Criza guvernamentală din Belgia intră în prelungiri

Neînţelegerile privind bugetul blocheză negocierile pentru formarea unui guvern în Belgia.
Economica.net - lun, 21 nov. 2011, 09:27

Partidele politice care încearcă să formeze de peste 500 de zile un guvern cu puteri depline în Belgia nu au reuşit să ajungă la un acord în noaptea de duminică spre luni din cauza unui blocaj prelungit asupra bugetului pentru anul viitor, notează Agerpres.

Agenţia de presă Belga scrie că premierul desemnat care conduce discuţiile, socialistul francofon Elio Di Rupo, ar fi calificat situaţia ca fiind „dramatică” şi a indicat că vrea să reflecteze asupra continuării negocierilor.

Discuţiile asupra bugetului, care au loc de câteva săptămâni, s-au reluat duminică după-amiază cu obiectivul de a fi găsit un compromis. Negocierile s-au blocat în cursul nopţii din cauza clivajului dreapta-stânga din cadrul coaliţiei de şase partide francofone şi flamande care susţin în principiu viitorul guvern al lui Elio Di Rupo, cu puţine şanse de deblocare pe termen scurt, conform presei belgiene.
Coaliţia trebuie să se pună de acord asupra bugetului federal pentru 2012, ce ar trebui să prevadă economii importante pentru a se evita riscul ca Belgia să cadă victimă crizei datoriilor din zona euro. Partidele liberale, atât cel flamand (Open VLD), cât şi cel francofon (MR), consideră că propunerile responsabilului socialist favorizează creşterea taxelor şi nu includ suficiente tăieri bugetare şi proiecte de reforme în ceea ce priveşte sistemul de pensii şi alocaţiile de şomaj.
Open VLD a considerat duminică ‘insuficiente’ noile propuneri bugetare ale lui Elio Di Rupo şi a criticat ceea ce a considerat a fi ‘un scenariu dezechilibrat, care nu va favoriza creşterea ratei de activitate necesare pentru menţinrea prosperităţii noastre’.
Liberalii francofoni au apreciat de asemenea că există prea multe taxe de natură să penalizeze întreprinderile mici şi mijlocii şi să greveze activitatea economică.
În schimb, celelalte formaţiuni (socialiştii francofoni şi olandezi, creştin-democraţii flamanzi şi francofonii de centru) sunt în general dispuşi să susţină ultimele propuneri ale premierului desemnat.
Regele Albert II a subliniat încă o dată săptămâna trecută ‘urgenţa’ ajungerii la un acord privind formarea unui guvern.
Belgia este fără guvern cu puteri depline din aprilie 2010, iar ratele sale de împrumut au ajuns la niveluri record în contextul crizei datoriilor.
Premierul în exerciţiu Yves Leterme şi Comisia Europeană au făcut în ultimele săptămâni presiuni constante pentru ca Belgia să obţină un buget care să aducă deficitul public sub limita de 3% din PIB în 2012. În cazul în care nu se va atinge această ţintă, Belgia riscă să fie sancţionată de executivul european.
Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...