Criză la Opel: Se opreşte producţia la două uzine din Germania

Economica.net
23 08. 2012
opel_russelheim_59094500

Măsura vine ca urmare a cererii scăzute de maşini în Europa, scrie Reuters. Opel a căzut de acord cu sindicatele ca producţia la cele două uzine să fie oprităpentru 20 de zile începând cu luna septembri şi până la sfărşitul anului.

La uzina din Ruesselsheim lurează 13.800 de angajaţi dintre care aproximativ jumătatevor fi afectaţi de această măsură, atât muncitorii de la liniile de asamblare cât şi cei de la departaentul administrativ. Uzina din Kaiserslautern are 2.500 de angajaţi.

Două uzine din Europa în pericol?

Opel trece printr-o perioadă dificilă. În luna martie, surse apropiate companiei anunţau că producătorul auto, controlat de grupul american General Motors (GM),  ar putea închide două fabrici din Europa  pentru a reduce capacitatea de producţie cu aproximativ 30%.

Opel are 11 fabrici în şase ţări din UE.

Fabricile din Bochum (Germania) şi Ellesmere Port (Marea Britanie ) sunt vizate cel mai probabil de planul GM, deşi directorul general al Opel, Karl-Friedrich Stracke, a declarat recent că va onora o înţelegere de a nu închide nicio fabrică până la sfârşitul anului 2014.

Opel va opri producţia modelului Astra la uzina din Bochum

Opel a anunţat în luna mai că va opri producţia modelului Astra în Germania, dar din 2015 va fabrica o nouă versiune a acestuia la o fabrică din Anglia, lângă Liverpool, precum şi în Polonia.

Fabrica Ellesmere Port, operată de brandul britanic Vauxhall al Opel, va fi principalul centru de producţie al noului model Astra, care va fi introdus din 2015, după ce angajaţii fabricii au acceptat propunerile de îmbunătăţire a productivităţii, se arată într-un comunicat al GM, transmite Bloomberg.

General Motors are 40.000 de angajaţi la 11 fabrici din Europa, dintre care 2.100 lucrează la uzina din Marea Britanie.

Grupul american va investi 300 de milioane de euro în producţia Astra în Marea Britanie, precum şi la o altă fabrică deţinută în Polonia, la Gliwice, dar va opri asamblarea modelului la uzina germană Ruesselsheim.

Opel va continua să folosească această fabrică de lângă Frankfurt, care produce şi modelul Insignia, la capacitate maximă, a precizat compania, fără alte detalii.

GM a înregistrat anul trecut în Europa pierderi de 747 milioane de dolari, iar directorul general al grupului, Dan Akerson, a afirmat la începutul lunii martie că operaţiunile de pe continent ar putea reveni pe profit abia peste doi ani.

Închiderea unei fabrici poate fi o decizie foarte scumpă, costurile fiind estimate la până la 500 milioane euro, în funcţie de pachetele de disponibilizare negociate. De multe ori, cei mai vechi angajaţi pot primi până la 100.000 de euro pentru a accepta să părăsească compania.

Akerson estimează că industria auto europeană are cu 7-10 fabrici în plus faţă de capacitatea adecvată cererii. Astfel, dacă GM va închide vreo unitate din Europa, partenerul de alianţă PSA Peugeot Citroen ar putea fi forţat să facă acelaşi lucru.