Croaţia: Rată de participare scăzută la alegerile europene

Croaţii au votat duminică pentru primele lor alegeri europene, un preludiu la aderarea la UE la 1 iulie, un scrutin care a demonstrat lipsa lor de interes pentru blocul comunitar din cauza crizei economice din propria ţară, relatează AFP.
Economica.net - lun, 15 apr. 2013, 05:20
Croaţia: Rată de participare scăzută la alegerile europene

Potrivit rezultatelor aproape definitive, anunţate după numărarea a 99 la sută dintre buletine, o coaliţie formată în jurul conservatorilor din Comunitatea Democratică Croată (HDZ, opoziţie) a obţinut şase mandate, o altă coaliţie formată în jurul Partidului Social-Democrat (SDP, aflat la putere) a obţinut cinci, iar un loc a fost câştigat de o mică formaţiune de opoziţie.

Liderii acestei foste republici iugoslave, independente din 1991, au afirmat că alegerea celor 12 deputaţi croaţi care se vor alătura celor 754 ai Parlamentului European, reprezintă un moment „istoric” şi au cerut populaţiei să vină la vot în număr mare.

Dar după zece ani de la începutul procesului de integrare în UE, croaţii s-au săturat de negocierile pentru aderare, însoţite de reforme adeseori dureroase, cum ar fi privatizarea sau restructurarea şantierelor navale care urma să conducă la numeroase concedieri.

Nivelul de participare înregistrat la încheierea votului a fost de doar 20,79 la sută, cu mult inferior faţă de media de 43 la sută înregistrată în cele 27 de state membre UE la scrutinul european din 2009.

Darko Stefanec, un funcţionar în vârstă de 45 de ani, a declarat că a optat pentru un vot alb. „Este modul meu de a spune că nu susţin intrarea Croaţiei în UE”, explică el.

„Atât de mulţi tineri şi-au sacrificat vieţile pentru a părăsi o federaţie iar acum politicienii ne împing să intrăm în alta”, s-a indignat Branimira Horvatovici, în vârstă de 67 de ani, referindu-se la independenţa obţinută de Croaţia prin războiul (1991-1995) în care au murit 20.000 de persoane.

„Nu voi vota”, a asigurat această profesoară pensionară.

Dragutin Lesarici, un pensionar în vârstă de 71 de ani, a votat dar fără entuziasm. „Intrarea în UE nu ne va aduce ceva spectaculos, dar trebuie să mergem înainte”, a declarat el.

Radovan Vukadinovici, expert în relaţii internaţionale, subliniază că „susţinerea aderării s-a prăbuşit din cauza situaţiei economice dificile din ţară şi neîncrederii în clasa politică locală, dar şi din cauza problemelor economice cu care se confruntă UE”.

Deputaţii aleşi vor avea un mandat de un an, deoarece Parlamentul European va fi reînnoit în 2014.

După Slovenia, care a aderat la UE în 2004, Croaţia este a doua dintre cele şase foste republici iugoslave care se integrează în blocul european. Celelalte patru sunt în diverse stadii ale procesului de aderare.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...