Criza petrolului: creştere a tranzacţiilor speculative pe mărfuri, după reducerea producţiei OPEC – Saxo Bank

Tot entuziasmul care a cuprins sectorul mărfurilor imediat după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, în noiembrie trecut, plus acordul OPEC de a reduce producţia au generat o creştere dramatică de tranzacţii speculative: un trend care a durat până în februarie. A devenit destul de rapid evident că preţurile nu vor rezista în acest ritm, astfel încât să justifice această creştere speculativă. Trimestrul I s-a încheiat şi presiunea de tăiere a producţiei în statele OPEC şi non-OPEC s-a diminuat, iar preţul petrolului nu este pregătit pentru o revenire, comentează Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.
Economica.net - mar, 18 apr. 2017, 09:50
Criza petrolului: creştere a tranzacţiilor speculative pe mărfuri, după reducerea producţiei OPEC - Saxo Bank

Exuberanţa bazată pe politicile lui Trump a început şi ea să se diminueze, în primul rând din cauza îndoielilor că noul preşedinte va putea să le pună în practică.

Indicele Bloomberg commodity – un coş al mărfurilor principale – a fost tranzacţionat dincolo de marjele minime, lucru care s-a accentuat anul trecut în special pe petrol: în martie, a.c., am văzut o vânzare record a poziţiilor din partea fondurilor de investiţii.

Al doilea trimestru 2017 e puţin probabil să aducă o schimbare majoră în mişcarea indicelui; persistă încă multe riscuri, în diverse sectoare. Dolarul ar putea primi un suport odată ce acest trend bullish începe să scadă, mai ales versus celor două valute majore: euro şi yenul. Datele fundamentale pentru petrol nu sunt suficient de solide pentru a susţine o revenire. Acest lucru a devenit evident în primul trimestru, când ţiţeiul a întâmpinat rezistenţă al nivelul de $55/baril, în pofida sprijinului venit din partea fondurilor, care aveau la acel moment poziţii bullish de peste un miliard de barili.

Efortul ţărilor OPEC şi non-OPEC de a reduce producţia s-a bucurat de multă atenţie. Punerea în practică a acordului, totuşi, a avut de suferit pentru că anumiţi membri nu s-au conformat, iar producţia a crescut în alte zone. Sentimentul fragil care a avut ca rezultat o corecţie dramatică în martie s-ar putea să nu dispară foarte rapid. OPEC ar trebui să extindă reducerea producţiei încă 6 luni de-acum încolo pentru a reuşi să echilibreze piaţa.

În SUA, producţia continuă să crească. Numărul platformelor de extracţie a revenit la valorile din septembrie 2015, preţurile au scăzut iar producţia per platformă a crescut.

Cu peste 35% din producţia estimată pe 2017 deja extrasă, ar fi nevoie de o mişcare semnificativă a preţului în jos pentru a determina o modificare a nivelului de extracţie în SUA.

Previziunea noastră de 50 de dolari pe baril s-a adeverit în primul trimestru, iar preţul pare să continue drumul către revenire. Credem că cea mai bună piaţă la care putem spera e cea cu petrolul Brent la 50de dolari pe baril, dar nu putem exclude nici o cădere temporară la 45 de dolari pe baril. Coborâm pragul previziunii de final de an la 58 de dolari pe baril, cu convingerea că va creşte cererea şi producţia va fi redusă.

Aurul s-a văzut din nou sub presiune înainte de creşterea de dobândă Fed şi, ca în precedentele ocazii, anunţul a marcat un prag scăzut al preţului de la care investitorii încep să se întoarcă. Din cauza evoluţiilor geopolitice din Europa şi SUA, metalele preţioase erau intens tranzacţionate înainte de reuniunea FOMC de la 15 martie, la care Fed a decis modificarea dobânzii. Investitorii au păstrat o atitudine distantă faţă de aur, cu un trend de creştere al poziţiilor bullish înaintea şedinţei FOMC. Asta arată că, înainte de a creşte-n preţ, aurul trebuie să vadă dolarul şi dobânzile la obligaţiuni în scădere. Pe de altă parte, lumea se confruntă cu o serie de riscuri geopolitice la un grad nemaiîntâlnit de ridicat, de ceva vreme.

Metalele industriale au arătat ceva semne de slăbiciune, în pofida unor întreruperi de producţie – mai ales pentru cupru. Fondurile hedge au poziţii long pe argint de 3 ori mai mari decât media pe cinci ani, în vreme ce pe aur sunt abia la jumătate.

Am putea vedea argintul luptându-se cu preţul relativ la aur. Raportul aur-argint s-a tranzacţionat anul acesta între 68 şi 72 şi ar trebui să ne menţinem spre partea de sus a marjei pentru a vedea investitori noi atraşi de piaţă.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare şi instituţiilor la investiţii prin tehnologie şi expertiză.

Bancă licenţiată şi reglementată complet, Saxo permite clienţilor privaţi şi instituţionali să tranzacţioneze cu uşurinţă asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienţilor instituţionali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuţii multi-asset, servicii de prime brokerage şi acces la tehnologia de tranzacţionare.

Platformele tehnologice de tranzacţionare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokio.

Te-ar mai putea interesa și
Boris Johnson, ameninţat de Putin înainte de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina: “Cu o rachetă ar dura doar un minut”
Boris Johnson, ameninţat de Putin înainte de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina: “Cu o rachetă ar dura doar un minut”
Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a "ameninţat cumva" înainte de invadarea Ucrainei, spunând:"Cu o rachetă ar dura......
Şanse mari de conflict militar cu China, crede preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor
Şanse mari de conflict militar cu China, crede preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor
Un important congresmen republican a declarat duminică că şansele de a avea un conflict militar cu China din cauza Taiwanului ...
Dosarul nuclear iranian: Statele Unite nu exclud acţiunile militare împotriva Teheranului
Dosarul nuclear iranian: Statele Unite nu exclud acţiunile militare împotriva Teheranului
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că executivul american nu exclude acţiunile militare pentru a opri ...
Companiile chineze au detronat Microsoft și IBM și domină Topul companiilor cu cele mai multe patente pentru inteligență artificială
Companiile chineze au detronat Microsoft și IBM și domină Topul companiilor cu cele mai multe patente pentru inteligență ...
În ultimii doi ani, companiile chineze au înregistrat o creștere rapidă a numărului de brevete depuse pentru produse ...