Criză în Turcia: Prognoza de inflaţie a fost majorată la 75%

Banca centrală a Turciei a semnalat joi că intenţionează să majoreze în continuare politica monetară, după ce a revizuit prognoza de inflaţie pentru următorii doi ani, până la un vârf de 75% preconizat pentru luna mai 2024, transmite Bloomberg.
AGERPRES - joi, 02 nov. 2023, 12:10
Criză în Turcia: Prognoza de inflaţie a fost majorată la 75%

Guvernatorul Băncii Turciei, Hafize Gaye Erkan a anunţat că prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an a fost revizuită până la 65%, de la 58% anterior, iar pentru sfârşitul anului următor a fost revizuită până la 36%, de la 33% anterior.

„Înăsprirea politicii monetare va continua până la o îmbunătăţire semnificativă a inflaţiei”, a spus guvernatorul Hafize Gaye Erkan cu prilejul publicării raportului trimestrial asupra inflaţiei.

În ritm anual, creşterea preţurilor în Turcia este de 12 ori mai mare decât ţinta oficială, şi analiştii estimează că în luna octombrie a accelerat la 62%. Avansul inflaţiei nu dă semne de încetinire, chiar dacă de la o lună la alta preţurile sunt mai mici.

Guvernatorul Băncii Turciei a dat vina pe accelerarea inflaţiei în perioada iunie-septembrie pe mai multe şocuri şi a estimat că recentele majorări de taxe au contribuit cu 2,5 puncte procentuale la inflaţia de bază. Însă acum efectele cererii interne excesive încep să dispară iar unii indicatorii cu privire la evoluţia preţurilor în octombrie arată spre o diminuare a inflaţiei de la o lună la alta, a precizat Erkan.

Situaţia gravă a preţurilor explică urgenţa ciclului de înăsprire a politicii monetare demarat de Banca Turciei, care în ultimele şase luni a cvadruplat dobânda de referinţă până la 35%. Imediat după precedentul raport trimestrial al inflaţiei, publicat în luna iulie, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a desemnat doi noi membri în comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, o mişcare urmată de trei mari majorări de dobândă, de până la 750 de puncte de bază.

Guvernatorul Hafize Gaye Erkan şi ministrul de Finanţe, Mehmet Simsek sunt în fruntea unei schimbări radicale a politicii monetare, demarată după realegerea lui Erdogan în luna mai. Noua echipă de tehnocraţi a început să elimine măsurile neortodoxe adoptate anterior şi care sunt considerate vinovate pentru alungarea investitorilor străini şi provocarea unui şir de crize monetare.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...