1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Criza gazelor: O posibilă soluţie ar fi ca UE să achite datoria Ucrainei la gaz - ministrul economiei austriac

Situaţia livrărilor de gaz rusesc în Ucraina necesită o soluţie politică la care să participe Uniunea Europeană (UE), inclusiv o posibilă achitare a datoriei Ucrainei de către UE, a declarat ministrul economiei al Austriei, Reinhold Mitterlehner, informează RIA Novosti.

17 iun, 2014 | Agerpres

'Suntem pregătiţi pentru o situaţie de criză, însă perspectiva pe termen mediu nu mi se pare lipsită de probleme', a spus Mitterlehner, într-un interviu acordat postului public de radio ORF şi preluat de RIA Novosti.

Ministrul austriac a precizat că, pe termen scurt, Austria ar putea primi gaz prin alte gazoducte şi să-şi folosească rezervele. Pentru iarna viitoare, Austria va avea suficient gaz, dă asigurări Mitterlehner. 'În orice caz, vom ajunge până în februarie. Garantez că vom trece de iarnă', şi-a exprimat convingerea oficialul austriac.

Reinhold Mitterlehner este de părere că, în final, UE ar putea să achite datoriile Ucrainei la gaz, dată fiind extenuarea economică a acestei ţări. Însă, pentru dezvoltarea economică ulterioară a Ucrainei este nevoie de o soluţionare politică a conflictului din această ţară, pentru care vor fi necesare vreo 3-4 luni.

Potrivit lui Mitterlehner, rezervele de gaz ale Austriei se ridică în prezent la circa 5,3 miliarde de metri cubi, cu 65% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, informează agenţia de presă APA. Austria primeşte din Rusia aproximativ 60% din necesarul său de gaze.

Compania Gazprom a trecut în relaţia cu Ucraina la un regim de plăţi în avans, după ce negocierile privind noul preţ la gaz şi achitarea datoriilor, negocieri care s-au desfăşurat cu medierea comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, nu s-au soldat cu niciun rezultat. Suspendarea livrărilor de gaz în Ucraina ar putea atrage după sine încălcarea de către Ucraina a obligaţiilor sale privind tranzitarea gazului rusesc în ţări din Europa de Vest. La ora actuală, consumatorii europeni primesc gaz rusesc la cantităţile contractate.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO