Criză gaze – LIVE TEXT – Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze de către vecinii lor din UE. Preţul din Europa a explodat. Creştere de 24%

Rusia a negat miercuri acuzaţiile că foloseşte aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de şantaj după ce a oprit fluxul către Polonia şi Bulgaria. Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze de către vecinii lor din UE, anunţă Comisia Europeană. Preţurile de referinţă la gazele naturale în Europa au crescut miercuri, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria, escaladând astfel tensiunile regionale şi avertizând continentul că este decisă în privinţa reducerii aprovizionării, pe fondul divergenţelor privind plata combustibilului, transmite Bloomberg. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că România nu este afectată în acest moment, după ce Gazprom a întrerupt furnizarea de gaze către Bulgaria şi Polonia. UE se declară pregătită şi are în vedere un răspuns coordonat. Cele mai noi informaţii despre criza gazelor le găsiţi în textul de mai jos. Ştirea este în curs de actualizare.
AGERPRES - mie, 27 apr. 2022, 13:18
Criză gaze - LIVE TEXT - Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze de către vecinii lor din UE. Preţul din Europa a explodat. Creştere de 24%

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au urcat cu 24%, până la 127,50 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie, scrie Agerpres.

Citeşte cele mai noi informaţii despre criza gazelor aici

Rusia neagă că ar folosi gazele drept șantaj, după ce a tăiat aprovizionarea Bulgariei și Poloniei

Rusia a negat miercuri acuzaţiile că foloseşte aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de şantaj după ce gigantul energetic Gazprom a oprit fluxul către Polonia şi Bulgaria, iar Kremlinul a declarat că şi alte ţări care refuză să plătească gazul în ruble s-ar putea confrunta cu acelaşi rezultat, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a spus că anunţul Gazprom este încă o încercare a Rusiei de utilizare a gazului ca instrument de şantaj.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a respins acest lucru, declarând reporterilor că „Rusia a fost şi rămâne un furnizor de încredere de resurse energetice pentru consumatorii săi şi rămâne angajată faţă de obligaţiile contractuale”.

El a refuzat să spună câte ţări au fost de acord să schimbe plata pentru gaz în ruble, în conformitate cu un decret emis luna trecută de preşedintele Vladimir Putin, care a afirmat atunci că gazul către ţările ”neprietenoase” care refuză plata în ruble va fi tăiat.

„Când se apropie termenele de plată, dacă unii consumatori refuză să plătească sub noul sistem, atunci decretul preşedintelui bineînţeles că se va aplica”, a declarat Peskov.

Întrebat dacă Rusia este pregătită pentru pierderi bugetare dacă ţări europene ar refuza să plătească pentru gaz în ruble, Peskov a spus: „Totul a fost calculat, toate riscurile au fost prevăzute şi au fost luate măsurile necesare”.

Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze de către vecinii lor din UE, anunţă Comisia Europeană

Bulgaria şi Polonia vor fi de acum înainte aprovizionate cu gaze naturale ”de către vecinii lor din Uniunea Europeană”, după ce Rusia le-a tăiat celor două ţări livrările de gaze în urma refuzului lor de a le plăti în ruble, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP citat de Agerpres.

”Vom face în aşa fel încât decizia Gazprom să aibă cel mai mic efect posibil asupra consumatorilor europeni”, a promis şefa Comisiei Europene într-o scurtă intervenţie în faţa presei.

Pe de altă parte, ea a avertizat companiile europene că încalcă sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom.

”Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancţiunilor şi un risc ridicat pentru companii”, a indicat Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei EFE.

Ea s-a ferit să confirme dacă există în UE ţări care au acceptat să plătească gazele ruseşti în ruble şi a insistat că ”plata în ruble, dacă nu este prevăzută în contract, reprezintă o încălcare a sancţiunilor noastre”.

 

Serbia anunţă că primeşte gaze naturale ruseşti via Bulgaria în regim normal

Serbia primeşte gaze naturale ruseşti via Bulgaria în regim normal, în pofida faptului că grupul rus Gazprom a oprit livrările către Bulgaria, a declarat miercuri ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, informează Reuters citat de Agerpres.

Începând de miercuri, Rusia a oprit livrările de gaze naturale spre Polonia şi Bulgaria, pe motiv că cele două ţări nu au reuşit să plătească în ruble factura pentru gazele naturale livrate, acesta fiind cel mai dură răspuns de până acum al Kremlinului la sancţiunile impuse de Occident în urma invadării Ucrainei.

„Primim gaze naturale, în regim normal, via conducta Balkans Stream, în conformitate cu cantităţile convenite de şase milioane metri cubi”, a informat Zorana Mihajlovic într-un comunicat de presă. „Utilizăm zilnic aproximativ 4,6 milioane metri cubi, ceea ce înseamnă că avem suficiente cantităţi pentru a ne acoperi necesităţile”, a adăugat oficialul sârb.

Bulgaria transportă gaze naturale ruseşti din Turcia spre Serbia, via o prelungire a gazoductului Turk Stream, iar din Serbia gazele ruseşti ajung mai departe până în Ungaria.

Mihajlovic a precizat că Serbia, ţară care importă din Rusia aproape tot necesarul de gaze, analizează mai multe opţiuni în eventualitatea unor întreruperi în aprovizionare. Serbia a refuzat să impună sancţiuni Rusiei, aliatul său tradiţional.

Una dintre opţiunile Serbiei este să recurgă la rezervele sale de gaze pe care le are la depozitul de gaze de la Banatski Dvor, facilitate la care pachetul majoritar de acţiuni este controlat de grupul rus Gazprom, iar aceste rezerve de gaze sunt suficiente pentru a acoperi consumul Serbiei timp de 21 de zile. La acestea ar putea să se adauge şi rezervele ruseşti de gaze depozitate la Banatski Dvor, care ar acoperi consumul Serbiei pentru alte 22 de zile, a subliniat Zorana Mihajlovic.

O altă opţiune este acea de a începe să înlocuiască gazele naturale cu alte surse de energie, precum ţiţeiul brut, dacă situaţia o va impune.

De asemenea, Serbia ar putea lua în considerare varianta închirierii unei facilităţi de depozitare din afara ţării, de exemplu din Ungaria, şi ar putea analiza varianta de a cumpăra gaze naturale la comun cu Europa, a spus Mihajlovic. Potrivit ministrului Energiei, Serbia ar putea prelungi actualul contract cu Gazprom până la finele anului, în loc să încerce să obţină un nou contract pe termen lung. „Trebuie să asigurăm securitatea energetică în toate modalităţile posibile pentru că fiecare ţară are grijă de ea însăşi în acest moment”, a spus Zorana Mihajlovic.

Ţările vecine Bosnia-Herţegovina şi Macedonia de Nord, care primesc gaze naturale ruseşti via Serbia, au anunţat şi ele că livrările lor de gaze nu au fost afectate.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Decizia Moscovei de a opri livrările de gaze în Polonia şi Bulgaria indică folosirea energiei ca armă, în contextul extinderii conflictului dincolo de graniţele Ucrainei.

„Orice cumpărător care respinge fără ezitare noua procedură de plată se confruntă cu un risc extrem de real de oprire a livrărilor”, a apreciat Katja Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.

Decizia va duce la majorarea cererii de gaze, deoarece Polonia şi Bulgaria vor trebui să cumpere gaze pentru a înlocui livrările ruseşti, apreciază analiştii de la Jefferies Group LLC.

Citeşte şi

Atenţia analiştilor se îndreaptă acum spre alte capitalele europene, în special în Germania şi Italia, care sunt importatori majori de gaze ruseşti. Încă nu a venit o reacţie de la Berlin, în timp ce Guvernul de la Roma a precizat că monitorizează situaţia, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Plăţile pentru gazele livrate luna aceasta – care sunt afectate de solicitarea lui Putin – sunt scadente la finalul lui aprilie şi mai, iar liderii europeni încearcă să găsească cel mai bun răspuns.

Oprirea livrărilor de gaze ruseşti în Polonia şi Bulgaria ar trebui să aibă „un impact fizic modest” asupra echilibrului pieţei gazelor din nord-vestul Europei, susţin analiştii de la Goldman Sachs Group Inc. Totuşi, decizia ridică miza pentru UE „dacă noul sistem de plată a gazelor încalcă sancţiunile şi, prin urmare, va păstra ridicată volatilitatea pe piaţă”, avertizează analiştii.

Vremea călduroasă din Europa din luna aceasta a redus de asemenea necesitatea unor livrări urgente de gaze, deşi cumpărătorii încep acum să-şi umple depozitele pentru iarna următoare.

Ciucă: România nu e afectată în acest moment

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că România nu este afectată în acest moment, după ce Gazprom a întrerupt furnizarea de gaze către Bulgaria şi Polonia, scrie Agerpres.

„Am avut o discuţie, după ce am revenit în ţară în această dimineaţă, cu ministrul Energiei. România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem. Ştiţi foarte bine că suntem una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur, nu pe deplinătatea nevoilor noastre. Asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar. Acum, când discutăm, se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar, încă o dată, în acest moment România nu este afectată”, a precizat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de către cele două ţări pentru livrarea combustibilului, transmite Reuters. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.

UE se declară pregătită şi are în vedere un răspuns coordonat

Uniunea Europeană este pregătită pentru o întrerupere a gazului rusesc şi pregăteşte ”un răspuns coordonat”, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după suspendarea de către concernul rus Gazprom a livrărilor către Bulgaria şi Polonia, transmit AFP şi DPA citate de Agerpres.

”Anunţul Gazprom este o nouă tentativă a Rusiei de a ne şantaja cu gazul. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Elaborăm răspunsul nostru coordonat. Europenii pot fi siguri că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate”, a reacţionat ea pe Twitter.

Grupul rus Gazprom a anunţat miercuri că a suspendat toate livrările de gaze naturale către Bulgaria şi Polonia, deoarece aceste două ţări – membre ale Uniunii Europene şi NATO – nu au efectuat plăţi în ruble.

În luna martie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va accepta plata pentru livrările de gaz decât în ruble, ca reacţie la sancţiunile adoptate de Occident contra Moscovei după începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

”Noi suntem nevoiţi să garantăm livrări alternative şi cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga Uniune Europeană”, a explicat Von der Leyen într-un comunicat.

”Statele membre au pus în practică planuri de urgenţă pentru un asemenea scenariu şi am lucrat cu ele în coordonare şi cu solidaritate”, a adăugat ea, anunţând că o reuniune a grupului de coordonare pentru gaz are loc ”chiar în acest moment”.

Şefa executivului UE a calificat drept ”nejustificată şi inacceptabilă această oprire unilaterală” a livrărilor.

”Acest lucru arată încă o dată lipsa de fiabilitate a Rusiei ca furnizor de gaz”, a mai afirmat Ursula von der Leyen.

Grecia va ajuta Bulgaria, după ce Gazprom a decis să oprească livrările de gaze naturale

Grecia va ajuta Bulgaria, după ce Gazprom a decis să oprească livrările de gaze naturale către Sofia, i-a spus miercuri premierul elen Kyriakos Mitsotakis omologului său bulgar Kiril Petkov, transmite Reuters citat de Agerpres.

De asemenea, Mitsotakis a solicitat o reuniune de urgenţă miercuri pentru a discuta situaţia aprovizionării cu gaze a Greciei şi impactul deciziilor, a anunţat biroul premierului elen, fără a furniza detalii suplimentare.

Miercuri, Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria, deoarece Sofia nu a plătit în ruble pentru livrarea combustibilului.

Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Compania poloneză de gaze PGNiG confirmă că Gazprom a oprit livrările către Polonia

Compania poloneză de gaze PGNiG a confirmat că Gazprom a oprit miercuri livrările de gaze naturale către Polonia şi a precizat că clienţii firmei încă primesc combustibil în conformitate cu necesităţile lor, transmite Reuters.

„Tăierea livrărilor de gaze naturale este o încălcare a contractului şi PGNiG îşi rezervă dreptul de a solicita compensaţii şi va folosi în acest scop toate mijloacele contractuale şi legale”, a informat compania poloneză.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Polonia, ţară al cărei contract cu Rusia expiră la finele acestui an, a spus în repetate rânduri că nu va respecta noua schemă de plată pentru gazele ruseşti. De asemenea, autorităţile de la Varşovia au anunţat că nu vor prelungi contractul cu Gazprom.

Contractul Poloniei cu Gazprom prevede livrarea a 10,2 miliarde metri cubi de gaze pe an şi acoperă aproximativ 50% din consumul naţional.

Bulgaria: Oprirea livrărilor de gaze ruseşti va reprezenta o încălcare a contractului cu Gazprom

Bulgaria a plătit pentru livrările de gaze ruseşti din luna aprilie şi oprirea aprovizionării va reprezenta o încălcare a actualului contract cu Gazprom, le-a spus jurnaliştilor ministrul Energiei, Alexander Nikolov, transmite Reuters citat de Agerpres.

Bulgaria va urmări poziţia Comisiei Europene care cere statelor să nu plătească în ruble pentru gazele ruseşti, aşa cum a cerut preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat Nikolov.

„Deoarece sunt analizate toate obligaţiile legale şi comerciale, este clar că în acest moment gazul natural este folosit mai mult ca o armă politică şi economică în actualul război”, susţine ministrul Energiei.

Bulgaria este puternic dependentă de gazele ruseşti. UE are ca obiectiv reducerea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc cu două treimi până la finalul anului şi la zero până la finalul lui 2027, a anunţat marţi comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Polonia anunţă că „se va descurca” fără gazele provenite din Rusia, rezervele de energie fiind „în siguranţă”, iar „alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă”

Polonia s-a pregătit în vederea posibilităţii ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării şi ”se va descurca”, declară viceministrul polonez de Externe, Marcin Przydacz, după anunţul Gazprom privind întreruperea furnizării de gaze. De asemenea, rezervele de energie ale ţării sunt ”în siguranţă”, iar alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă, afirmă ministrul polonez al luptei împotriva modificărilor climatice, Anna Moskva, relatează BBC citat de News.ro.

Transgaz: Importurile de gaze în România nu sunt afectate. Putem asigura consumul ţării din producţia internă

Importurile de gaze ale României se desfăşoară normal, iar ţara noastră îşi poate asigura necesarul de consum din producţia internă în această perioadă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

„Zilele trecute, în perioada de Paşti, consumul de gaze al României a fost de 13-14 milioane de metri cubi pe zi, foarte redus, iar Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde şi să-şi reducă producţia, din cauza cererii mici. Pentru ziua de astăzi (miercuri – n.r.), consumul este estimat la 19,5 milioane de metri cubi”, a spus Sterian pentru Agerpres.

Importurile de gaze sunt miercuri de 3,5 milioane de metri cubi (3,2 milioane mc prin Ungaria şi 300.000 mc prin Negru Vodă), nivel egal cu cel de zilele trecute.

„România îşi poate asigura tot consumul de gaze din producţia internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producţia poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi. Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele, astfel încât la toamnă, la începutul sezonului rece, să avem în depozite 3,2 miliarde de metri cubi”, a mai spus Sterian.

Potrivit acestuia, în depozitele de gaze din România sunt în acest moment 640 de milioane de metri cubi, cu 230 de milioane de metri cubi mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Salvarea noastră este conducta BRUA, care este funcţională şi ne ajută să avem securitate în aprovizionare şi să asigurăm tranzitul de gaze în regiune, inclusiv în reverse-flow (în ambele sensuri – n.r.), obţinând şi venituri din taxele de tranzit”, a completat şeful Transgaz.

––––––

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Separat, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria primeşte gaze naturale ruseşti conform contractului său cu Gazprom, prin Bulgaria şi Serbia, iar Gazprom a informat Budapesta că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat.

„Vreau să-i asigur pe toţi că oprirea livrărilor de gaze naturale către Bulgaria nu înseamnă oprirea livrările care tranzitează Bulgaria”, a declarat Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Acesta a adăugat că următoarea obligaţie de plată a Ungariei pentru gazele naturale ruseşti este în 22 mai iar, ţara va transfera plata sa în euro către Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble.

Polonia, ţară al cărei contract cu Rusia expiră la finele acestui an, a spus în repetate rânduri că nu va respecta noua schemă de plată pentru gazele ruseşti. De asemenea, autorităţile de la Varşovia au anunţat că nu vor prelungi contractul cu Gazprom.

Contractul Poloniei cu Gazprom prevede livrarea a 10,2 miliarde metri cubi de gaze pe an şi acoperă aproximativ 50% din consumul naţional.

PGNiG a precizat marţi că va lua măsuri pentru a restabili livrările de gaze potrivit contractului Yamal şi că orice oprire a livrărilor reprezintă o încălcare a contractului. Compania poloneză a adăugat că are dreptul de a solicita despăgubiri în cazul încălcării unui contract.

Te-ar mai putea interesa și
Preţul gazelor în Europa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni
Preţul gazelor în Europa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa continuă să scadă din cauza vremii neobişnuit de calde care distruge o cerere de gaze deja afectată de apetitul redus al......
Meta vrea să taxeze cu 13 euro pe lună utilizatorii din UE care vor Facebook sau Instagram fără reclame
Meta vrea să taxeze cu 13 euro pe lună utilizatorii din UE care vor Facebook sau Instagram fără reclame
Compania Meta analizează un plan care i-ar putea face pe utilizatorii din Uniunea Europeană să plătească până la 13 ...
Electrica Furnizare a încheiat un parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware
Electrica Furnizare a încheiat un parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware
Electrica Furnizare a semnat un parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware pentru accesarea serviciilor oferite de platforma ...
Hidroelectrica a suspendat aplicația de mobil, la doar o zi de la lansarea oficială, din cauza unei “erori”
Hidroelectrica a suspendat aplicația de mobil, la doar o zi de la lansarea oficială, din cauza unei “erori”
Hidroelectrica și-a anunțat clienții că a suspendat temporar aplicația de mobil IHIDRO, din cauza erorilor, potrivit ...