1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Criză în energie: centralele se opresc una după alta, România importă masiv electricitate, preţurile au crescut dramatic

Lipsite de cărbune, grupurile energetice din Oltenia se închid unul după altul. Vremea bună face să avem un consum mic de energie, de doar 9.000 MW în vârf, dar acum România nu are cu ce să îi producă nici pe aceştia şi importă 1.600. Preţul energiei este la maxime istorice.

17 ian, 2019 | | ECONOMICA.net
(update 17 ian, 2019 15:27) Stocurile de cărbune ale termocentralei Mintia de la CEH se folosesc de la o zi pe alta, susţin sindicaliştii
Stocurile de cărbune de la termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) ajung pentru maxim două zile, motiv pentru care din cele cinci grupuri energetice ale producătorului de curent este folosit doar unul, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara", Cristian Iştoc."Funcţionăm la un minim tehnic pentru că nu avem stocuri de cărbune ca să putem porni toate capacităţile de producţie ale energiei electrice. Stocul de cărbune ajunge pentru două zile. Practic, tot cărbunele care se extrage într-o zi din Valea Jiului se foloseşte imediat, completat cu cărbune pe care îl aducem din import", a spus liderul sindical.Acesta a calculat că în prezent termocentrala Mintia asigură doar 1% din necesarul zilnic de energie electrică al României, în condiţiile în care, cu un stoc de cărbune suficient, cantitatea de curent produsă lângă Deva ar putea acoperi 10% din consumul naţional pe timp de iarnă."Dintr-un consum estimat la nivel naţional de circa 9.000 MW, termocentrala Mintia ar putea asigura circa 1.350 MW şi am reduce importul de energie electrică", a opinat liderul sindical.


(update 17 ian, 2019 13:42) Energia electrică se ieftineşte suprinzător şi semnificativ pe piaţa spot
Preţul energiei electrice pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare) a scăzut semnificativ pentru energia livrată mâine, în condiţiile în care oferta de energie din surse tradiţionale este afectată de greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia.
(update 17 ian, 2019 13:03) Ce spune Dăncilă despre criza energetică: Verificăm achiziţiile de energie din alte ţări
"Am solicitat în această dimineaţă tuturor structurilor de siguranţă naţionala informaţii despre aceaasta situaţie extrem de gravă şi verificarea celor apărute in spatiul public privind achitizii de energie din alte ţări la preţuri foarte mari. Să ne lămurim daca exista o legătură între acest blocaj şi dorinţa unora de a face speculaţii pe spatele romanilor. Am analizat ce măsuri pot fi luate astfel încât CEO să-şi reia activitatea la capacitate normală. Ne preocupă situaţia şi funcţionarea sistemului energetic naţional şi am ţinut cont de toate semnlele apărute în spaţiul public în ultimele zile. Am cerut să-mi fie prezentată de urgenţă situaţia stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut, o analiza detaliata a situatiei minerilor, a veniturilor lor si a conditiilor de lucru precum si solutii de modernizare a CE Oltenia, a spus premierul Dăncilă.
(update 17 ian, 2019 12:13) Celulă de criză la Guvern. Corpul de control a fost trimis la Rovinari
Guvernul României a anunţat că a fost instituită o celulă de criză în cazul crizei energetice. Corpul de Control al premierului merge la Rovinari.
Corpul de control al prim-ministrului a declanșat un control, începând cu data de 17 ianuarie 2019, la societatea Complexul Energetic Oltenia - S.A.. Obiectivele controlului constau în verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanță corporativă, modului de stabilire și acordare a drepturilor de natură salarială pentru personalul societății Complexul Energetic Oltenia - S.A., respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă la nivelul acestei entități, exploatarea resurselor minerale și constituirea stocurilor, realizarea programelor anuale de investiții și dezvoltare.Corpul de control al prim-ministrului a mai efectuat acțiuni de control ce au vizat alte obiective:- încheierea de către societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. a unui contract de transfer al activului Unității Miniere de Carieră Berbești către societatea Centrala Electrică de Termoficare Govora S.A. Râmnicu Vâlcea;- preluarea de către societatea Electrocentrale Grup S.A. a datoriei societății Termoelectrica S.A. față de societatea Complex Energetic Oltenia S.A;- respectarea de către societatea Complex Energetic Oltenia S.A. a prevederilor legale cu privire la angajarea și plata cheltuielilor de sponsorizare și a altor cheltuieli de finanțare a unor activități sportive.Dintre acestea, în anul 2018, au fost finalizate două acțiuni de control ce au vizat primele două obiective enunțate mai sus, iar concluziile rezultate au fost comunicate instituțiilor abilitate.Totodată, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru verificări și măsuri potrivit competențelor.


(update 17 ian, 2019 11:57) Hidroelectrica: Nu putem suplini 100% producţia de energie a CE Oltenia. Debitele sunt foarte mici
Hidroelectrica nu poate suplini din producţia proprie o eventuală închidere totală a Complexului Energetic Oltenia, din cauza debitelor foarte scăzute ale râurilor, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica."Comparativ cu anul trecut în aceeaşi perioadă, debitele râurilor sunt mult mai scăzute, însă am intrat în iarnă cu rezervele din lacuri mai mari decât cele obligatorii din programul de iarnă", a spus Badea.El a arătat că, în general, Hidroelectrica este cea care echilibrează sistemul, însă, în situaţia din aceste zile, când Complexul Energetic Oltenia riscă să fie oprit din lipsa cărbunelui, producătorul hidro nu poate suplini întreaga producţie a grupurilor pe lignit."Nu putem suplini 100% producţia de energie la de Complexul Energetic Oltenia, cu debitele de acum. Putem produce maximum 3.500 - 3.800 de MW", a arătat Badea.Întrebat dacă există riscul să se ajungă într-o situaţie de criză, oficialul Hidroelectrica a arătat că, momentan, nu se pune această problemă, întrucât se poate importa energie suficientă."Însă totul depinde de ce se întâmplă la Complexul Oltenia. Scenariul de producţie zero nu l-a luat nimeni în calcul. Din fericire, prognozele arată că în următoarea perioadă debitele vor fi în creştere. Însă vom vedea, pentru că, de multe ori, prognozele nu s-au adeverit", a mai spus Badea.


(update 17 ian, 2019 10:19) CE Oltenia a pornit două grupuri, la Işalniţa şi Turceni
Complexul Energetic Oltenia au fost pornite în această dimineaţă, la centralele Işalniţa şi Turceni, pentru a compensa lipsa producţiei din grupul de la Rovinari.În prezent, Complexul Energetic Oltenia mai are indisponibile alte trei grupuri. La unul dintre ele, la Rovinari, se efectuează lucrări de reparaţii, un grup de la Turceni nu are licenţă de exploatare comercială şi un altul, tot de la Turceni, are sistată investiţia de retehnologizare.Joi, la ora 10:15, consumul naţional al ţării era de 8.822 MW, producţia, de 7.370 MW, iar diferenţa, de 1.452, fiind importuri.La ora menţionată, Complexul Energetic Oltenia produce 1.615 MW, adică 21,95% din producţia totală de energie a ţării.


Unul dintre cele patru grupuri al centralei de la Rovinari a fost oprit azi noapte din cauza lipsei cărbunelui. Directorul centralei a avertizat despre această posibilitate cu câteva ore înainte. Un al doilea grup ar putea fi oprit în orele următoare, în condiţiile în care greva minerilor nu a încetat şi nu se livrează cărbune. Iar al treilea în cursul zilei de mâine.

"Sistemul energetic românesc, astăzi, că e ger, că e noapte, nu poate să înlocuiască energia pe care o dă CEO, care e 20, 25 la sută din necesar. Nu are cu ce. Asta vreau să se înţeleagă. Toată lumea a greşit. Eu sunt revoltat la culme! În 38 de ani am mai văzut greve, dar doar de câteva ore. Dacă nu încep să dea cărbune, eu, în noaptea asta trebuie să opresc două grupuri, iar dimineaţă, al treilea. Nu am cu ce merge. Suntem iresponsabili. Toţi, să suporte consecinţele!" spunea luni seara Ion Pisc, directorul termocentralei Rovinari, care are patru grupuri, în total 1.000 MW.

Primul a fost oprit la puţin timp după miezul nopţii. Potrivit datelor Transelectrica, exact aceasta este cauza: lipsă cărbune. Grupul este oprit pentru cel puţin trei zile, potrivit datelor transmise către dispecer.

Complexul Energetic Oltenia are o capacitate totală instalată de 3.240 MW, operând 11 grupuri în termocentralele Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova 2. Pe timp de iarnă, când consumul creşte, centralele pe cărbune sunt indispensabile.

La ora transmiterii acestei ştiri însă, cărbunele, tot, inclusiv inclusiv cel cu care funcţionează termocentralele pe huilă ale CEH, Mintia şi Paroşeni asigura o producţie de energie de 1.600 MW. Iar, dacă greva minerilor nu se opreşte, situaţia va deveni şi mai rea.

„Azi noapte am oprit un grup, iar în cursul zilei, în schimbul unu (orele 07.00 – 15.00), o să oprim altul. Credeam că vor da cărbune, dar nu am informații acum că se va întâmpla acest lucru. În scenariul cel mai negru, în care nu se va ajunge la nicio soluție și nu dau cărbune, mâine o să-l oprim și pe al treilea. Să sperăm că poate se va ajunge la o soluție", a declarat Ion Pisc, citat de publicaţia specializată NewsEnergy.

Pisc a mai declarat pentru NewsEnergy că situaţia este la limită şi la celelalt centrale pe lignit. La sucursala Craiova, centrala funcționează în prezent cu un grup din două, fiindcă își conservă și ei cărbunele pe care îl mai au. Ișalnița funcționează cu ambele grupuri, dar mai are cărbune pentru 3-4 zile. Turceni funcționează cu un grup din patru.

Ministrul Energiei, Anton Anton merge azi la Târgu Jiu unde va încerca să medieze conflictul de muncă.

"Ministrul Energiei Anton Anton impreuna cu Secretarul de Stat Doru Visan vor avea in cursul zilei de astazi, 17 ian 2019, o noua întâlnire cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia, urmare a reluării grevei in carierele CEO. Discutiile vor avea loc începând cu ora 12:00 la sediul Prefecturii din Targu Jiu", a informat Ministerul Energiei.

În acest moment, ora 08,47, România consumă circa 9.000 MW, un nivel destul de mic pentru această perioadă a anului, în condiţiile în care vremea este bună. 1.600 MW sunt asiguraţi de importuri, pentru că nici la acest nivel mic de consum pentru anotimpul rece, România nu îşi poate asigura necesarul de consum.

Greva minerilor care lasă centralele fără cărbune nu este singura cauză: parcul de producţie de energie electrică din surse clasice a tot scăzut (excepţia notabilă fiind centrala pe gaze a Petrom de la Brazi, singura unitate nouă de mare capacitate construită după căderea comunismului) iar avariile se ţin lanţ. Ieri, au fost nu mai puţin de astfel de opt avarii.

Din aceste cauze, şi preţul energiei a crescut la maxime istorice şi, de o săptămână, România are cele mai mai mari preţuri spot din Europa. Detalii, în linkurile de mai jos:

Ziua şi recordul: Preţul energiei electrice creşte la 650 lei/MWh pe piaţa spot de la Bucureşti, maximul ultimilor doi ani. Importul din Ungaria este la nivelul maxim posibil

România înregistrează, de o săptămână încontinuu, cele mai mari preţuri spot la electricitate din Europa

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO