Criza energiei în Europa – Ţările UE au opinii diferite cu privire la un răspuns coordonat la actuala creştere a preţurilor la energie

Guvernele statelor membre UE sunt implicate săptămâna aceasta în discuţii cu privire la posibilitatea unui răspuns coordonat la actuala creştere a preţurilor la energie, în condiţiile în care consumatorii se pregătesc de facturile ridicate din sezonul de iarnă, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 05 oct. 2021, 15:07
Criza energiei în Europa - Ţările UE au opinii diferite cu privire la un răspuns coordonat la actuala creştere a preţurilor la energie

Liderii UE vor discuta marţi seara despre preţurile record la gaze naturale urmând ca miercuri miniştrii Mediului din cele 27 de state membre să discute despre posibilele măsuri de răspuns, scrie Agerpres.

„Situaţia devine critică. Preţurile mari ameninţă atât competitivitatea economiei europene şi vor afecta dramatic bugetele micilor consumatori şi gospodăriilor”, a scris premierul ceh Andrej Babis într-o scrisoare trimisă celorlaltor lideri UE înainte de reuniunea lor.

Creşterea costurilor a creat diviziuni în rândul statelor membre cu privire la cum ar trebui să răspundă şi dacă Bruxelles-ul ar trebui să intervină.

Printre ţările care cer o acţiune la nivelul UE se numără Spania, care a venit cu o serie de propuneri precum achiziţii la comun de gaze naturale, şi Franţa, care vrea să modifice reglementările UE pentru a rupe legătura dintre preţurile la electricitate de cele la gaze naturale, urmând ca preţurile să fie legate de costul mediu de producţie din fiecare stat membru.

Luxemburg, Polonia, Grecia şi Cehia au sugerat şi ele mai multe intervenţii la nivelul UE pe care miniştrii Mediului le vor dezbate la reuniunea lor de miercuri.

La rândul său, Comisia Europeană va publica, în data de 13 octombrie, propriul său ghid cu privire la modul în care ţările membre pot răspunde la creşterea preţurilor la energie.

Însă nu toate ţările sunt convinse că este nevoie de o intervenţie la nivelul UE pentru a răspunde la ceea ce ar putea fi o problemă temporară. Organismele europene de reglementare se aşteaptă ca situaţia de pe piaţa gazelor naturale să se normalizeze la primăvară.

„Este clar că aceasta este o problemă care afectează pe toată lumea în Europa şi are nevoie de un răspuns”, a declarat un diplomat european. „Întrebarea este dacă statele mari, în special Germania, cred că acest răspuns trebuie căutat într-o reformă structurală a pieţei”, a adăugat diplomatul.

În timp ce unele ţări au introdus, în regim de urgenţă, subvenţii şi reduceri de taxe, ca răspuns la creşterea preţurilor la energie electrică, Germania, cea mai mare piaţă energetică din Europa, nu a făcut acest lucru.

Costurile la energie au crescut exploziv tocmai într-un moment în care ţările UE se pregătesc să negocieze un set de noi politici destinate combaterii schimbărilor climatice, o altă criză care a ameninţat să întrerupă alimentarea cu energie în vara acestui an când inundaţii de amploare au devastat Germania şi Belgia.

Bruxelles-ul susţine că criza energetică ar trebui să stimuleze o tranziţie ecologică mai rapidă pentru a reduce expunerea ţărilor faţă de preţul volatil la combustibilii fosili. Însă unele guverne, precum Spania, au avertizat că facturile mari la energie ar putea diminua sprijinul opinie publice pentru politicile ambiţioase de mediu, dacă alegătorii vor da vina pe aceste politici.

Miniştri europeni ai Mediului vor discuta miercuri o serie de propuneri în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv un plan referitor la interzicerea vânzării autoturismelor cu motoare pe combustie internă în 2035, iar discuţiile ar urma să scoată în evidenţă divergenţele de opinie din rândul statelor membre.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...