Croaţia se pregăteşte să intre în UE, în contextul unor probleme economice grave

Croaţia sărbătoreşte duminică intrarea sa istorică în Uniunea Europeană (UE), al cărui al 28-lea stat membrru va deveni luni, dar festivităţile sunt umbrite de grave probleme economice care afectează această fostă republică iugoslavă ce şi-a proclamat independenţa în 1991.
Economica.net - Dum, 30 iun. 2013, 16:47
Croaţia se pregăteşte să intre în UE, în contextul unor probleme economice grave

Luni, la ora locală 0.00 (1.00, ora României), panoul de semnalizare cu inscripţia „Vamă” de la frontiera cu Slovenia va fi demontat în mod simbolic. Slovenia este singura fostă republică iugoslavă care s-a alăturat până în prezent UE, în 2004, în urma dezmembrării fostei federaţii comuniste.

Concomitent, un panou cu sigla UE va fi instalat în estul ţării, la frontiera cu Serbia, o ţară căreia Bruxelles-ul i-a dat undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Cu puţin timp înainte de miezul nopţii, va fi intonată Oda bucuriei a lui Beethoven -imnul Uniunii-, după care preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso şi preşedintele croat Ivo Josipovici vor lua cuvântul, în cadrul unei ceremonii în piaţa centrală din Zagreb.

Preşedinţii tuturor ţărilor din Balcani vor fi prezenţi la Zagreb.

Aproximativ 100 de oficiali internaţionali – inclusiv preşedintele Consiliului european Herman Van Rompuy – sunt aşteptaţi să asiste, duminică seara, la sărbătorirea aderării.

În afară de lideri europeni, nicio personalitate internaţională nu şi-a anunţat participarea, însă festivitatea este şi mai umbrită de neparticiparea cancelarului german Angela Merkel, din cauza speculaţiilor presei croate pe tema absenţei sale.

În pofida unor dezminţiri din partea Berlinului, presa croată oferă asigurări că absenţa lui Merkel este legată de refuzul Zagrebului de a extrăda un fost şef al unor servicii iugoslave de informaţii, căutat de justiţia germană în legătură cu asasinarea unui disident croat, pe teritoriul german, în 1983.

Mii de croaţi sunt aşteptaţi în piaţa centrală, la o petrecere care va fi animată de aproximativ 700 de artişti, cântăreţi, muzicieni şi dansatori.

Croaţia este primul stat care se alătură UE după aderarea, pe 1 ianuarie 2007, a României şi Bulgariei.

O tribună, învelită în albastru, culoarea UE, a fost ridicată în Piaţa Ban Jelacici, pentru a găzdui invitaţii de marcă.

Partea solemnă a ceremoniei va începe la ora 21.00 GMT (luni, 0.00,ora României) şi va dura o oră şi jumătate. În cadrul acesteia vor fi prezentate o parte dintre „perlele” patrimoniului cultural al Croaţiei.

„Ceremoniiile vor fi frumoase şi pline de emoţie, dar bineînţeles că vor fi modeste, din cauza situaţiei economice” dificile, a declarat preşedintele Ivo Josipovici pentru AFP.

El se referă la criza economică ce afectează Croaţia, aflată în recesiune începând din 2009, rata şomajului atingând 20% din cei aproximativ 4,2 milioane de locuitori ai ţării.

Guvernul de centru-stânga speră ca aderarea la UE va încuraja investiţiile străine, de care ţara are mare nevoie în vederea relansării economiei.

„Data de 1 iulie deschide o nouă perspectivă, o nouă lume lume pentru noi”, a declarat premierul croat Zoran Milanovici, cu o zi înaintea ceremoniilor.

În Croaţia, PIB-ul este de 39%, sub media europeană, doar România şi Bulgaria aflându-se după Croaţia, potrivit Biroului de statistici al UE.

Aproximativ „300.000 de şomeri ce vor sărbători? Oare, UE are o baghetă magică pentru a face problemele să dispară?”, se întreabă un navigator pe Internet pe pagina oficială a Guvernului croat de pe reţeaua de socializare Facebook.

Însă o ingineră, Tihana Strmecki, în vârstă de 48 de ani, care locuieşte la Sisak (centru) este optimistă.

„Sunt mulţumită. Vom face parte din Europa”, subliniază ea.

Odată cu unda verde dată Serbiei în vederea deschiderii negocierilor de aderare şi celei acordate Kosovo în vederea încheierii unui acord de stabilizare şi asociere, prima etapă a unui lung marş către UE, continuarea procesului de extindere în Balcani, pare să fie asigurată.

Însă, la Bruxelles, unii analişti subliniază că acest proces riscă să fie mai lung şi dublat de o şi mare prudenţă decât cele anterioare.

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...