CRONOLOGIE: Filmul luării de ostatici la complexul de exploatarea gazelor din Algeria

Criza ostaticilor capturaţi de către o grupare islamistă apropiată Al-Qaida, începând de miercuri dimineaţa, pe o platformă de exploatarea gazelor, în sud-estul deşertic al Algeriei, s-a încheiat sâmbătă cu o baie de sânge, relatează AFP care prezintă filmul evenimentelor.
Economica.net - Dum, 20 ian. 2013, 05:51
CRONOLOGIE: Filmul luării de ostatici la complexul de exploatarea gazelor din Algeria

MIERCURI 16 IANUARIE

– Islamişti puternic înarmaţi atacă, miercuri în zori, un autobuz la bordul căruia se aflau expatriaţi, în incinta unui complex de exploatarea gazelor aparţinând companiei petroliere publice algeriene Sonatrach, oparat împreună cu British Petroleum (BP) şi Statoil, la Tigantourine, la aproximativ 40 de kilometri de In Amenas, în apropiere de frontiera libiană, în sud-estul Algeriei. Un britanic şi un algerian sunt ucişi.

Islamiştii iau ostatici câteva sute de algerieni şi străini, inclusiv români, americani, britanici, japonezi, francezi, norvegieni şi filipinezi.

Atacul are loc în cea de şasea zi a unei intevenţii militare franceze împotriva islamiştilor în Mali.

– O grupare islamistă armată revendică luarea de ostatici, reclamând „oprirea agresiunii” în Mali. Comunicatul este redactat de către „Semnatarii cu sânge”, numele pe care algerianul Mokhtar Belmokhtar, recent destituit din cadrul Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) l-a dat katibei sale (unitate combatantă).

JOI 17 IANUARIE

– Un purtător de cuvânt al răpitorilor cere retragerea armatei algeriene, care încercuieşte complexul de exploatarea gazelor, „cu scopul de a permite lansarea unor negocieri”.

– Treizeci de ostatici algerieni reuşesc să scape (sursă locală). Cincisprezece străini, inclusiv un cuplu de francezi, reuşesc, de asemenea, să fugă.

– Armata algeriană lansează joi după-amiaza un salt asupra instalaţiei de exploatarea gazelor.

Agenţia algeriană APS afirmă că asaltul a permis eliberarea câtorva sute de persoane, inclusiv străini.

Algerul anunţă, „din nefericire, câţiva morţi şi răniţi”.

La rândul lor, islamiştii, citaţi de agenţia mauritană ANI evocă aproape 50 de morţi, 34 de ostatici şi 15 răpitori.

– Algerul justifică recurgerea la forţă explicând că islamiştii vreau „să părăsească Algeria luând cu ei ostatici străini”.

– APS anunţă, joi seara, că raidul a permis doar preluarea controlului asupra „zonei locuite” a complexului, unde se află majoritatea ostaticilor. Complexul este în continuare încercuit.

– Tokyo, Londra, Oslo şi Washingtonul îşi exprimă regretul faţă de faptul că nu au fost informate cu privire la operaţiune.

VINERI 18 IANUARIE

– Liderul grupării islamiste cere Franţei să „negocieze” încetarea războiului din Mali şi propune eliberarea „ostaticilor americani” în schimbul islamiştilor deţinuţi în Statele Unite (ANI).

„Statele Unite nu negociază cu teroriştii”, anunţă Washingtonul.

– Bilanţul provizoriu al asaltului: 12 ostatici şi 18 răpitori ucişi, aproape 100 de ostatici din cei 132 de ostatici străini eliberaţi, dar şi 573 de angajaţi algerieni, potrivit APS.

Un francez a fost ucis în cursul operaţiunii, anunţă Parisul.

Un american figurează între morţi, anunţă Departamentul de Stat.

– Comandoul islamist anunţă că deţine, în continuare, şapte străini – trei belgieni, doi americani, un japonez şi un britanic (ANI).

– Washingtonul şi Tokyo îndeamnă Algerul să dea dovadă de o „precauţie extremă” cu privire la viaţa ostaticilor reţinuţi în continuare.

SÂMBĂTĂ 19 IANUARIE

– Consiliul de Securitate al ONU condamnă actele „motivate de ură” din Algeria.

– Forţele speciale algeriene lansează asaltul final asupra instalaţiei în care sunt deţinuţi cei şapte ostatici. „Armata algeriană a împuşcat 11 terorişti, iar grupul terorist a asasinat şapte ostatici străini”, anunţă televiziunea de stat. Între 25 şi 27 de ostatici străini şi algerieni ar fi murit începând de miercuri.

– Londra şi Olso confirmă finalul luării de ostatici.

– Premierul libian Ali Zeidan dezminte că răpitorii au venit din Libia, în urma unor declaraţii algeriene în acest sens.

– Preşedintele francez François Hollande deplânge că ostaticii au fost „asasinaţi cu laşitate”, lucru care constituie, în opinia sa, „un argument suplimentar” al acţiunii Franţei „împotriva terorismului”.

Te-ar mai putea interesa și
Firma Quartz Matrix a dotat 1.000 de clase, din peste 200 de școli și licee din România, cu tehnologie pentru educație digitală
Firma Quartz Matrix a dotat 1.000 de clase, din peste 200 de școli și licee din România, cu tehnologie pentru educație ...
Compania ieșeană Quartz Matrix a dotat 1.000 de clase, din 205 școli și licee din România, de stat și private, cu tehnologie pentru educație digitală. Dintre acestea, 400 de clase......
Fermierii români vor putea beneficia de fonduri europene în valoarea de peste 391 de milioane de euro pentru pierderile suferite în intervalul 2023 și 2027
Fermierii români vor putea beneficia de fonduri europene în valoarea de peste 391 de milioane de euro pentru pierderile ...
Fermierii vor beneficia de fonduri europene de 391,4 milioane de euro pentru gestionarea riscurilor din agricultură prin ...
Polonia va menține nivelul TVA la zero pentru alimente în primele șase luni din 2023
Polonia va menține nivelul TVA la zero pentru alimente în primele șase luni din 2023
Polonia va menţine în primul semestru din 2023 TVA zero la alimente, a anunţat marţi premierul Mateusz Morawiecki (foto), ...
Gigantul american Carlyle, care deține BSOG în România, studiază o ofertă de preluare a activelor din petrol și gaze ale OMV
Gigantul american Carlyle, care deține BSOG în România, studiază o ofertă de preluare a activelor din petrol și gaze ...
Fondul de investiții Carlyle Group ia în calzul să facă o ofertă de mai multe miliarde de dolari pentru preluarea unei ...