Criza gazelor – Ţările din UE vor un plan mai „blând” pentru raţionalizarea consumului

Ţările Uniunii Europene încearcă să atenueze planul Comisiei Europene care le cere să utilizeze o cantitate mai mică de gaze, în timp ce Europa se pregăteşte pentru o iarnă cu incertitudini de aprovizionare, de la principalul său furnizor de gaze, Rusia, transmite Reuters.
News.ro - mar, 26 iul. 2022, 10:39
Criza gazelor - Ţările din UE vor un plan mai

Comisia Europeană a propus săptămâna trecută ca cele 27 de state membre UE să-şi reducă fiecare consumul de gaz cu 15% din august până în martie. Ţinta ar fi voluntară, dar Comisia ar putea să o facă obligatorie în caz de urgenţă a furnizării de gaze, scrie News.ro.

Bruxelles-ul a îndemnat ţările să reducă acum utilizarea gazelor, pentru a ajuta la umplerea depozitelor înainte de iarnă şi a avertizat că este probabilă o întrerupere completă a livrărilor gazelor rusesc.

Dar planul UE s-a confruntat cu rezistenţa unui grup de guverne, unele fiind categoric împotriva reducerilor obligatorii, iar altele nedorind să lase Bruxelles-ul să le controleze consumul de energie, scrie News.ro.

Diplomaţii din ţările UE discutau luni o propunere revizuită, înainte ca miniştrii lor de energie să încerce marţi să ajungă la un acord. Propunerea, văzută de Reuters, ar menţine ţinta voluntară pentru toate ţările de a reduce consumul de gaze, dar va oferi o serie de scutiri de la ţinta obligatorie – ceea ce înseamnă că ţările s-ar confrunta cu diferite obiective obligatorii.

”Toată lumea trebuie să contribuie în măsura în care este posibil”, a spus un înalt diplomat al UE, adăugând că cea mai recentă propunere ar trebui să acopere deficitul unei cereri de gaze de 45 de miliarde de metri cubi, care, potrivit operatorilor de reţele de gaze din Europa, ar fi provocat de o întrerupere a livrărilor Rusiei în această iarnă.

Înainte de a invada Ucraina, Rusia furniza 40% din gazele necesare UE, sau aproximativ 155 de miliarde de metri cubi pe an, scrie News.ro.

Alţi diplomaţi şi-au exprimat îngrijorarea că propunerea nu va fi insuficientă.

Ţările UE şi-au redus până acum consumul combinat de gaze cu doar 5%, în ciuda lunilor de creştere a preţurilor şi a ofertei reduse din Rusia.

Cea mai recentă propunere ar scuti de la obligativitatea reducerii consumului de gaze ţările fără legături la reţelele de gaze ale UE, cum ar fi ţările insulare Irlanda şi Malta. Statele cu volume mari de gaze stocate s-ar putea confrunta cu ţinte mai mici, la fel ca şi statele care exportă gaze către alte ţări, inclusiv Spania, care nu se bazează pe Rusia pentru gaze şi a criticat propunerea UE, scrie News.ro.

Sectoarele critice, cum ar fi cele producătoare de produse chimice şi oţelul, ar putea fi, de asemenea, exceptate.

Noua propunere ar necesita sprijinul majorităţii din partea ţărilor pentru a face restricţiile de gaze obligatorii. O propunere iniţială de a pune Comisia în sarcina acestui proces a fost respinsă de ţări ca Franţa, Italia, Ţările de Jos şi Polonia.

Ministrul polonez al Climei, Anna Moskwa, a spus că ideea ca Bruxelles-ul să impună ţărilor limite pentru gaze ”este total împotriva ideii de securitate energetică şi democraţie”.

Te-ar mai putea interesa și
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. Nevoia de soluții eficiente a devenit iminentă pentru a putea......
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...