Criza reduce estimările Intel pentru 2012

Intel, cel mai mare producător de microprocesoare, şi-a redus estimările pentru acest an din cauza scăderii cererii din partea clienţilor de retail din Statele Unite şi Europa, la o săptămână după ce AMD a anunţat scăderea veniturilor cu 11% în trimestrul doi.
Economica.net - mie, 18 iul. 2012, 07:50
Criza reduce estimările Intel pentru 2012

Yahoo a anunţat totodată stagnarea veniturilor în trimestrul al doilea, subliniind situaţia dificilă moştenită de noul director general al companiei, Marissa Meyer, numit marţi în funcţie după circa 13 ani la Google.

Intel anticipează creşterea veniturilor cu 3-5% în acest an, faţă de o proiecţie anterioară de aproape 10%, de la nivelul de 54 miliarde de dolari din 2011. Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indică un avans de 4,8% pentru 2012.

Cererea de pe pieţele dezvoltate din America de Nord şi Europa este afectată sever de creşterea economică lentă, chiar inexistentă în UE, precum şi de şomajul persistent, Intel mizând pentru creştere pe China, India şi celelalte pieţe emergente.

„Situaţia macroeconomică este într-adevăr puţin mai proastă decât anticipam la începutul anului”, a declarat pentru Bloomberg Television directorul financiar al Intel, Stacy Smith.

Pentru trimestrul al treilea, Intel anticipează venituri de 14,3 miliarde de dolari plus-minus 500 milioane dolari, şi o marjă de profit brut în scădere, de 63%.

În trimestrul al doilea, gigantul american a avut un profit de 2,83 miliarde dolari, în scădere uşoară de la 2,95 miliarde dolari în perioada corespunzătoare a anului trecut, dar puţin peste estimările analiştilor. Vânzările au crescut cu 3,6%, la 13,5 miliarde dolari, în linie cu estimările din piaţă, dar sub proiecţiile companiei.

Acţiunile Intel au scăzut cu 1,1% la New York după prezentarea raportului, dar sunt în urcare cu 4,7% de la începutul anului.

Din moment ce produsele Intel domină piaţa PC-urilor, performanţele companiei sunt considerate un foarte bun indicator al cererii pentru computere desktop, laptop-uri şi servere.

Săptămâna trecută, rivalul mai mic al Intel, Advanced Micro Devices (AMD) a luat prin surprindere piaţa cu o scădere de 11% a veniturilor în trimestrul al doilea, din cauza cererii slabe din China şi Europa.

Cel mai mare furnizor de componente al Intel, Applied Materials, a redus de asemenea estimările, dând vina pe deteriorarea performanţelor din China.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...