Criza euro: Samaras încheie azi la Paris ofensiva sa diplomatică

Noul premier grec, Antonis Samaras, încheie azi, la Paris, printr-o întâlnire cu preşedintele francez, François Hollande, ofensiva sa diplomatică pe lângă liderii europeni pe care încearcă să-i convingă că ţara sa va depune toate eforturile necesare pentru menţinerea ei în zona euro şi a merita sprijinul lor, informează AFP.
Economica.net - sâm, 25 aug. 2012, 08:17
Criza euro: Samaras încheie azi la Paris ofensiva sa diplomatică

La finalul întrevederii ce va debuta la ora locală 10.30 (08.30 GMT) şi care este prevăzută să dureze aproximativ 45 de minute, cei doi lideri vor face o declaraţie comună, a anunţat Palatul Elysée.

Prim-ministrul elen doreşte un termen suplimentar de doi ani, până în 2016, pentru redresarea financiară a ţării sale. ‘Nu cerem mai mulţi bani, ci un răgaz pentru a respira’, a pledat el vineri la Berlin alături de cancelarul german, Angela Merkel. Grecia, intrată în al cincilea an de recesiune, doreşte în acest fel să regăsească progresiv calea spre creştere economică.

În răspunsul său, şefa cabinetului german a subliniat că ţara sa vrea ca Grecia să rămână în zona euro şi şi-a declarat convingerea că noul guvern de la Atena ‘face totul pentru a rezolva toate problemele’.

François Hollande şi Angela Merkel s-au întâlnit în ajun la Berlin pentru a discuta despre criza din zona euro şi a cădea de acord în special asupra atitudinii faţă de Grecia. Parisul şi Berlinul doresc menţinerea acestei ţări în zona euro, dar aşteaptă raportul întocmit de troica finanţatorilor internaţionali (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) pentru a aprecia sinceritatea aplicării angajamentelor asumate.

Raportul va fi dat publicităţii la sfârşitul lunii septembrie, după care se va putea discuta despre o eventuală relaxare a condiţiilor impuse Atenei, a menţionat Angela Merkel. Aceleaşi idei urmează să fie prezentate sâmbătă şi de preşedintele François Hollande în cursul întrevederii cu oaspetele său.

Antonis Samaras a demarat acest maraton diplomatic joi, la Atena, unde l-a primit pe şeful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker. Acesta şi-a manifestat sprijinul pentru noul cabinet elen, dar cu condiţia ca Grecia să-şi dubleze eforturile. Este ‘ultima sa şansă’, a insistat premierul luxemburghez.

Prin acest balet diplomatic ce marchează încheierea vacanţei se urmăreşte încă o dată să se pună capăt crizei din zona euro. El va continua cu vizitele efectuate de preşedintele francez joi, la Madrid, şi la 4 septembrie, la Roma, în timp ce premierul italian, Mario Monti, este aşteptat miercuri la Berlin.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...