Criza petrolului – Cotaţia barilului Brent a înregistrat o nouă cădere în Asia: -12%, preţul a căzut sub 17 dolari

Cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului s-a prăbuşit miercuri cu peste 12% pe pieţele asiatice, ajungând la mai puţin de 17 dolari, în timp ce cotaţia petrolului american a pierdut toate câştigurile iniţiale, pe o piaţă afectată de pandemia de Covid-19, informează AFP citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 22 apr. 2020, 05:44
Criza petrolului - Cotaţia barilului Brent a înregistrat o nouă cădere în Asia: -12%, preţul a căzut sub 17 dolari

La debutul tranzacţiilor pe pieţele din Asia, cotaţia barilului Brent a crescut pe baza informaţiilor privind discuţiile între producători, iar cotaţia barilului de petrol american West Texas Intermediate (WTI) era şi ea în creştere. Însă această tendinţă crescătoare s-a inversat ulterior.

Miercuri după-amiaza, barilul Brent înregistra o pierdere de 12,31% fiind cotat la 16,98 dolari iar cotaţia petrolului american WTI cu livrare în luna iunie, care iniţial a înregistrat o revenire de aproape 20%, era în scădere cu 5% până la 11 dolari per baril.

„Sentimentul pesimist va menţine cu siguranţă preţurile la un nivel scăzut pe termen scurt, până când vom vedea lumina de la capătul tunelului odată cu reluarea progresivă a activităţii economice, oprită în prezent la nivelul întregii lumi”, a comentat Jingyi Pan, analist la firma de trading IG.

Haosul de pe piaţa petrolieră reflectă faptul că nu există cerere pentru petrolul fizic şi că nu mai există locuri de depozitare, adaugă Stephen Innes, de la Axicorp. Potrivit acestuia, „dezamăgirea care a urmat acordului de reducere a producţiei continuă să se facă simţită şi a răspunde la această dezamăgire ar putea fi singurul lucru care ar permite revenirea preţului petrolului pe termen scurt, în absenţa unor semnale referitoare la redresarea cererii”.

Criza de pe piaţa petrolului a fost declanşată de pandemia de coronavirus dar a fost agravată de războiul preţurilor între Rusia şi Arabia Saudită. Chiar dacă cei doi mari producători de ţiţei s-au înţeles până la urmă să pună capăt disputei lor şi să se alăture altor producători pentru a încheia un acord privind o reducere a livrărilor cu 10 milioane de barili pe zi începând din luna mai, aceasta nu a fost suficientă pentru a calma situaţia.

Preţul barilului de petrol american WTI cu livrare în luna mai, pentru care tranzacţiile au expirat marţi, a coborât luni pentru prima dată în istorie în teritoriul negativ, investitorii ajungând în situaţia de a-i plăti pe cumpărători pentru a scăpa de ţiţeiul lor, în cat contrar existând riscul să rămână cu marfa nevândută.

 

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...