Croații de la Rimac au anunțat lansarea pe piață a hypercar-ului Nevera, urmașul conceptului C_Two

03 06. 2021
Rimac Nevera 1

Croații de la Rimac au luat prin surprindere în 2011 întreaga suflare pasionată de automobile prin prezentarea Concept_One la expoziția auto de la Frankfurt. Venit parcă de nicăieri, Mate Rimac, fondatorul companiei, se aseamănă unor oameni de afaceri precum Elon Musk sau Marc Zuckerberg, necunoscuți care au reușit în doar câțiva ani să clădească imperii financiare invidiate și cunoscute în toate colțurile lumii.

Ei bine, la începutul lui iunie, Rimc Automobili, o companie croată care în 2016 trimitea către clienți prima sa mașină, Concept_One, a lansat oficial pe piață ceea ce, cu trei ani în urmă, la Salonul Auto de la Geneva, primea numele Concept C_Two.

Rebotezat Nevera, fostul concept devenit model de serie limitată, își împrumută titulatura, conform lui Mate Rimac, de la o forță a naturii, o furtună de care se tem și astăzi pescarii croați din cauza apariție sale neașteptate și a forței devastatoare cu care lovește malurile Mării Adriatice.

Mate Rimac: Nevera este mașina pe care o aveam în minte acum zece ani

„Asta este. Aceasta este mașina pe care o aveam în minte când am început călătoria «imposibilă» în urmă cu zece ani. Toată munca noastră a dus la Nevera – hypercarul nostru care bate recorduri. Această mașină s a născut pentru a depăși performanța și pentru a ridica ștacheta, redefinind standardele pentru mașinile de performanță. Și nu numai în ceea ce privește performanța, ci și ca pachet general. (…) Vom face doar 150 de exemple de Nevera, fiecare unitate creată în Croația din pasiune și admirație pentru mașini”, a declarat Mate Rimac, fondator și CEO al Rimac Automobili.

Grație unei caroserii ultraușoare și unui tren de rulare extrem de performant, Rimac Nevera poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 1,85 secunde, viteza continuând să urce constant până la 412 km/h.

La acest rezultant fenomenal pun umărul patru motoare electrice – câte unul pentru fiecare roată – care sunt alimentate de un pachet de baterii de 120 kWh cu 6.960 de celule. Amplasată în forma literei H în interiorul șasiului, această baterie din litiu, mangan și nichel este capabilă să producă nu mai puțin de 1,4 MW și asigură o rigiditate structurală rescută întregii mașini.

Cei 150 de viitori posesori ai noului Rimac Nevera vor trebui să plătească pentru performanțele deja enunțate, nu mai puțin de 2 milioane de euro. În schimbul acestei sume ei au posibilitatea de a vizita atelierele Rimac Automobili din Croația pentru a dezvolta anumite detalii ale vehiculului alături de designerii și inginerii companiei.

Citește și:

– Porsche plătește 70 mil. euro pentru a controla un sfert din producătorul croat de hipermașini Rimac