Criza petrolului: piaţa ţiţeiului se echilibrează după ce OPEC şi Rusia au redus producţia peste aşteptări

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alte state care au semnat acordul privind reducerea producţiei de ţiţei şi-au îndeplinit pe deplin angajamentele, depăşind aşteptările pieţei, a afirmat marţi Suhail Al Mazrouei, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite (EAU), transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 27 feb. 2018, 13:07
Criza petrolului: piaţa ţiţeiului se echilibrează după ce OPEC şi Rusia au redus producţia peste aşteptări

Cele 24 de state care au acceptat de anul trecut să-şi reducă producţia cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) sunt decise să contribuie la echilibrarea pieţei. Sunt optimist că anul acesta vom înregistra un echilibru pe piaţa ţiţeiului, a declarat Al Mazrouei, care este şi preşedintele OPEC.

În ianuarie, producătorii au redus producţia cu 33% mai mult faţă de scăderile convenite la începutul lui 2017, a anunţat săptămâna trecută Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol.

Recent, analiştii de la Goldman Sachs Group au revizuit în creştere estimările privind preţul ţiţeiului şi au apreciat că piaţa este deja echilibrată.

În noiembrie, OPEC şi alte state care nu sunt membre ale cartelului au acceptat să extindă până la sfârşitul lui 2018 acordul privind reducerea producţiei, pentru a susţine preţul ţiţeiului. Actualul acord, care expiră în martie 2018, prevede reducerea producţiei cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd).

‘Am început negocierile având numeroase dubii privind succesul acestei strategii. Este pentru prima dată când OPEC colaborează cu Rusia, de exemplu, şi cu alte state, şi cred că a realizat mai mult decât ne aşteptam’, a afirmat Al Mazrouei.

Acesta a adăugat că sunt necesare investiţii de mii de miliarde de dolari pentru a menţine cererea de ţiţei, care ar urma să crească anul acesta cel puţin la nivelul din 2017. Statele din Golf, cum ar fi Arabia Saudită, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite sprijină proiectele de majorare a capacităţii de producţie dar nu este suficient ca doar aceste ţări să facă investiţii în sectorul ţiţeiului, a declarat ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna aprilie a urcat luni cu 0,13 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 67,48 dolari.

Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril. Analiştii se întreabă dacă în aceste condiţii Rusia mai este interesată de prelungirea acordului până la 31 decembrie 2018, deoarece o astfel de decizie ar putea determina SUA să-şi majoreze producţia. Conform acordului, Rusia a acceptat să-şi reducă producţia cu 300.000 bpd faţă de nivelul din octombrie 2016.

Rusia este puternic dependentă de veniturile din exporturile de petrol şi se teme că o eventuală creştere bruscă a preţurilor ar putea fi urmată de un nou colaps. Un obiectiv cheie al acordului convenit în 2016 de principalii producători mondiali de petrol a fost atins, în condiţiile în care cotaţia ţiţeiului Brent a revenit la peste 60 de dolari per baril, de la 27 de dolari per baril în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite în timpul bombardamentelor ruse asupra localității ucrainene Severodoneţk
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite în timpul bombardamentelor ruse asupra localității ucrainene ...
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite joi în bombardamente ruse intense asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, deja aproape încercuit de forţele Moscovei, a......
Exporturile ucrainene de cereale s-au prăbușit până la o treime în luna mai
Exporturile ucrainene de cereale s-au prăbușit până la o treime în luna mai
Ucraina a exportat de la începutul lunii mai 643.000 de tone de cereale, un nivel considerabil mai scăzut decât în perioada ...
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Costul de cazare va fi de minim 490 de euro pe noapte
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Costul de cazare va fi de minim 490 de euro pe noapte
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Planul de afaceri este ambiţios: 64 de camere, 11 apartamente şi 2 apartamente ...
Eurostat: Numărul emigranților ilegali aflați pe teritoriul UE a crescut cu 22% în 2021
Eurostat: Numărul emigranților ilegali aflați pe teritoriul UE a crescut cu 22% în 2021
Numărul persoanelor aflate în situaţie ilegală în Uniunea Europeană a crescut cu 22%, ajungând la aproape 700.000 ...