„E o situaţie care se perpetuează de mai mulţi ani. Avem un spor natural negativ, în sensul că se nasc mai puţin copii decât mor. Media anuală este undeva la 1.800 – 2.000 de persoane. Dacă am face o extrapolare la cifre, putem spune că o comună precum Tănăsoaia sau Vintileasca practic dispare în fiecare an din judeţul Vrancea. Potrivit Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din 2023, populaţia judeţului a scăzut la 335.312 locuitori, faţă de circa 340.000 în 2011. Municipiul Focşani a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi, pierzând aproape 20% din populaţie în ultimul deceniu, de la 79.315 locuitori în 2011 la 66.648 în 2023. Explicaţia nu este neapărat legată de o depopulare bruscă a municipiului, ci de migrarea locuitorilor către comunele limitrofe, precum Vânători, Goleşti, Câmpineanca, Suraia sau Boloteşti, care au înregistrat creşteri semnificative de populaţie, în unele cazuri chiar şi cu 1.000 de persoane”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Vrancea, Vasile Apostu Croitoru.
În contrast cu această tendinţă de scădere demografică, comuna Slobozia Bradului a cunoscut o creştere semnificativă a populaţiei şi, conform ultimului recensământ, a depăşit oraşe precum Panciu sau Odobeşti.
„Dacă în 2011, comuna Slobozi Bradului număra aproximativ 7.000 de locuitori, în 2023 a ajuns la 8.930, iar în prezent se estimează că a depăşit deja 10.000 de persoane. Cu un spor natural de 400 – 500 de persoane pe an, comuna, cu o populaţie majoritară de etnie romă, a ajuns să depăşească oraşe precum Panciu, care are 7.600 locuitori şi Odobeşti cu circa 9.000 de locuitori”, spune Vasile Apostu Croitoru.
În ultimii ani, Vrancea a înregistrat însă o tendinţă de revenire a populaţiei din diaspora, motivată, printre altele, de creşterea salariilor.
„S-a văzut în ultimii ani o revenire a populaţiei din diaspora, iar Vrancea nu face excepţie. Creşterea salariului mediu pe economie, care în judeţul Vrancea a fost de 4.062 lei în noiembrie 2024, a fost un factor care i-a determinat pe unii dintre cei plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă, în ciuda provocărilor economice şi a inflaţiei”, a fost de părere şeful Direcţiei Judeţene de Statistică Vrancea.
Evoluţia demografică a judeţului rămâne un subiect de interes pentru autorităţi. Dacă la nivel judeţean se iau măsuri pentru îmbunătăţirea infrastructurii necesare dezvoltării economice a judeţului, la nivel local, autorităţile încearcă să încurajeze natalitatea prin oferirea de stimulente care ajung şi până la 1.500 de lei pentru naşterea unui copil, precum şi pentru a stopa migraţia din localitate, oferind locuri de casă, gratuit, tinerelor familii.