Croaţia este pregătită să adere la Uniunea Europeană la 1 iulie

Comisia Europeană (CE) a confirmat marţi că statul croat este pregătit să devină cel de-al 28-lea membru al Uniunii Europene (UE) de la 1 iulie, subliniind totodată că mai sunt necesare eforturi în vederea ameliorării luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate, relatează AFP.
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 14:13
Croaţia este pregătită să adere la Uniunea Europeană la 1 iulie

„Croaţia a finalizat cu bine cele zece acţiuni prioritare care au fost identificate în raportul precedent din octombrie”, a anunţat Executivul european cu ocazia publicării unui nou raport de monitorizare privind politica de competitivitate şi justiţia.

Croaţia „a arătat voinţă şi capacitate de a-şi îndeplini toate angajamentele în timp util înainte de aderare. Comisia a concluzionat că va fi pregătită să adere la Uniunea Europeană la 1 iulie 2013”.

Raportul subliniază că această ţară răspunde cerinţelor europene în materie de antitrust, fuzionare şi ajutoare de stat.

În plus, „cadrul legislativ a continuat să se amelioreze”, vizând mai ales „consolidarea eficienţei sistemului judiciar” şi „reducerea întârzierilor de judecată”, chiar dacă rămân mai ridicate decât media europeană.

Deşi cadrul legal şi instituţional este apreciat „adecvat” pentru a lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, iar organismele însărcinate cu aplicarea legilor sunt „proactive”, nivelul sancţiunilor aplicate în acest tip de dosare rămâne „slab”, nuanţează CE.

„Pedepse eficiente şi disuasive sunt necesare în dosarele de corupţie, criminalitate şi crimă organizată, cu scopul de a înregistra progrese durabile şi de a evita crearea unui climat de impunitate”, subliniază CE în raport.

Croaţia trebuie, de asemenea, să „intensifice raporturile sale” în materie de prevenire a corupţiei, implimentând măsuri care să permită detectarea unor conflicte de interese, adaugă raportul.

În privinţa judecării crimelor de război, Croaţia a continuat să colaboreze cu fostul inamic sârb şi alte ţări din regiune, precum şi cu Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga, potrivit documentului.

În prezent, 19 din cele 27 de ţări membre ale UE au ratificat Tratatul de aderare a Croaţiei, semnat la Bruxelles, la 9 decembrie 2011. Croaţia va fi a doua fostă republică iugoslavă, după Slovenia, membră a UE.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...