Cronologie: Relaţii tensionate între Damasc şi Ankara de la începutul revoltei în Siria

Relaţiile între Damasc şi Ankara, marcate prin tensiuni de la începutul revoltei din Siria în martie 2011, au cunoscut recent o escaladare bruscă din cauza tirurilor siriene trase asupra unui sat frontalier turc, relatează AFP, care prezintă cronologia datelor-cheie ale acestora.
Economica.net - joi, 04 oct. 2012, 13:18
Cronologie: Relaţii tensionate între Damasc şi Ankara de la începutul revoltei în Siria

Turcia, care a fost multă vreme un aliat al regimului sirian, împarte o frontieră de 900 de kilometri cu Siria şi găzduieşte în prezent aproape 100.000 de refugiaţi sirieni. Aceasta îi susţine deschis de câteva luni pe rebelii Armatei Siriene Libere (ASL) şi a îndemnat în numeroase rânduri la îndepărtarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

2011

– 29 aprilie: Sosirea în sudul Turciei a unui prim grup de refugiaţi sirieni care fugeau de violenţe.

– 13 septembrie: „Poporul sirian nu crede în (Bashar) al-Assad, nici eu”, declară premierul truc Recep Tayyip Erdogan. La 21 septembrie, afirmă că Turcia a întrerupt dialogul cu Siria.

– 2 octombrie: Opoziţia siriană anunţă de la Istanbul crearea Consiliului Naţional Sirian (CNS), coaliţie a unor curente politice ce se opun regimului.

– 4 octombrie: Colonelul Riad al-Assad – care şi-a anunţat fuga la sfârşitul lui iulie – a dezertat în Turcia şi formează ASL, o forţă compusă din dezertori şi civili înarmaţi.

– 15 noiembrie: Primele sancţiuni ale Turciei împotriva Damascului soldate cu întreruperea exploatărilor de petrol. La 30 noiembrie, serie de sancţiuni economice.

2012

– 15 martie: Siria amplasează mine la frontieră pentru a împiedica trecerea refugiaţilor (oficial turc).

– 9 aprilie: Tiruri ale forţelor siriene ating o tabără de refugiaţi sirieni pe teritoriul turc.

– 22 iunie: Distrugerea unui avion de vânătoare turc de către apărarea antiaeriană siriană, în timp ce, potrivit Ankarei, se afla în spaţiul aerian internaţional.

– 19 septembrie: Trei persoane sunt rănite în localitatea turcă Akcakale (sud-est) de tiruri provenind de la postul de frontieră sirian Tall al-Abyad, unde rebelii luptau împotriva forţelor guvernamentale. Pe 28 septembrie, un obuz tras de la acest post răneşte o persoană şi provoacă pagube materiale la Akcakale. Între timp, armata turcă a deplasat tunuri şi rachete antiaeriene în apropierea postului de frontieră.

– 2 octombrie: Un luptător kurd sirian este ucis de către armata turcă la frontieră, anunţă un ONG sirian. Conform Ankarei, doi kurzi membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au fost ucişi de către armata turcă în timp ce încercau să intre în Turcia.

– 3 octombrie: Mai multe obuze trase din Siria lovesc Akcakale şi ucid cinci civili, între care o mamă şi cei trei copii ai săi. Armata turcă bombardează în consecinţă mai multe „‘ţinte” în teritoriul sirian. Potrivit unui ONG sirian, „mai mulţi soldaţi sirieni” sunt ucişi.

– 4 octombrie: Turcia continuă bombardamentele asupra Siriei şi solicită aprobarea Parlamentului său pentru a le continua.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...