Criza din zona euro ameninţă toată planeta

Dacă moneda unică europeană va cădea, toate ţările dezvoltate sunt în pericol de a resimţi un şoc ce le-ar arunca într-o nouă recesiune.
Economica.net - mar, 29 nov. 2011, 09:18

Avertismentul a fost lansat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – OCDE, ce a redus drastic şi prognozele de creştere economică pentru anul viitor.

Zona euro se află deja într-o uşoară recesiune, care s-ar putea accentua în lunile următoare, anunţă OCDE. Oficialii organizaţiei susţin că spaţiul euro va suferi scăderi de 1 la sută, în ultimul semestru al acestui an şi va scădea din nou, cu 0,4 procente, la începutul lui 2012.

Şeful OCDE, economistul Pier Carlo Padoan, a declarat: „Trăim vremuri grele. Cred că putem defini acest moment ca fiind critic. Situaţia din zona euro se deteriorează rapid şi se extinde”.

Criza din zona euro ar putea avea efecte dezastruoase asupra întregii lumi, susţin reprezentanţii OCDE, mai ales dacă apar evenimente negative majore, cum ar fi intrarea în incapacitate de plată a Spaniei sau Italiei. Speculaţiile pe această temă au luat amploare în ultima perioadă, după ce, potrivit cotidianului La Stampa, Roma ar fi cerut de la FMI un împrumut în valoare de 600 de miliarde de euro. Declaraţia a fost dezminţită însă de şeful Fondului Monetar International, Christine Lagarde: „FMI poate să acorde împrumuturi la cererea unei ţări care are nevoie de ajutor. În acest moment, nu am primit o astfel de solicitare din partea Italiei şi nu negociem nici cu Italia, nici cu Spania pe această temă”.

În pofida prognozelor negre, experţii precum şeful OCDE Pier Carlo Padoan, cred că mai există încă speranţe de recuperare: „Politicile sunt în continuare ineficiente nu doar în zona euro, ci şi în SUA. Credem că e nevoie de măsuri decisive rapide, pentru a se evita un dezastru. Dar vrem totuşi să precizăm că lucrurile mai pot fi întoarse în direcţia cea bună, iar situaţia se poate îmbunătăţi”.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...