Criza din Taiwan – China ameninţă după aprobarea de către SUA vânzarea unor tunuri de artilerie Taipeiului

Beijingul a denunţat joi "o încălcare a suveranităţii sale" şi a ameninţat cu "represalii" după aprobarea de către SUA a vânzării unor tunuri de artilerie către Taiwan, echipamente destinate să ajute insula împotriva unei potenţiale invazii chineze, relatează AFP.
AGERPRES - joi, 05 aug. 2021, 14:44
Criza din Taiwan - China ameninţă după aprobarea de către SUA vânzarea unor tunuri de artilerie Taipeiului

Taiwanul, cu o populaţie de 23 milioane de persoane, se bucură de un sistem politic democratic. Teritoriul insular este condus din 1945 de un regim („Republica Chinei”) care s-a retras aici după victoria comuniştilor în China continentală în 1949 la finalul războiului civil chinez. „Republica Populară Chineză”, cu capitala la Beijing şi condusă de Partidul Comunist, consideră insula drept o parte a teritoriului său. Ea ameninţă să recurgă la forţă în cazul unei declaraţii oficiale de independenţă de către Taipei, notează AFP.

SUA, principalele aliate ale Taiwanului, au aprobat miercuri vânzarea către Taiwan a unor tunuri de artilerie pentru o valoare de 750 milioane de dolari (633 milioane de euro), scrie Agerpres.

Acordul, care mai trebuie încă aprobat de către Congres, vizează vânzarea a 40 de sisteme de artilerie cu tunuri autopropulsate cu şenile M109A6 de 155 mm. Este prima vânzare majoră de arme de la preluarea mandatului prezidenţial de către Joe Biden în ianuarie.

Acest proiect „încalcă suveranitatea Chinei”, a reacţionat joi un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, subliniind că Beijingul a „protestat oficial” pe lângă SUA.

Diplomatul chinez a cerut „anularea imediată” a acestei tranzacţii „pentru a nu prejudicia şi mai mult relaţiile sino-americane”.

„China va lua măsuri ferme de represalii, corespunzătoare şi necesare, în funcţie de evoluţia situaţiei” şi a deciziei Congresului american, a avertizat acelaşi purtător de cuvânt.

Washingtonul a rupt relaţiile diplomatice cu Taipei în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul ca singurul reprezentant al Chinei. Cu toate acestea, rămâne principalul său furnizor de arme.

Beijingul şi-a intensificat presiunea militară, economică şi diplomatică asupra Taiwanului de la sosirea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, din partea unui partid care militează în mod tradiţional pentru independenţă.

Armata chineză şi-a înmulţit survolurile în Zona de identificare a apărării aeriene (Adiz) a insulei şi simulează cu regularitate operaţiuni de debarcare în cadrul unor exerciţii militare.

„În faţa expansiunii militare şi a provocărilor continue ale Chinei, guvernul nostru va consolida apărarea şi securitatea naţionale cu o hotărâre neclintită de a apăra viaţa oamenilor şi modul nostru de viaţă liber şi democratic”, subliniază într-un comunicat Ministerul de Externe taiwanez.

Aceste echipamente sunt menite să ajute insula „să aibă o apărare solidă ca o stâncă” şi să menţină „pacea şi stabilitatea în regiune”, potrivit textului.

Armata taiwaneză este mult sub capacitatea forţelor armate chineze şi o mare parte din armamentul său, inclusiv flota sa de avioane de vânătoare, este depăşită.

Aceste tunuri de artilerie ar putea juca un rol esenţial în contracararea unei invazii, permiţând armatei taiwaneze să tragă direct asupra navelor de desant care transportă trupe şi să bombardeze plajele de debarcare.

În timpul mandatului său, fostul preşedinte american Donald Trump a intensificat vânzările de arme către Taiwan într-un context de tensiuni puternice între Beijing şi Washington, notează AFP.

 

Te-ar mai putea interesa și
Medvedev susţine că obiectivul SUA şi al aliaţilor acestora ar fi de a „distruge Rusia”
Medvedev susţine că obiectivul SUA şi al aliaţilor acestora ar fi de a „distruge Rusia”
Şeful adjunct al Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, a declarat luni că Rusia îşi va atinge obiectivele în......
TP-Link lansează pe piața din România primul său sistem Mesh cu tehnologie Wi-Fi 6E
TP-Link lansează pe piața din România primul său sistem Mesh cu tehnologie Wi-Fi 6E
TP-Link, lider global în furnizarea de echipamente de rețea pentru utilizatorii individuali și mediul de afaceri, lansează ...
Toată Autostrada Sibiu – Făgăraș a fost scoasă la licitație. A fost publicat și anunțul pentru lotul 1, care va face legătura cu Sibiu – Pitești
Toată Autostrada Sibiu – Făgăraș a fost scoasă la licitație. A fost publicat și anunțul pentru lotul 1, care ...
Anunțul de participare pentru proiectarea și execuția tronsonului 1 din Autostrada Sibiu - Făgăraș (14,25 km) a fost ...
Centrala de la Brazi a Petrom, ultima investiție semnificativă în sectorul energetic, a împlinit 10 ani. A produs de atunci peste 32 TWh
Centrala de la Brazi a Petrom, ultima investiție semnificativă în sectorul energetic, a împlinit 10 ani. A produs de ...
OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, celebrează 10 ani de la punerea în funcțiune ...