Criză la Peugeot-Citroen: prima uzină auto închisă în Franţa, în ultimii 20 de ani

PSA Peugeot Citroen, cel mai mare constructor auto francez şi al doilea din Europa, va închide o fabrică din Franţa şi va reduce producţia altei uzine, suplimentând concedierile cu 3.600 locuri de muncă, la 9.600, pe fondul scăderii vânzărilor de automobile în Europa, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 12 iul. 2012, 07:43
Criză la Peugeot-Citroen: prima uzină auto închisă în Franţa, în ultimii 20 de ani

Presa franceza scrie ca anuntul PSA este o lovitura pentru industria auto franceza unde nu a mai fost inchisa nicio mare uzina de productie de masini in ultimii 20 de ani.

Astfel, compania va închide fabrica din Aulnay, care funcţionează de 39 de ani, şi va reduce producţia la Rennes pentru a scădea cheltuielile operaţionale, se arată într-un comunicat al PSA.

Divizia automotive a Peugeot a avut în primul semestru o pierdere operaţională de 700 milioane euro.

Producătorul de automobile cheltuieşte, de la mijlocul anului trecut, aproximativ 200 milioane de euro pe lună din rezervele de lichidităţi. Compania vrea să aducă „pe negru” fluxul de numerar operaţional până la sfârşitul anului 2014.

Peugeot, Renault şi Fiat au înregistrat în acest an în Europa cele mai puternice scăderi din industrie ale vânzîrilor de automobile. PSA anticipează acum că piaţa de pe continent se va contracta cu 8% în acest an, faţă de estimarea anterioară de minus 5%.

„Sunt conştient de seriozitatea anunţurilor de azi, precum şi de şocul şi emoţiile pe care le vor trezi în companie. Profunzimea şi persistenţa crizei care ne afectează afacerile din Europa au făcut acest proiect de reorganizare indispensabil pentru a ne alinia capacitatea de producţie cu trendurile previzibile din piaţă”, a declarat directorul general al Peugeot, Philippe Varin, în comunicat.

Livrările din industria auto UE vor scădea în acest an la 12,2 milioane de automobile, revenind la nivelul din 1995, cu 21% sub vârful înregistrat în 2007, potrivit Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile.

Vânzările Peugeot la nivel mondial au scăzut cu 13% în primul semestru, la 1,62 milioane autovehicule, a anunţat săptămâna trecută compania.

Acţiunile PSA s-au prăbuşit în ultimele 12 luni cu 73%, compania având în prezent o valoare de piaţă de 2,54 miliarde euro, la venituri de aproape 60 miliarde euro în 2011.

Rata de utilizare a capacităţii de producţie a Peugeot a scăzut în prima jumătate a anului la 76%, de la 86% în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Capacitatea suplimentară din industria auto europeană s-ar putea dubla în acest an, la 2 milioane de autovehicule, potrivit estimărilor IHS Automotive.

Te-ar mai putea interesa și
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat în Turcia, a fost expulzat din Suedia şi a sosit în cursul nopţii la Istanbul, a informat sâmbătă presa turcă, relatează......
Lightyear, prima mașină alimentată de propriile panouri solare, a înregistrat 150 de precomenzi înainte de intrarea în producție – VIDEO
Lightyear, prima mașină alimentată de propriile panouri solare, a înregistrat 150 de precomenzi înainte de intrarea ...
Prezentat în vara acestui an, modelul Lightyear 0, a cărui autonomie poate fi majorată grație panourilor fotovoltaice ...
Elon Musk face publice discuțiile din interiorul Twitter cu privire la cenzurarea acum doi ani a știrii privind laptopul pierdut de Hunter Biden
Elon Musk face publice discuțiile din interiorul Twitter cu privire la cenzurarea acum doi ani a știrii privind laptopul ...
Miliardarul Elon Musk stârnește din nou controverse, de data asta făcând publice discuțiile interne de acum doi ani ...
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene susține că plafonul de preț pentru petrolul rusesc ar fi trebuit stabilit la 30 de dolari pe baril
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene susține că plafonul de preț pentru petrolul rusesc ar fi trebuit stabilit ...
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul ...