Criza se prelungeşte. Au intrat în insolvenţă mai multe firme şi mai mari decât anul trecut

Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente în 2012 este cu 34% mai mare decât cea a firmelor care au intrat în incapacitate de plată anul trecut, în condiţiile în care în primele nouă luni 16.481 de companii nu au mai avut bani să-şi plătească datoriile,cu 7,6% mai multe decât în 2011.
Economica.net - mar, 13 nov. 2012, 09:51
Criza se prelungeşte. Au intrat în insolvenţă mai multe firme şi mai mari decât anul trecut

Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente în 2012 este cu 34% mai mare decât cea a firmelor care au intrat în incapacitate de plată anul trecut, în condiţiile în care în primele nouă luni 16.481 de companii nu au mai avut bani să-şi plătească datoriile, cu 7,6% mai multe decât în 2011.

„Criza se prelungeşte în România, având în vedere că încă se înregistrează o creştere a numărului de insolvenţe. Pentru sfârşitul anului estimăm o creştere cu 10% faţă de anul trecut pentru că în octombrie, noiembrie şi decembrie se va înregistra o medie de 2.000 de cazuri pe lună”, a declarat marţi Constantin Coman, country manager Coface România.

Totodată, datoriile cumulate de firmele în insolvenţă în acest an sunt cu 50% mai mari decât cifra de afaceri, nivel inferior celui înregistrat de firmele insolvente în 2011, pentru care valoarea datoriilor era dublă comparativ cu cea a cifrei de afaceri. Totodată, pierderea în 2012 a fost de 17% din afaceri, sub nivelul din 2011, de 20%.

Gradul de îndatorare al acestor firme a fost de 55% din active, faţă de 116% în 2011.

Din total, 86% dintre firmele în insolvenţă în acest an sunt microîntreprinderi, dar acestea reprezintă sub 10% din cifra de afaceri consolidată, 12% din numărul de salariaţi şi 0,5% din valoarea cumulată a datoriilor.

Ponderea firmelor mijlocii, mari şi foarte mari a reprezentat 3-4% din totalul insolvenţelor din primele nouă luni din ultimii trei ani, însă ponderea cifrei de afaceri a acestora în totalul afacerilor companiilor intrate în insolvenţă a crescut semnificativ, de la 40% în 2010 şi 38% în 2011 la 70% în anul 2012.

Aceeaşi tendinţă se observă şi pentru ponderea datoriilor în funcţie de clasa de mărime a firmelor insolvente. Astfel, ponderea datoriilor firmelor mijlocii, mari şi foarte mari a crescut constant în ultimii trei ani, de la 34% în 2010 la 43% în 2011, respectiv 80% în 2012 din totalul datoriilor firmelor în insolvenţă.

În schimb, media datoriilor înregistrate de firmele insolvente s-a stabilizat la 2,5 milioane de lei.

„Aceste date arată că nu avem încă un mediu economic propice. Chiar dacă au tăiat din costuri, s-au restructurat, firmele mari nu au mai rezistat şi au intrat în insolvenţă. Pe fondul erodării sustenabilităţii firmelor ca urmare a efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrângerilor ridicate de finanţare şi a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii, firmele reprezintă un grad de vulnerabilitate mai ridicat la expunerea faţă de şocuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind în creştere”, a explicat Coman.

Cele mai mari creşteri privind numărul de insolvenţe nou deschise s-au înregistrat în comerţul cu amănuntul – 17,74%, tranzacţii imobiliare – 14,04%, hoteluri şi resturante – 13,44% şi transporturi-11,76%.

Ponderea primelor trei sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare pe rol în insolvenţă în cifre absolute (comerţ cu amănuntul, comerţ cu ridicata şi distribuţie, respectiv construcţii) a variat în ultimii cinci ani între 50% şi 54%.

Cele mai afectate trei zone ale ţării au fost sud, cu 19% din totalul insolvenţelor, nord-vest, cu 17%, şi sud-est, cu 13%, acestea concentrând aproximativ jumătate din totalul insolvenţelor din perioada analizată şi creşteri de două cifre faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Judeţele care au înregistrat creşteri semnificative ale insolvenţelor în 2012 sunt Vaslui – 120%, Constanţa – 80%, Bistriţa-Năsăud – 62%.

Singurele zone în care numărul de insolvenţe a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sunt cea de nord-est, cu o scădere de 19%, şi municipiul Bucureştim cu o diminuare de 8%.

Coface a luat în calcul insolvenţele nou deschise în fiecare din perioadele analizate, în baza datelor publicate de Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.

În România sunt active circa 950.000 de firme.

Grupul Coface este unul dintre liderii mondiali în asigurările de credit, cu o cifră de afaceri consolidată de 1,6 miliarde euro în 2011. În fiecare trimestru, Coface publică evaluările de risc de ţară pentru 157 de ţări.

În România, Coface estimează pentru acest an o creştere a cifrei de afaceri de 7-8%, la 9-10 milioane de euro, cea mai mare pondere urmând să o aibă asigurările de credit, care vor avansa cu 50%, potrivit reprezentanţilor companiei. Segmentul asigurărilor de credite al companiei va ajunge astfel la afaceri de circa 4 milioane de euro în acest an.

„Potenţialul este foarte mare pe piaţa asigurărilor de credit. Firmele au început să conştientizeze nevoia unui astfel de produs şi un număr din ce în ce mai mare apelează la asigurările de credit. Piaţa asigurărilor de credit este de 8-9 milioane de euro, iar cea de colectare a creanţelor de 30 de miliaone de euro. Este clar că piaţa asigurărilor este subdezvoltată”, a explicat Coman

Pentru anul viitor, Coman estimează afaceri consolidate în România în creştere cu 17% şi un avans de 27% pe sectorul asigurărilor de credite.

Te-ar mai putea interesa și
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, cunoscut ca "Săgeata Albastră", aparţinând CFR Călători, în cadrul......
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul ...
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...