Criză petrol – OPEC anunţă că piaţa rămâne solidă, în pofida sentimentelor negative

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a estimat luni că fundamentele pieţei petroliere rămân solide şi a dat vina pe speculatori pentru scăderea preţurilor, după ce a revizuit în uşoară creştere prognoza privind cererea globală de ţiţei în 2023 şi a menţinut-o pe cea pentru 2024 la un nivel relativ ridicat, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 13 nov. 2023, 15:14
Criză petrol - OPEC anunţă că piaţa rămâne solidă, în pofida sentimentelor negative

În septembrie, cotaţia barilului de ţiţei a ajuns la 98 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2023, dar de atunci a scăzut, ajungând la aproximativ 82 de dolari. Temerile privind evoluţia economiei şi cererea au afectat preţurile, în pofida sprijinului de pe urma reducerilor de producţie decise de OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) şi a conflictului din Orientul Mijlociu, .

În raportul lunar publicat luni de OPEC se arată că piaţa energiei este viabilă, în pofida „sentimentelor excesiv de negative”. OPEC citează importurile solide ale Chinei, riscurile minore la adresa scăderii activităţii economice şi situaţia solidă de pe piaţa petrolului.

„Datele recente confirmă tendinţele robuste de creştere globală şi fundamentele solide ale pieţei petroliere. Preţurile petrolului au scăzut în ultimele săptămâni, în special în urma speculatorilor de pe pieţele financiare”, susţine OPEC.

Instituţia a îmbunătăţit prognoza privind cererea globală de ţiţei în 2023 la 2,46 milioane de barili pe zi (bpd), în creştere cu 20.000 bpd faţă de precedenta estimare. În 2024, OPEC se aşteaptă la majorarea cererii la 2,25 milioane bpd, previziunea fiind nemodificată faţă de luna trecută.

De la finalul lui 2022, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii reduc producţia, pentru a stabiliza piaţa energiei. OPEC+ a decis în iunie limitarea livrărilor şi în 2024. Viitoarea reuniune a alianţei este programată în 26 noiembrie, la Viena.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...