Criza rachetelor din Coreea de Nord – SUA, Coreea de Sud şi Japonia partajează datele lor în timp real

Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia au activat marţi un sistem de partajare a datelor în timp real privind lansările de rachete nord-coreene, a anunţat Seulul, cele trei ţări căutând să-şi consolideze cooperarea împotriva Phenianului, notează AFP.
AGERPRES - mar, 19 dec. 2023, 08:35
Criza rachetelor din Coreea de Nord - SUA, Coreea de Sud şi Japonia partajează datele lor în timp real

Cu o zi înainte, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-18, cea mai puternică armă din arsenalul său, scrie Agerpres.

„Deplina capacitate operaţională a sistemului de partajare în timp real a datelor de alertă privind rachetele nord-coreene a fost confirmată (…) şi funcţionează în prezent normal”, a declarat Ministerul sud-coreean al Apărării într-un comunicat.

„Cele trei ţări au implementat acest sistem pentru a asigura securitatea cetăţenilor lor prin detectarea şi evaluarea în timp real a rachetelor lansate de Coreea de Nord”, a adăugat ministerul.

Acest sistem de partajare a datelor a fost decis luna trecută de miniştrii apărării ai celor trei ţări, care au mai convenit asupra unui program de exerciţii militare trilaterale.

Aceste acorduri au rezultat în urma unei reuniuni a celor trei şefi de stat la Camp David, în august, găzduită de Joe Biden.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un, care a supervizat personal ultima lansare, a afirmat că demonstrează astfel opţiunile la dispoziţia Phenianului dacă „Washingtonul ia o decizie proastă”.

Seulul şi Washingtonul şi-au consolidat cooperarea în domeniul apărării în faţa unei serii record de teste de arme efectuate de Phenian în acest an.

Guvernul conservator sud-coreean al preşedintelui Yoon Suk Yeol depune eforturi, de asemenea, pentru a consolida legăturile tensionate din punct de vedere istoric cu Japonia, care a ocupat Peninsula Coreeană în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Ştirea iniţială – Kim Jong Un a supervizat „testul de lansare” a rachetei Hwasong-18, anunţă KCNA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat personal un „test de lansare” a celei mai puternice rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid din ţară, a anunţat marţi presa oficială, notează AFP.

„Un test de lansare a ICBM Hwasongpho-18 a fost organizat ca o operaţiune militară importantă pentru a demonstra în mod clar dorinţa nimicitoare de contraatac a forţelor nucleare strategice ale RPDC şi puterea lor fără egal împotriva inamicilor”, a subliniat agenţia de presă KCNA despre lansarea rachetei de luni, folosind acronimul numelui oficial al Coreei de Nord.

Kim Jong Un a declarat că lansarea a transmis un „semnal clar forţelor ostile” şi „a stabilit noi sarcini importante pentru dezvoltarea forţelor nucleare strategice ale RPDC”, a adăugat textul.

Armata sud-coreeană a informat luni că Coreea de Nord a lansat o rachetă ICBM folosind combustibil solid, ceea ce face ca rachetele să fie mai uşor de transportat şi lansarea lor mai rapidă decât pentru versiunile cu combustibil lichid.

Lansarea de luni a fost al treilea test efectuat de Phenian cu o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, după lansările din aprilie şi iulie, despre care analiştii spun că reflectă eforturile continue ale ţării de a-şi îmbunătăţi tehnologia.

Această lansare a avut loc după o întâlnire între Statele Unite şi Coreea de Sud, vineri, la Washington, în cadrul căreia partenerii au discutat despre descurajare nucleară în cazul unui conflict cu Nordul.

Sâmbătă, cele două ţări au avertizat că orice atac nuclear al Phenianului împotriva Statelor Unite şi a Coreei de Sud va conduce la sfârşitul regimului nord-coreean.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto), a anunţat vineri o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment în care......
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în ...
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...