Criza petrolului: creştere a tranzacţiilor speculative pe mărfuri, după reducerea producţiei OPEC – Saxo Bank

Tot entuziasmul care a cuprins sectorul mărfurilor imediat după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, în noiembrie trecut, plus acordul OPEC de a reduce producţia au generat o creştere dramatică de tranzacţii speculative: un trend care a durat până în februarie. A devenit destul de rapid evident că preţurile nu vor rezista în acest ritm, astfel încât să justifice această creştere speculativă. Trimestrul I s-a încheiat şi presiunea de tăiere a producţiei în statele OPEC şi non-OPEC s-a diminuat, iar preţul petrolului nu este pregătit pentru o revenire, comentează Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.
Economica.net - mar, 18 apr. 2017, 09:50
Criza petrolului: creştere a tranzacţiilor speculative pe mărfuri, după reducerea producţiei OPEC - Saxo Bank

Exuberanţa bazată pe politicile lui Trump a început şi ea să se diminueze, în primul rând din cauza îndoielilor că noul preşedinte va putea să le pună în practică.

Indicele Bloomberg commodity – un coş al mărfurilor principale – a fost tranzacţionat dincolo de marjele minime, lucru care s-a accentuat anul trecut în special pe petrol: în martie, a.c., am văzut o vânzare record a poziţiilor din partea fondurilor de investiţii.

Al doilea trimestru 2017 e puţin probabil să aducă o schimbare majoră în mişcarea indicelui; persistă încă multe riscuri, în diverse sectoare. Dolarul ar putea primi un suport odată ce acest trend bullish începe să scadă, mai ales versus celor două valute majore: euro şi yenul. Datele fundamentale pentru petrol nu sunt suficient de solide pentru a susţine o revenire. Acest lucru a devenit evident în primul trimestru, când ţiţeiul a întâmpinat rezistenţă al nivelul de $55/baril, în pofida sprijinului venit din partea fondurilor, care aveau la acel moment poziţii bullish de peste un miliard de barili.

Efortul ţărilor OPEC şi non-OPEC de a reduce producţia s-a bucurat de multă atenţie. Punerea în practică a acordului, totuşi, a avut de suferit pentru că anumiţi membri nu s-au conformat, iar producţia a crescut în alte zone. Sentimentul fragil care a avut ca rezultat o corecţie dramatică în martie s-ar putea să nu dispară foarte rapid. OPEC ar trebui să extindă reducerea producţiei încă 6 luni de-acum încolo pentru a reuşi să echilibreze piaţa.

În SUA, producţia continuă să crească. Numărul platformelor de extracţie a revenit la valorile din septembrie 2015, preţurile au scăzut iar producţia per platformă a crescut.

Cu peste 35% din producţia estimată pe 2017 deja extrasă, ar fi nevoie de o mişcare semnificativă a preţului în jos pentru a determina o modificare a nivelului de extracţie în SUA.

Previziunea noastră de 50 de dolari pe baril s-a adeverit în primul trimestru, iar preţul pare să continue drumul către revenire. Credem că cea mai bună piaţă la care putem spera e cea cu petrolul Brent la 50de dolari pe baril, dar nu putem exclude nici o cădere temporară la 45 de dolari pe baril. Coborâm pragul previziunii de final de an la 58 de dolari pe baril, cu convingerea că va creşte cererea şi producţia va fi redusă.

Aurul s-a văzut din nou sub presiune înainte de creşterea de dobândă Fed şi, ca în precedentele ocazii, anunţul a marcat un prag scăzut al preţului de la care investitorii încep să se întoarcă. Din cauza evoluţiilor geopolitice din Europa şi SUA, metalele preţioase erau intens tranzacţionate înainte de reuniunea FOMC de la 15 martie, la care Fed a decis modificarea dobânzii. Investitorii au păstrat o atitudine distantă faţă de aur, cu un trend de creştere al poziţiilor bullish înaintea şedinţei FOMC. Asta arată că, înainte de a creşte-n preţ, aurul trebuie să vadă dolarul şi dobânzile la obligaţiuni în scădere. Pe de altă parte, lumea se confruntă cu o serie de riscuri geopolitice la un grad nemaiîntâlnit de ridicat, de ceva vreme.

Metalele industriale au arătat ceva semne de slăbiciune, în pofida unor întreruperi de producţie – mai ales pentru cupru. Fondurile hedge au poziţii long pe argint de 3 ori mai mari decât media pe cinci ani, în vreme ce pe aur sunt abia la jumătate.

Am putea vedea argintul luptându-se cu preţul relativ la aur. Raportul aur-argint s-a tranzacţionat anul acesta între 68 şi 72 şi ar trebui să ne menţinem spre partea de sus a marjei pentru a vedea investitori noi atraşi de piaţă.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare şi instituţiilor la investiţii prin tehnologie şi expertiză.

Bancă licenţiată şi reglementată complet, Saxo permite clienţilor privaţi şi instituţionali să tranzacţioneze cu uşurinţă asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienţilor instituţionali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuţii multi-asset, servicii de prime brokerage şi acces la tehnologia de tranzacţionare.

Platformele tehnologice de tranzacţionare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokio.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...