Criza din Cipru blochează tranzacţii de miliarde de dolari ale investitorilor din Rusia

 Blocarea sistemului financiar din Cipru a condus la suspendarea a numeroase tranzacţii ale companiilor şi investitorilor din Rusia, în valoare de câteva miliarde de dolari, bancherii şi avocaţii implicaţi încercând să salveze deal-urile prin alte jurisdicţii, potrivit Financial Times.
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 11:47
Criza din Cipru blochează tranzacţii de miliarde de dolari ale investitorilor din Rusia

Moody’s estimează că firme şi investitori din Rusia deţin depozite de 31 miliarde de dolari (24 miliarde euro) în sistemul bancar cipriot, însă insula mediteraneană este totodată cel mai important hub offshore pentru economia rusă.

Astfel, prin sistemul financiar din Cipru au trecut tranzacţii ruseşti de 120 miliarde de dolari (aproximativ 90 miliarde euro), potrivit datelor băncii centrale de la Moscova, datorită regimului fiscal mai favorabil, cu taxe mai mici pe câştigurile de capital şi dividende.

Firma de avocatură Squire Sanders a fost nevoită să suspende cinci tranzacţii în care sunt implicaţi investitori din Rusia şi care trec prin Cipru, în valoare totală de miliarde de dolari, pe care încearcă acum să le restructureze prin alte jurisdicţii, precum Luxemburgul, potrivit unui avocat specializat în fuziuni şi achiziţii.

„Dacă nu vom putea restructura aceste tranzacţii, vor fi înregistrate pierderi”, a afirmat el.

Despre băncile ruseşti se crede că au expuneri ridicate pe Cipru. Experţii estimează că cea mai vulnerabilă este banca de stat VTB, a doua din Rusia după active şi singura care deţine o bancă subsidiară înregistrată în Cipru, Russian Commercial Bank. Această bancă avea la sfârşitul anului 2011 active de 13 miliarde de dolari (10 miliarde euro), potrivit Moody’s, reprezentând 5% din activele VTB.

Într-o serie de comentarii pentru presă, VTB a căutat să minimalizeze riscurile pentru operaţiunile sale, estimând că pierderile generate de taxa asupra depozitelor bancare din Cipru vor fi limitate la „câteva zeci de milioane de euro”.

O sursă apropiată VTB a afirmat că subsidiara cipriotă are depozite de sub 2 miliarde euro, reprezentând mai puţin de 2% din depozitele la nivel de grup, contribuind cu aproximativ 3% la profitul net.

Reputaţia Ciprului ca paradis financiar ar putea fi afectată permanent de propunerea taxării depozitelor bancare cu până la 9,9%, consideră avocatul de la Squire Sanders.

Parlamentul cipriot a respins marţi seară taxa specială asupra depozitelor bancare.

„Există multe tranzacţii în care Ciprul este utilizat intermediar, iar acum există riscuri. Nu voi mai face afaceri cu brokerii ruşi, de fapt cu oricare alţi brokeri care utilizează huburile de trading din Cipru, cel puţin până se calmează spiritele”, spune un fund manager de la Valartis, Geneva.

El consideră însă că estimările privind potenţialele pierderi înregistrate de investitori ruşi în Cipru sunt exagerate.

„Circulă numere uriaşe, nimeni nu are vreo cifră serioasă pentru că băncile cipriote nu s-au deschis încă”, notează expertul.

Băncile din Cipru sunt închise de sâmbătă, guvernul anunţând luni că sucursalele bancare nu vor lucra cu publicul până miercuri inclusiv.

Alexei Simanosky, vicepreşedinte al băncii centrale a Rusiei, a declarat marţi că sistemul bancar rusesc nu riscă vreun efect de contagiune iminent în contextul situaţiei din Cipru, însă „individual, diferiţi jucători ar putea suferi consecinţe negative”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Industria globală a ambalajelor va atinge un trillion de dolari
Industria globală a ambalajelor va atinge un trillion de dolari
Industria globală a ambalajelor va creşte cu circa 30%, până în anul 2025, până la valoarea de 1 trilion de dolari, ...
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, duminică, că este "aproape imposibil" ca o persoană să nu se infecteze ...
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe cele 16 aeroporturi din România a crescut anul trecut, față de 2020 cu 56% și a ajuns la un număr ...