UPDATE Criză în Europa – Slovacia, Ungaria şi Polonia suspendă importurile de cereale şi alte produse din Ucraina. Kievul va negocia cu România miercuri

Slovacia va suspenda temporar importurile de cereale şi de alte produse selectate din Ucraina, a transmis luni guvernul de la Bratislava, informează Reuters şi TASR. Slovacia se alătură astfel Poloniei şi Ungariei, care au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina. Un grup de lucru interministerial se va întâlni în cursul zilei în acest scop. Bulgaria a anunţat că ia în considerare măsuri similare.
AGERPRES - lun, 17 apr. 2023, 14:58
UPDATE Criză în Europa - Slovacia, Ungaria şi Polonia suspendă importurile de cereale şi alte produse din Ucraina. Kievul va negocia cu România miercuri

Slovacia se alătură astfel Poloniei şi Ungariei, care au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina, scrie Agerpres.

Măsura de interzicere a importurilor de cereale ucrainene ‘nu este acceptabilă’, potrivit CE

Decizia Poloniei şi a Ungariei de a interzice importurile de cereale ucrainene, acuzate că destabilizează pieţele agricole, ‘nu este acceptabilă’, a transmis luni Comisia Europeană, anunţând căe ‘are în vedere’ un al doilea pachet de ajutoare pentru agricultorii din ţările afectate, informează AFP.

Comisia Europeană a indicat luni că ‘a cerut informaţii suplimentare autorităţilor competente pentru a putea evalua aceste măsuri’, mai ales fundamentele lor juridice.

‘Este important de subliniat că politica comercială ţine de competenţa exclusivă a UE şi că acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile’, a insistat purtătoarea de cuvânt Miriam Garcia Ferrer.

‘În aceste timpuri dificile, este crucial să coordonăm şi să aliniem deciziile în interiorul UE’, a adăugat ea.

În Polonia, interdicţia se va aplica importurilor de cereale, zahăr, carne, fructe, legume, lapte, ouă şi alte produse alimentare. În Ungaria, ea vizează importurile de cereale, oleaginoase şi mai multe alte produse.

În 2022, valoarea importurilor în UE de produse agricole ucrainene a crescut cu 88% pe un an (la 13 miliarde de euro), mai ales din cereale, cu importuri decuplate (în volum) de grâu ucrainean, potrivit cifrelor UE.

Pe 20 martie, Comisia Europeană a propus să aloce 56,3 milioane de euro din rezerva de criză agricolă a UE pentru a-i susţine pe fermierii afectaţi din Polonia, România şi Bulgaria.

La sfârşitul lui martie însă, cinci state (Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria) au reclamat ajutoare suplimentare ‘pentru susţinerea producătorilor agricoli care au suferit pierderi’.

‘Avem în vedere un al doilea pachet (de ajutoare), este în discuţie’, a dat asigurări Miriam Garcia Ferrer, afirmând că Bruxellesul ‘ia în considerare impactul (…) asupra ţărilor din prima linie’.

Ucraina va căuta să obţină redeschiderea tranzitului de produse alimentare şi cereale via Polonia ca un ‘prim pas’ în cadrul discuţiilor ce vor avea loc luni la Varşovia, a anunţat luni ministrul agriculturii ucrainean.

Potrivit TASR, afacerile fermierilor slovaci nu pot concura cu cerealele ieftine din Ucraina şi riscă să nu poată supravieţui.

Ministerul Agriculturii a avertizat că a epuizat toate opţiunile juridice de a reglementa importurile din Ucraina şi a menţine în acelaşi timp ‘coridoarele solidarităţii’.

Acestea erau destinate iniţial pentru exporturile de cereale ucrainene spre ţări terţe, însă cantităţi mari au ajuns în silozuri europene, destabilizând piaţa în state UE.

‘Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental’, a subliniat ministerul.

În urma descoperii de grâu contaminat importat din Ucraina săptămâna trecută, autorităţile slovace au interzis procesarea şi comercializarea de cereale ucrainene nu doar în lanţul alimentar, ci şi în cel furajer. De asemenea, au fost intensificate controalele la frontieră şi alte măsuri aferente.

Bulgaria a anunţat în weekend că ia în considerare măsuri similare cu cele ale Poloniei şi Ungariei.

Polonia şi Ungaria au anunţat de sâmbătă blocarea importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina

Polonia şi Ungaria au decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, au declarat sâmbătă cele două guverne, după ce o avalanşă a ofertei a redus preţurile în întreaga regiune.

Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt „inacceptabile”, a transmis duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene, pentru care UE şi-a deschis piaţa fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi au provocat pierderi sectorului agricol al ţărilor central şi est-europene din cauza supraofertei şi prăbuşirii preţurilor.

„Avem cunoştinţă de anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile”, a indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene. Deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate așteptările
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei Puig, care deține mărci de lux precum Carolina Herrera, Jean Paul Gaultier sau Rabanne, aceasta fiind cea mai importantă ofertă......
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament ...
Acționarii EVERGENT Investments, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul EVER, au aprobat cu o largă ...
Veste proastă pentru Iohannis. Ministerul turc de Externe confirmă că Ankara îl susține pe Mark Rutte pentru funcția de sceretar general al NATO
Veste proastă pentru Iohannis. Ministerul turc de Externe confirmă că Ankara îl susține pe Mark Rutte pentru funcția ...
Turcia îl susţine pe premierul olandez Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general ...
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Angajații și angajatorii din domeniul IT se confruntă, de la finalul anului 2023, cu o serie de modificări cu un impact ...