CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Rusia de la venirea la putere a lui Putin în 1999

Vladimir Putin, care va reveni la Kremlin luni, a apărut în politica rusă de la nivel central în 1999, ca premier al preşedintelui Boris Elţîn, şi a dominat viaţa politică a ţării, relatează AFP, care prezintă principalele date de la sosirea sa la putere.
Economica.net - vin, 04 mai 2012, 11:20
CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Rusia de la venirea la putere a lui Putin în 1999

1999

– 9 august: Vladimir Putin, directorul serviciilor secrete ruse (FSB), devine premier al preşedintelui Boris Elţîn.

– 1 octombrie: Putin declanşează o operaţiune militară în Cecenia după o incursiune a armatei cecene în Daghestan şi câteva atentate la Moscova. Această operaţiune marchează începutul celui de-al doilea război împotriva separatiştilor.

– 31 decembrie: Boris Elţîn demisionează. Putin devine preşedinte interimar.

2000

– 26 martie: Vladimir Putin este ales preşedinte.

-12 august: Submarinul Kursk a naufragiat în Marea Barents, provocând moartea a 118 persoane. Putin a fost criticat pentru că a întârziat să accepte ajutorul occidental.

– 8 decembrie: Imnul naţional sovietic a fost readoptat ca imn naţional al Rusiei.

2001

– 3-14 aprilie: Statul rus preia controlul unui post de televiziune independent, NTV.

2002

– 23-26 octombrie: Un grup armat cecen ia ostatice 850 de persoane într-un teatru din Moscova. Un gaz neidentificat folosit de forţele ruse a provocat moartea a 130 de persoane.

2003

– 25 octombrie: Mihail Hodorkovski, directorul unei companii petroliere, Iukos, şi opozant al lui Putin, este arestat. El a fost condamnat în 2005, apoi în 2010 în timpul unui al doilea proces, trebuind să iasă din închisoare în 2016.

2004

– 14 martie: Putin este reales în funcţia de preşedinte.

– 1-3 septembrie: O luare de ostatici într-o şcoală din Beslan (Osetia de Nord) s-a soldat cu moartea a 332 de persoane după asaltul forţelor ruse, între care şi 186 de copii.

– 8 decembrie: Se renunţă la alegerea guvernatorilor regionali, aceştia urmând să fie numiţi de Kremlin.

2006

– 7 octombrie: Jurnalista Anna Politkovskaia, unul dintre criticii regimului, a fost asasinată. Această crimă nu a fost elucidată, la fel ca şi alte numeroase incidente similare.

2007

– 2 decembrie: Rusia Unită, partidul lui Putin, câştigă alegerile legislative.

2008

– 7/8 mai: Spijinit de către Putin, Dmitri Medvedev devine preşedinte, el fiind ales în martie. Vladimir Putin rămâne la putere în funcţia de prim-ministru.

– 8 august: Armata rusă intră pe teritoriul Georgiei care a încercat să preia cu forţa controlul regiunii separatiste Osetia de Sud. Acest război fulger este câştigat de Rusia.

– 30 decembrie: Se introduce o reformă care măreşte mandatul de preşedinte de la patru ani la şase ani.

2009

– 16 aprilie: Moscova anunţă sfârşitul „operaţiunilor sale antiteroriste” în Cecenia, după 10 ani.

2010

– 29 martie: Are loc un dublu atentat sinucigaş la metroul din Moscova (soldat cu 40 de morţi), revendicat de rebelii islamişti din Caucaz, la fel ca şi atentatul asupra aeroportului din Moscova-Domodedovo din ianuarie 2011 (soldat cu 37 de morţi).

2011

– 24 septembrie: Putin şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale.

– 4 decembrie: Alegerile legislative sunt câştigate de Rusia Unită. Opoziţia a denunţat fraude electorale şi a început o mişcare de contestare fără precedent, cu participare masivă în timpul manifestaţiilor din decembrie 2011 şi februarie 2012.

2012

– 4 martie: Au loc alegerile prezidenţiale, iar Putin este ales din primul tur. Opoziţia şi observatorii denunţă fraude, generând noi proteste.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor occidentale
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor ...
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei de componente, apărută în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei......
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea specială din Ucraina
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea ...
Rusia are nevoie de resurse financiare uriaşe pentru operaţiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul ...
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând ...
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor ...