Criză în energie: centralele se opresc una după alta, România importă masiv electricitate, preţurile au crescut dramatic

Lipsite de cărbune, grupurile energetice din Oltenia se închid unul după altul. Vremea bună face să avem un consum mic de energie, de doar 9.000 MW în vârf, dar acum România nu are cu ce să îi producă nici pe aceştia şi importă 1.600. Preţul energiei este la maxime istorice.
Mihai Nicuţ - joi, 17 ian. 2019, 07:07
Criză în energie: centralele se opresc una după alta, România importă masiv electricitate, preţurile au crescut dramatic

Unul dintre cele patru grupuri al centralei de la Rovinari a fost oprit azi noapte din cauza lipsei cărbunelui. Directorul centralei a avertizat despre această posibilitate cu câteva ore înainte. Un al doilea grup ar putea fi oprit în orele următoare, în condiţiile în care greva minerilor nu a încetat şi nu se livrează cărbune. Iar al treilea în cursul zilei de mâine.

„Sistemul energetic românesc, astăzi, că e ger, că e noapte, nu poate să înlocuiască energia pe care o dă CEO, care e 20, 25 la sută din necesar. Nu are cu ce. Asta vreau să se înţeleagă. Toată lumea a greşit. Eu sunt revoltat la culme! În 38 de ani am mai văzut greve, dar doar de câteva ore. Dacă nu încep să dea cărbune, eu, în noaptea asta trebuie să opresc două grupuri, iar dimineaţă, al treilea. Nu am cu ce merge. Suntem iresponsabili. Toţi, să suporte consecinţele!” spunea luni seara Ion Pisc, directorul termocentralei Rovinari, care are patru grupuri, în total 1.000 MW.

Primul a fost oprit la puţin timp după miezul nopţii. Potrivit datelor Transelectrica, exact aceasta este cauza: lipsă cărbune. Grupul este oprit pentru cel puţin trei zile, potrivit datelor transmise către dispecer.

Complexul Energetic Oltenia are o capacitate totală instalată de 3.240 MW, operând 11 grupuri în termocentralele Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova 2. Pe timp de iarnă, când consumul creşte, centralele pe cărbune sunt indispensabile.

La ora transmiterii acestei ştiri însă, cărbunele, tot, inclusiv inclusiv cel cu care funcţionează termocentralele pe huilă ale CEH, Mintia şi Paroşeni asigura o producţie de energie de 1.600 MW. Iar, dacă greva minerilor nu se opreşte, situaţia va deveni şi mai rea.

„Azi noapte am oprit un grup, iar în cursul zilei, în schimbul unu (orele 07.00 – 15.00), o să oprim altul. Credeam că vor da cărbune, dar nu am informații acum că se va întâmpla acest lucru. În scenariul cel mai negru, în care nu se va ajunge la nicio soluție și nu dau cărbune, mâine o să-l oprim și pe al treilea. Să sperăm că poate se va ajunge la o soluție”, a declarat Ion Pisc, citat de publicaţia specializată NewsEnergy.

Pisc a mai declarat pentru NewsEnergy că situaţia este la limită şi la celelalt centrale pe lignit. La sucursala Craiova, centrala funcționează în prezent cu un grup din două, fiindcă își conservă și ei cărbunele pe care îl mai au. Ișalnița funcționează cu ambele grupuri, dar mai are cărbune pentru 3-4 zile. Turceni funcționează cu un grup din patru.

Ministrul Energiei, Anton Anton merge azi la Târgu Jiu unde va încerca să medieze conflictul de muncă.

„Ministrul Energiei Anton Anton impreuna cu Secretarul de Stat Doru Visan vor avea in cursul zilei de astazi, 17 ian 2019, o noua întâlnire cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia, urmare a reluării grevei in carierele CEO. Discutiile vor avea loc începând cu ora 12:00 la sediul Prefecturii din Targu Jiu”, a informat Ministerul Energiei.

În acest moment, ora 08,47, România consumă circa 9.000 MW, un nivel destul de mic pentru această perioadă a anului, în condiţiile în care vremea este bună. 1.600 MW sunt asiguraţi de importuri, pentru că nici la acest nivel mic de consum pentru anotimpul rece, România nu îşi poate asigura necesarul de consum.

Greva minerilor care lasă centralele fără cărbune nu este singura cauză: parcul de producţie de energie electrică din surse clasice a tot scăzut (excepţia notabilă fiind centrala pe gaze a Petrom de la Brazi, singura unitate nouă de mare capacitate construită după căderea comunismului) iar avariile se ţin lanţ. Ieri, au fost nu mai puţin de astfel de opt avarii.

Din aceste cauze, şi preţul energiei a crescut la maxime istorice şi, de o săptămână, România are cele mai mai mari preţuri spot din Europa. Detalii, în linkurile de mai jos:

Ziua şi recordul: Preţul energiei electrice creşte la 650 lei/MWh pe piaţa spot de la Bucureşti, maximul ultimilor doi ani. Importul din Ungaria este la nivelul maxim posibil

România înregistrează, de o săptămână încontinuu, cele mai mari preţuri spot la electricitate din Europa

Te-ar mai putea interesa și
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Google a prezentat concluziile unui studiu despre modul în care românii din diaspora folosesc tehnologia pentru a rămâne conectați cu țara. Rezultatele......
Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului
Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) speră să ajungă la un acord cu Rusia şi Ucraina pentru crearea ...
Germania livrează Ucrainei mai multe sute de generatoare de curent electric
Germania livrează Ucrainei mai multe sute de generatoare de curent electric
Germania a început să livreze mai multe sute de generatoare de curent electric către Ucraina, în condiţiile în care ...
Orban: sancţiunile UE asupra gazului, energiei nucleare „ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria”
Orban: sancţiunile UE asupra gazului, energiei nucleare „ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria”
 Extinderea sancţiunilor Uniunii Europene asupra gazului rusesc şi energiei nucleare "ar avea consecinţe tragice pentru ...