CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Rusia de la venirea la putere a lui Putin în 1999

Vladimir Putin, care va reveni la Kremlin luni, a apărut în politica rusă de la nivel central în 1999, ca premier al preşedintelui Boris Elţîn, şi a dominat viaţa politică a ţării, relatează AFP, care prezintă principalele date de la sosirea sa la putere.
Economica.net - vin, 04 mai 2012, 11:20
CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Rusia de la venirea la putere a lui Putin în 1999

1999

– 9 august: Vladimir Putin, directorul serviciilor secrete ruse (FSB), devine premier al preşedintelui Boris Elţîn.

– 1 octombrie: Putin declanşează o operaţiune militară în Cecenia după o incursiune a armatei cecene în Daghestan şi câteva atentate la Moscova. Această operaţiune marchează începutul celui de-al doilea război împotriva separatiştilor.

– 31 decembrie: Boris Elţîn demisionează. Putin devine preşedinte interimar.

2000

– 26 martie: Vladimir Putin este ales preşedinte.

-12 august: Submarinul Kursk a naufragiat în Marea Barents, provocând moartea a 118 persoane. Putin a fost criticat pentru că a întârziat să accepte ajutorul occidental.

– 8 decembrie: Imnul naţional sovietic a fost readoptat ca imn naţional al Rusiei.

2001

– 3-14 aprilie: Statul rus preia controlul unui post de televiziune independent, NTV.

2002

– 23-26 octombrie: Un grup armat cecen ia ostatice 850 de persoane într-un teatru din Moscova. Un gaz neidentificat folosit de forţele ruse a provocat moartea a 130 de persoane.

2003

– 25 octombrie: Mihail Hodorkovski, directorul unei companii petroliere, Iukos, şi opozant al lui Putin, este arestat. El a fost condamnat în 2005, apoi în 2010 în timpul unui al doilea proces, trebuind să iasă din închisoare în 2016.

2004

– 14 martie: Putin este reales în funcţia de preşedinte.

– 1-3 septembrie: O luare de ostatici într-o şcoală din Beslan (Osetia de Nord) s-a soldat cu moartea a 332 de persoane după asaltul forţelor ruse, între care şi 186 de copii.

– 8 decembrie: Se renunţă la alegerea guvernatorilor regionali, aceştia urmând să fie numiţi de Kremlin.

2006

– 7 octombrie: Jurnalista Anna Politkovskaia, unul dintre criticii regimului, a fost asasinată. Această crimă nu a fost elucidată, la fel ca şi alte numeroase incidente similare.

2007

– 2 decembrie: Rusia Unită, partidul lui Putin, câştigă alegerile legislative.

2008

– 7/8 mai: Spijinit de către Putin, Dmitri Medvedev devine preşedinte, el fiind ales în martie. Vladimir Putin rămâne la putere în funcţia de prim-ministru.

– 8 august: Armata rusă intră pe teritoriul Georgiei care a încercat să preia cu forţa controlul regiunii separatiste Osetia de Sud. Acest război fulger este câştigat de Rusia.

– 30 decembrie: Se introduce o reformă care măreşte mandatul de preşedinte de la patru ani la şase ani.

2009

– 16 aprilie: Moscova anunţă sfârşitul „operaţiunilor sale antiteroriste” în Cecenia, după 10 ani.

2010

– 29 martie: Are loc un dublu atentat sinucigaş la metroul din Moscova (soldat cu 40 de morţi), revendicat de rebelii islamişti din Caucaz, la fel ca şi atentatul asupra aeroportului din Moscova-Domodedovo din ianuarie 2011 (soldat cu 37 de morţi).

2011

– 24 septembrie: Putin şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale.

– 4 decembrie: Alegerile legislative sunt câştigate de Rusia Unită. Opoziţia a denunţat fraude electorale şi a început o mişcare de contestare fără precedent, cu participare masivă în timpul manifestaţiilor din decembrie 2011 şi februarie 2012.

2012

– 4 martie: Au loc alegerile prezidenţiale, iar Putin este ales din primul tur. Opoziţia şi observatorii denunţă fraude, generând noi proteste.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Consiliul Local al Sectorului 3 a votat în favoare începerii procedurii de insolvență a companiei AS3 – Administrare Străzi S3 S.R.L.
Consiliul Local al Sectorului 3 a votat în favoare începerii procedurii de insolvență a companiei AS3 – Administrare ...
Consiliul Local al Sectorului 3, în calitate de asociat majoritar, a aprobat, în şedinţa de joi, formularea cererii de ...
O singură ofertă pentru amplasarea de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan. Vine de la un om de afaceri basarabean
O singură ofertă pentru amplasarea de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan. ...
Termoenergetica a primit o singură ofertă la licitația lansată în octombrie pentru închirierea și amplasarea unor ...
Avionul de repatriere a românilor blocați în Maroc va ajunge la București joi seară
Avionul de repatriere a românilor blocați în Maroc va ajunge la București joi seară
Zborul special organizat la iniţiativa Guvernului de la Bucureşti pentru repatrierea cetăţenilor români blocaţi temporar ...