Criza porcului românesc: Crescătorii cer deblocarea comerţului cu porci vii către Uniunea Europeană

Crescătorii de porci din România solicită deblocarea comerţului cu porcii vii către Uniunea Europeană în condiţiile în care România este teritoriu liber de pestă porcină clasică de aproape 8 ani, iar Comisia Europeană trebuie să îşi 'reconsidere poziţia faţă de porcul românesc', relevă un comunicat al celor două asociaţii transmis de Federaţia ProAgro.
Economica.net - joi, 28 ian. 2016, 07:44
Criza porcului românesc: Crescătorii cer deblocarea comerţului cu porci vii către Uniunea Europeană

În data de 26 ianuarie, la sediul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, s-a desfăşurat întâlnirea grupului de lucru pentru modificarea Deciziei UE nr. 764/2013, care ar putea aduce României ‘deschiderea drumului comercial al porcului românesc către celelalte state membre’.

La întâlnire au participat, alături de experţii ANSVSA şi cele două asociaţii reprezentative, respectiv Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOPR) şi Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

‘Cele două asociaţii reprezentative au susţinut în martie 2015, în cadrul grupului de dialog civil ‘carne porc’ al DG-AGRI, necesitatea reconsiderării poziţiei Comisiei Europene faţă de porcul românesc, crescut într-un teritoriu liber de pestă porcină de aproape opt ani, care şi-a câştigat dreptul de a circula liber prin spaţiul european datorită eforturilor conjugate ale serviciilor veterinare şi ale fermierilor români’, se arată în comunicatul asociaţiilor din sector.

Reprezentanţii acestor două asociaţii au propus ANSVSA o serie de modificări, dintre care cea mai importantă este eliminarea României din Anexa Deciziei, ceea ce ar aduce deblocarea comerţului naţional cu porci vii către alte state membre.

Membrii fermieri crescători de porci ai ACEBOPR au reuşit deblocarea comerţului cu porci vii către ţările terţe în anul 2013.

Preţul de vânzare al porcului în viu, de aproape două ori mai mic decât preţul de producţie

Preţul de vânzare al porcului în viu a atins în această săptămână cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, fiind de aproape două ori mai mic decât preţul de producţie al unui kilogram de carne de porc, în timp ce preţul la raft a rămas neschimbat, avertizează asociaţiile fermierilor din acest sector.

‘Preţul de vânzare la poarta fermei a atins, săptămâna aceasta, pragul de 3,5 lei/kg, în timp ce preţul de producţie al unui kilogram de carne de porc este de aproximativ 6 lei/kilogram. Este cel mai mic preţ de vânzare al porcului in viu din ultimii cinci ani, în timp ce preţul la raft al cărnii de porc a rămas neschimbat. Dacă facem comparaţie cu Franţa, preţul unui kilogram de carne de porc astăzi la poarta fermierului francez este echivalentul a aproximativ 6 lei. În plus, Franţa poate vinde porc viu către alte state membre, pe când România nu are acest drept’, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOPR),

vânzarea porcilor vii din ferme a devenit o mare problemă mai ales în contextul ultimelor 60 de zile, când piaţa a fost efectiv invadată de carne provenită din Polonia, Ungaria şi Germania.

‘Criza declanşată de embargoul rusesc la carnea provenită din Uniunea Europeană face ca previziunile pentru prima parte a anului 2016 să fie sumbre, aruncând fermierul român într-un marasm economic şi existenţial fără precedent. Toate statele membre produc carne de porc. Piaţa rusă fiind închisă, există un război al vânzărilor în care fiecare stat luptă cu armele pe care le are. Noi ne punem întrebarea: România are arme pentru acest război? Cum este protejat fermierul roman faţă de invazia de carne din statele membre?’, apreciază preşedintele acestei asociaţii, Mary – Eugenia Pană.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România solicită repoziţionarea marilor retaileri faţă de preţul foarte mic al porcului la poarta fermei şi monitorizarea urgentă de către Autoritatea de Concurenţă a situaţiei prezentate, care aduce atingere fermierului şi consumatorului român.

‘Să aplicăm exemplul Franţei, stat al cărui Guvern s-a aliat cu asociaţiile şi producătorii naţionali, găsind pârghiile legale pentru limitarea şi chiar interzicerea în supermarketuri a comercializării produselor alimentare cu origine străină’, a adăugat preşedintele asociaţiei fermierilor.

Marţi, Comisia Europeană susţinea că a oprit tendinţa de scădere a preţului cărnii de porc în luna ianuarie, graţie succesului unei măsuri de urgenţă decisă de miniştrii Agriculturii din cele 28 de state membre, informează AFP.

‘Declinul preţurilor de la sfârşitul lui 2015 a fost frânat iar o uşoară creştere a preţurilor a fost constatată în ultimele săptămâni’, a declarat pentru AFP o sursă din interiorul Comisiei. Potrivit acesteia, preţul cărnii de porc a crescut cu 1% în prima jumătate a lunii ianuarie.

Executivul comunitar susţine că această stopare este o dovadă a succesului înregistrat de programul de stocare în regim privat a cărnii de porc, o măsură de ajutor introdusă la data de 4 ianuarie ‘cu rezultate pozitive’.

Anunţată încă din luna noiembrie, măsura a permis retragerea de pe piaţă a aproximativ 90.000 de tone carne şi produse din carne de porc, care au fost stocate pentru o perioadă de cinci luni, a precizat o sursă din apropierea acestui dosar. Este vorba de o cantitate echivalentă cu 4,5% din carnea de porc procesată lunar la nivelul Uniunii Europene. Comparativ, un program identic lansat în luna martie 2015 a fost considerat un eşec, în condiţiile în care au fost stocate doar 60.000 de tone de carne şi produse din carne de porc pentru o perioadă de două luni.

Un număr de patru state membre au participat masiv la programul de stocarea în regim privat a cărnii de porc: Germania, Spania, Danemarca şi Olanda. În schimb, în Franţa s-a înregistrat un grad de participare redus, chiar dacă crescătorii francezi de porcine înregistrează dificultăţi.

Stocarea în regim privat a cărnii de porc face parte din măsurile anunţat la sfârşitul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor europeni ai Agriculturii din data de 7 septembrie 2015, când a fost adoptat un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro pentru a răspunde la criza prin care trece în prezent sectorul agricol.

Joi, 28 ianuarie 2016, cele două asociaţii vor prezenta punctul de vedere al membrilor privind modificările propuse, iar draftul noii decizii, agreat de comun acord, va fi negociat săptămâna viitoare cu membrii Comisiei Europene.

În data de 18 ianuarie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a avut, la Bruxelles, o discuţie pe această temă cu comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, care a precizat că va susţine demersul României de reluare a comerţul intracomunitar cu porci vii.

‘Noi putem putem plasa carne de porc pe piaţa europeană dar să avem restricţii în ceea ce priveşte porcinele vii. Discuţia noastră cu comisarul european a vizat măsurile pe care trebuie să le luăm ca să putem merge cu porcii vii pe piaţa UE. Sectorul mi-a solicitat acest lucru în ideea în care piaţa cărnii de porc în UE dar şi în România este destul de dramatică şi orice posibilitate, orice debuşeu ne-ar ajuta foarte mult. Comisarul a promis că va încerca să găsească soluţii pentru a rezolva această problemă’, a spus Achim Irimescu, într-o conferinţă de presă susţinută în data de 20 ianuarie.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control. În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unităţilor de procesare a cărnii de porc din România să iasă pe piaţa comunitară cu produse din carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică.

Ulterior, România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Această decizie ar permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.

Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci.

Potrivit datelor INS, România se clasa la finele lui 2014 pe locul nouă în Uniunea Europeană la efectivele de porcine cu un total de 5,041 milioane de capete, după Germania (28,33 milioane capete), Spania (26,55 milioane), Franţa (13,29 milioane), Danemarca (12,7 milioane), Olanda (12,06 milioane), Polonia (11,26 milioane), Italia (8,6 milioane) şi Belgia (6,35 milioane capete).

În ceea ce priveşte densitatea la 100 de hectare de teren, ţara noastră ocupă poziţia 19 cu 57,4 capete/100 hectare, fiind urmată de ţări precum Slovacia (47,2 animale), Lituania (31,2 animale) şi Bulgaria (16 animale).

Te-ar mai putea interesa și
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ale acestei ţări din Asia Centrală, care au justificat-o prin necesitatea......
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în ...
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta ...
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...