost afectată de o combinație de factori, inclusive de opririle pentru mentenanță a rafinăriilor de petrol, blocaje de infrastructură pe căile ferate și de rubla mai slabă care stimulează exporturile de carburanți.

Rusia a încercat să combată penuria de motorină și benzină în ultimele luni, impunând unele restricții la exporturi, ca ultimă încercare de a preveni o criză gravă de combustibil – care este sensibilă pentru Kremlin înaintea alegerilor prezidențiale din martie.

O decizie guvernamentală de a reduce subvențiile pentru rafinării este posibil să înrăutățească disponibilitatea combustibilului în țara care este cel mai mare exportator de cereale din lume.

Depozitele regionale de produse petroliere din regiunile sudice ale Rusiei au fost nevoite să reducă sau chiar să suspende vânzările de carburanți, în timp ce stațiile de alimentare cu amănuntul au fost nevoite să limiteze volumele de vânzare de carburanți către clienți.

„Benzina Ai-92 nu este disponibilă pentru vânzarea cu amănuntul în regiunea Krasnodar, Adygea și Astrahan, abia dacă există benzină și motorină Ai-95”, a declarat un comerciant din sudul Rusiei.

Un alt comerciant a spus că au fost oprite vânzările de motorină de la depozite și nu există motorină pe piețele cu amănuntul pentru a doua săptămână consecutivă în întreaga regiune Samara, situată în regiunea fluviului Volga.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat miercuri că nu au existat penurii de combustibil. Dar tot el a mai spus că guvernul lucrează la măsuri pentru a asigura o aprovizionare stabilă cu carburanți pe piața internă, inclusiv prin creșterea nivelurilor de vânzări obligatorii pe burse și limitarea numărului de exportatori.

Comercianții consultați de Reuters au declarat că penuria de pe piața cu amănuntul a fost urmată de o creștere bruscă a prețurilor angro. Statul plafonează prețurile de vânzare cu amănuntul, ordonând vânzătorilor să crească prețurile la benzină și motorină doar în funcție de inflația oficială.

Surse din industrie spun că situația nu se va îmbunătăți nmai devreme de luna octombrie, când se așteaptă ca multe rafinării să își finalizeze reviziile, în condițiile în care așteptările sunt și ca cererea sezonieră să scadă.

Și unii fermieri s-au plâns, de asemenea, de lipsa de combustibil.

„Există o penurie de combustibil … prețurile produselor petroliere au crescut între 10% și 20%”, a declarat Andrei Neduzhko, directorul general al holdingului agricol Step. Compania sa operează în regiunile sudice ale Rusiei, Rostov, Krasnodar și Stavropol. El a spus, totuși, că nu există riscuri pentru campania de însămânțare de toamnă pentru holdingul său.

Prețurile cu ridicata la motorină au început să crească brusc în iulie. În ultimele două luni, prețurile motorinei la bursa de mărfuri au sărit în medie cu peste un sfert, ajungând la 67.000 de ruble (700 de dolari) pe tonă.

„Noi nu cumpărăm. Prețurile sunt nebunești”, a declarat un proprietar al unui depozit de combustibil.

Ministerul Energiei a declarat săptămâna trecută că volumul producției de produse petroliere a Rusiei a satisfăcut pe deplin cererea actuală de combustibil, ținând cont de redirecționarea unor exporturi de benzină și motorină către piața internă, precum și de utilizarea stocurilor.

Ministerul Energiei recomanda, de asemenea, la începutul acestei luni, companiilor petroliere să găsească modalități de a limita creșterea prețurilor cu ridicata ale carburanților în regiunile agricole. Acesta a precizat într-o declarație că unele probleme de aprovizionare au apărut din cauza congestiei ridicate pe căile ferate din sudul Rusiei în timpul sezonului turistic.

Căile Ferate Ruse au declarat că se află în discuții cu producătorii de petrol și că sunt gata să rezolve problemele. De asemenea, comoania declarat în comentariile pentru Reuters că aprovizionarea cu combustibil a regiunilor din sud prin intermediul căilor ferate nu ar fi afectată de o creștere a traficului de pasageri. „Toate solicitările de transport de combustibil pe rutele interne sunt tratate cu prioritate… și „aproape 100% din toate produsele sunt livrate la timp”, a spus compania.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR  în 10 luni, iar în Irlanda s-a ținut cont de situația numeroaselor puburi
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR în ...
Economica a stat de vorbă cu doi reprezentanți ai companiilor care administrează sisteme de garanție-returnare în Slovacia și Irlanda....
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea ...
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...