Croaţia va investi 7 miliarde de euro în turism, până în 2020

Croaţia vrea să investează circa 7 miliarde de euro în industria turismului, până în 2020, şi să intre în rândul celor mai atractive 20 de ţări din lume pentru dezvoltarea acestui sector, a anunţat miercuri guvernul de la Zagreb, relatează AFP.
Economica.net - mie, 06 feb. 2013, 17:31
Croaţia va investi 7 miliarde de euro în turism, până în 2020

„Statul croat trebuie să devină o destinaţie internaţională competitivă, recunoscută la nivel global şi atractivă pentru investitori”, a declarat ministrul Turismului, Veljko Ostojic, la prezentarea strategiei de dezvoltare turistică adoptată de guvern.

El a arătat că obiectivul principal al strategiei este ca Croaţia să intre până în 2020 în grupul celor mai atractive 20 de ţări pentru dezvoltare turistică.

În 2011, Croaţia se afla pe locul 34 într-un clasament de 139 de ţări în privinţa atractivităţii turistice, condus de Elveţia, Germania şi Franţa, potrivit Forumului Economic Mondial.

Pentru realizarea acestui obiectiv guvernul croat a prevăzut investiţii de 7 miliarde de euro, din care o treime pentru construcţia de hoteluri şi staţiuni balneare, respectiv a 20.000 de camere de cazare, şi pentru modernizarea capacităţilor existente pentru campinguri şi porturi de agrement, a precizat Ostojic.

Guvernul intenţionează ca astfel că dubleze în şapte ani veniturile din turism, la circa 14 miliarde de euro, şi să majoreze cu aproximativ 40% numărul înnoptărilor, în prezent de 70 de milioane pe an.

Industria turistică reprezintă motorul economiei croate, reprezentând circa 19% din PIB.

Autorităţile locale estimează că aderarea ţării la Uniunea Europeană, în luna iulie, va contribui la dezvoltarea turismului.

Croaţia a înregistrat anul trecut 12,3 milioane de vizite turistice, în creştere cu 5,1% faţă de anul anterior, un record pentru ţara cu 4,2 milioane de locuitori.

Turiştii străini, în special germani, sloveni, austrieci şi italieni, au realizat 10,8 milioane de vizite.

Economia croată s-a contractat însă cu 1,1% în 2012, potrivit estimărilor guvernamentale, şi nu a mai înregistrat creştere din 2009.

Te-ar mai putea interesa și
UniCredit se alătură grupului restrâns de bănci europene cu o capitalizare de piaţă de 60 de miliarde de euro
UniCredit se alătură grupului restrâns de bănci europene cu o capitalizare de piaţă de 60 de miliarde de euro
Capitalizarea de piaţă a UniCredit a trecut marţi pragul de 60 de miliarde de euro, grupul italian devenind una din cele patru bănci din zona euro care au trecut acest prag, transmite Bloomberg....
Peste 70.000 de turişti s-au cazat în hotelurile şi apartamentele de vacanţă de pe Litoral, de la deschiderea sezonului 2024 – FIPOR
Peste 70.000 de turişti s-au cazat în hotelurile şi apartamentele de vacanţă de pe Litoral, de la deschiderea sezonului ...
Peste 70.000 de turişti români şi străini s-au aflat în hotelurile şi apartamentele de vacanţă de pe Litoralul românesc, ...
Opt intersecţii noi au fost integrate în sistemul de management al traficului din Bucureşti
Opt intersecţii noi au fost integrate în sistemul de management al traficului din Bucureşti
Primăria Capitalei a integrat opt noi intersecţii în sistemul de management al traficului, a anunţat primarul general ...
Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 7,9% în martie – date INS
Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 7,9% în martie – date INS
Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 7,9% în luna martie 2024, ...