Criza gazelor – Ţările din UE vor un plan mai „blând” pentru raţionalizarea consumului

Ţările Uniunii Europene încearcă să atenueze planul Comisiei Europene care le cere să utilizeze o cantitate mai mică de gaze, în timp ce Europa se pregăteşte pentru o iarnă cu incertitudini de aprovizionare, de la principalul său furnizor de gaze, Rusia, transmite Reuters.
News.ro - mar, 26 iul. 2022, 10:39
Criza gazelor - Ţările din UE vor un plan mai

Comisia Europeană a propus săptămâna trecută ca cele 27 de state membre UE să-şi reducă fiecare consumul de gaz cu 15% din august până în martie. Ţinta ar fi voluntară, dar Comisia ar putea să o facă obligatorie în caz de urgenţă a furnizării de gaze, scrie News.ro.

Bruxelles-ul a îndemnat ţările să reducă acum utilizarea gazelor, pentru a ajuta la umplerea depozitelor înainte de iarnă şi a avertizat că este probabilă o întrerupere completă a livrărilor gazelor rusesc.

Dar planul UE s-a confruntat cu rezistenţa unui grup de guverne, unele fiind categoric împotriva reducerilor obligatorii, iar altele nedorind să lase Bruxelles-ul să le controleze consumul de energie, scrie News.ro.

Diplomaţii din ţările UE discutau luni o propunere revizuită, înainte ca miniştrii lor de energie să încerce marţi să ajungă la un acord. Propunerea, văzută de Reuters, ar menţine ţinta voluntară pentru toate ţările de a reduce consumul de gaze, dar va oferi o serie de scutiri de la ţinta obligatorie – ceea ce înseamnă că ţările s-ar confrunta cu diferite obiective obligatorii.

”Toată lumea trebuie să contribuie în măsura în care este posibil”, a spus un înalt diplomat al UE, adăugând că cea mai recentă propunere ar trebui să acopere deficitul unei cereri de gaze de 45 de miliarde de metri cubi, care, potrivit operatorilor de reţele de gaze din Europa, ar fi provocat de o întrerupere a livrărilor Rusiei în această iarnă.

Înainte de a invada Ucraina, Rusia furniza 40% din gazele necesare UE, sau aproximativ 155 de miliarde de metri cubi pe an, scrie News.ro.

Alţi diplomaţi şi-au exprimat îngrijorarea că propunerea nu va fi insuficientă.

Ţările UE şi-au redus până acum consumul combinat de gaze cu doar 5%, în ciuda lunilor de creştere a preţurilor şi a ofertei reduse din Rusia.

Cea mai recentă propunere ar scuti de la obligativitatea reducerii consumului de gaze ţările fără legături la reţelele de gaze ale UE, cum ar fi ţările insulare Irlanda şi Malta. Statele cu volume mari de gaze stocate s-ar putea confrunta cu ţinte mai mici, la fel ca şi statele care exportă gaze către alte ţări, inclusiv Spania, care nu se bazează pe Rusia pentru gaze şi a criticat propunerea UE, scrie News.ro.

Sectoarele critice, cum ar fi cele producătoare de produse chimice şi oţelul, ar putea fi, de asemenea, exceptate.

Noua propunere ar necesita sprijinul majorităţii din partea ţărilor pentru a face restricţiile de gaze obligatorii. O propunere iniţială de a pune Comisia în sarcina acestui proces a fost respinsă de ţări ca Franţa, Italia, Ţările de Jos şi Polonia.

Ministrul polonez al Climei, Anna Moskwa, a spus că ideea ca Bruxelles-ul să impună ţărilor limite pentru gaze ”este total împotriva ideii de securitate energetică şi democraţie”.

Te-ar mai putea interesa și
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
Aeroportul din Ruse va fi operat gratuit de Airport Ruse Ltd, care cuprinde companiile bulgare Shtraplan EOOD şi Stroyproject EOOD, a decis Consiliul Municipal Ruse. Dezbaterea asupra deciziei a......
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar ...
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...