1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 15 º

Companii

Criza petrolului: Piaţa se apropie de echilibru - IEA

Agenţia Internaţională a Energiei se aşteaptă ca piaţa mondială a petrolului se se echilibreze în a doua jumătate a acestui an, ca urmare a unei cereri peste aşteptări, cumulate cu o serie de întreruperi neprevăzute în aprovizionare, transmite 'The Wall Street Journal'.

14 iun, 2016 | Agerpres

În ultimul său raport lunar, publicat marţi, IEA estimează că în 2016, comparativ cu 2015, cererea mondială de petrol ar urma să crească cu aproximativ 1,3 milioane barili pe zi, o creştere similară urmând să fie înregistrată în 2017.

'La jumătatea anului 2016 piaţa petrolului pare să se echilibreze. Mai puţin petrol a fost stocat decât estimam iniţial, iar cererea de petrol a fost semnificativ mai puternică', se arată în raportul IEA.

Agenţia estimează că în primul semestru oferta de petrol a devansat cererea cu aproximativ 800.000 de barili pe zi, în loc de 1,5 milioane barili pe zi cât estima iniţial.

Cererea mondială de petrol creşte constant graţie evoluţiilor solide ale economiei, iar oferta de petrol a fost limitată graţie unor reduceri neprevăzute ale producţiei din cauza incendiilor din Canada şi atacurilor rebelilor în Nigeria. Toţi aceşti factori au dus preţul petrolului peste pragul psihologic de 50 de dolari per baril.

Cu toate acestea, IEA avertizează că, deşi preţul petrolului a revenit de la nivelul minim de 25 de dolari per baril, înregistrat la începutul anului, există în continuare stocuri importante de ţiţei care aşteaptă să intre pe piaţă, ceea ce este posibil să ţină sub control o creştere semnificativă a preţurilor.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO